12 Oktober 2012

LANGKAWI | Kisah Yang KONTROVERSI Itu...

Sepertimana yang telah di'hint' kan kat entry ini


 MamaZN sebenarnya bukan la nak menutup periuk nasi orang lain
Tapi sekadar berkongsi pengalaman
Semoga tak terkena pada kawan2 yang lain
Semoga kawan2 sentiasa beringat dulu sebelum terkena
(eh, sama la kan 2 ayat di atas ni? hehe)
Pengalaman ni pun banyak bagi pengajaran pada kami jugak
Agar sentiasa beringat di masa2 akan datang


MamaZN booked penginapan thru online jek
PapaZN bagi MamaZN pilih mana2 janji tepi pantai
Disebabkan kata2 PapaZN itu la, MamaZN pilih kat area Chenang
Survey punya survey
MamaZN dah tersangkut dan terjatuh cinta dengan tmpt yang satu ni
Setiap kali survey, mesti nak bukak website yang satu ni
Sebab tengok bilik2 dia sangat la best!
Harga pun boleh tahan (ikut kemampuan)

Cara nak booked pun senang
Just inform via SMS - bayar deposit - inform semula
Terus dapat booking no
Sampai sana terus bagitau jek booking no tu & bayar balance

Tapi sayang seribu kali sayang
Bila sampai kat bilik...
Hmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm
Rasa macam tak berbaloi jek harga RM130 utk 1 malam tu, huhu!


Ingatkan betul2 tepi pantai
Ingatkan boleh la pagi2 ke, petang2 ke dengar bunyi ombak
Kalu tak betul2 tepi pantai pun, maybe seberang jalan jek nak ke pantai
Tapi rupa2nya kena masuk celah2 kampung, huhu!
Memang la tak jauh dari pantai
 Tapi still 'dalam kampung' ;(


Bilik ni ada balcony
Yang mengadap ke arah jalan kampung
Kalu lepak2 kat balcony ni
Bleh la ber hai-hai dgn 'jiran' sebelah bilik
Kalu malam2 dgr la 'preng2' bunyi moto lalu
Takpun pagi2 ayam berkokok
Nan ado la bunyi ombak memecah pantai, huhu! ;(

Dalam website, tengok bilik mmg cantek
Nampak bilik pun besar
Rase2 dalam hati ini, mesti ada bath tub ni
Kalu Zakwan tak dapat mandi laut, bleh bagi dia mandi kat bath tub
Hmmm
Memang ilusi optik btul!
Berangan je ye ;(
 Naseb baek ada water heater

Aircond die kalu siang mmg tak terasa kesejukan
Walaupun dah bukak kipas sekali
Malam plak sejukkkkkkkkkkkkkk banget!
Slow kan ekon, matikan kipas la jawabnya kan
Pastu tv plak mmg nan ado la astro
Yang ada tv1, tv2, tv3
Naseb baek tak banyak tgk tv

Biasa kalu kite gi hotel, ada la disediakan minuman 3in1 tu kan?
Ok, kat sini takde ye
Kesian PapaZN pagi2 dah masak air
Tapi cari2 minuman 3in1 tu tak ada
Minum air suam je la jawabnya

Banyak nyamuk!
Patut la masuk2 je bilik tengok dia ada pasang mosquito repellent tu
Rupa2nya......
Naseb baek kat luar je, dalam takde

Nak dijadikan citer
3hari 2malam dok kat sini
3 kali jugak la terjadiknya keTIADAan air!
Umang-umang ai!
Memang kene banyak bersabar je
Sentiasa la ingat ayat PapaZN - sentiasa positif time holiday


 ----------------------------------------------------------------------------------------


Naseb baek la biliknya boleh dikategorikan sebagai BERSIH & KEMAS la jugak
Cumanya kabinet tv ada la kokak2 sikit
Sarung katil ada la carik2 sikit
Tapi tak mendatangkan kesan pun
Boleh la dimaafkan

Yang best kat sini
Nak parking kete memang depan2 bilik je la, hehe
PapaZN takkan risau utk mengangkut barang2 dari kereta ke bilik
Kalu tak tu, jenuh la nak bawak banyak beg
Dari kereta yang park punya jauh dari bilik
Kali ni, senang.......
Tambah markah di situ ;)

Pastu time breakfast
Kat sini harga bilik including breakfast
Makan pulak kat restoran dia sendiri
Tapi bukan cara buffet
Tengok menu
Korang nak apa, korang order la
Takde maknanya nak bangun banyak kali pi amik makanan style buffet tu
Dalam menu nya pulak
Yang ada : Set nasi lemak / Set roti canai / Set capati / Set sandwich

Ha, pilih je la mana nak, haha!
Air pulak bleh pilih dalam buku menu order yang disediakan tu, hehe

Bagus la jugak kan die buat camni
Boleh elakkan pembaziran, hehehe
(sedapkan ati =p)


Yang bestnya
Suka la tengok cara waitress restoran ni
Asal die tengok ada famili Melayu yang melangkah masuk restoran tu
Nak-nak pulak famili tu datang dengan ahli keluarga yg ramai
Dia akan cakap terus terang kat situ takde breakfast Melayu
Yang ada Western jek

Dia sendiri cakap kat kitorang
Dia kesian tengok famili melayu yang dtg ramai2
Tapi kena bayar mahal2 kat restoran dorang
Nak tau, set sandwich tu RM7/set!
Kalu 10 orang dah berapa RM?
Untuk makan pagi je
Pastu cukup ke sorang satu set sandwich?
Hmmm, pk banyak kali gak la kan
Kitorang ni pun naseb baek la makan free
Kalu tak, mau cari breakfast kat tmpt lain jugak kot ;)
 

 Senyum je la sepanjang masa kat sana, haha! ;)



Dan disebabkan bilik ni keTIADAan air tadi tu
Makanya kami pun kelewatan nak ke airport!
Bila dah lewat ke airport
Faham2 je la...
Terjadik la peristiwa yang mencemaskan! Huhu!
Tobat, pasni nak mandi awal2 pagi, haha!

Memang kitorang cemas
Dah la lambat sampai airport
PapaZN plak lambat dapat parking nak tinggalkan kereta sewa
Sebab parking penuh
Nyaris2 nak kena tinggal kapal terbang! Uwaaa...!
Sebab kitorang adalah penumpang AK5321 yang terakhirrrrrrrrr sekali yg check in!
Nanges!

Dah pikir2 dah...
Andai kata la tak lepas
Memang kitorang balik naik feri pastu amik keretapi la jawabnya, haha!

Alhamdulillah
Allah tunjukkan jalan
Disebabkan kaunter baggage tu ramai yang Q
Staff AA tu bukak lagi 1 kaunter baru
Kitorang adalah org 1st kat kaunter baru tu

Beg kitorang adalah yang terakhir skali
Staff AA siap kol orang kat bahagian beg masih bleh masuk beg lagi atau x?
Alhamdulillah lepas

Adoiiii...!!
Memang pengalaman betul la!


-------------------------------------------------------------------------------------


Jadiknya kawan2...
Sebelum nak book bilik, hati2 ya!
Takutnya indah khabar dari rupa je
Elok la survey abes2 dulu

Macam kitorang, mmg dah survey
Ada la 2-3 orang kata OK
So, MamaZN assume ok la jugak
Walaupun dalam hati ada sedikittttt rasa curiga

 Tapi nak buat cemana kan? ;)

Lagi 1
Kalu nak naik flight tu
Tengok2 la tiket kapal terbang tu
Belek2 la dulu sehari sebelum nya
Takut karang tersilap waktu flight
Dah tu plak, seeloknya biar la sejam awal tu mmg dah ada kat airport
Jangan jadik macam kami
Haha!
(ni kes jaranggggggg naik kapal terbang =p)

Pengalaman, pengalaman...
Tapi pengalaman jugak la yang mendewasakan kita...
^___^

-sekian-

24 comments:

Nigina berkata...

huhuhu kalau gina jadi macam tu takut gak... nasib baik kat langkawi ada pakcik duk sana... kalau tempat lain jenuh juga kan....huhuhuhu nasib baik nad sekeluarga dipermudahkan walaupun nan hado bab tpt perginapan tu kan... takpa .. janji penting happy hehehhe

♥cikmOt♥ berkata...

takpe belajar dari pengalaman...

angahMia berkata...

uish ngeri jugak pengalaman hotel akak tu..

kemma berkata...

adoii xde air la plak ekk..klo akk mmg bsing jugak kot sbb indah kabar dr rupa..tp nak wat cmne kan..tgh bercuti mmg kna positif kang lari mood plak

bab nk tertinggal kapal tobang tu mmg cemas ..huhu..akk yg baca ni pon tebayang saat2 cemas tu

hehe apapon menten comeiii nayli n zakwan..hehe

x pnh pg langkawi..insyaallah tggu ameer besar skit kot..klo ada rezeki n umur..

ch@ berkata...

suka bc kisah kakNad ni. hahaa byk yg boleh dipelajari. rapi part xde air tu mmg azab sketla.

amiey lee berkata...

aduihhh nad serius cemas sgtttt...kalau emy pun memang gelabahhh... setakat ni naik flight tk penah lewat smpai airport..takut gak... minta dijauhkan.. yaAllah.... yg pnting nad n family selamat tiba di kl.. dulu emy stay kat eagle htl kt pkan kuah...nasib bilik ok

ieyda berkata...

sedeh lak bc kisah nie...gitu upanya....dhlah ada ank kecik, klu mak pak je tkpe...hish...xnklah duk kt area Chenang tu, nnti kne bilik yg sm...
xpelah blh jd panduan dan pengjaran kita bersama. yg penting nad dan kuarga dh selamat tiba di umah.
tp tu lah kan, kita nk bersuka ria ngan ank2, tb2 jd mcmnie, so terpaksa berlakon dpn ank2 yg kita hepi.dlm hti sebenarnya susah hati n sakit hati...
sory terpanjang lak komen kt sni...
TQ nad coz sudi kongsi kisah kontroversi nie...

Masya berkata...

kisah penginapan ni pun kami pernah terkena masa pg tambun kat ipoh, konon² nak dok homestay area situ.. kat internet mmg cantik sekali sampai .. rumah ya allah mcm dah lame kene tgl.. x jadi langsung kami tdo situ tau.... mmg lbh berhati² kami lps tu..

- SueN - MrS AzharI berkata...

hehehe....pengalaman kan...kiteorg pun ada...ms g honeymoon dlu...kete sewa rosak tgh mlm pas dinner....jenuh call owner...pastu g dataran helang...tayar lak pancit tgh panas terik tukar tayat kete....dh la kete xde aircond...meter minyak rosak....pengajaran...nxt time check betul2 kete kat sana...sib baik berdua...kalu ada ank mmg dh serik

Norhaizan hakim berkata...

Hahaha..tak pe lah Nad,itu satu pengalaman berharga. KZ pun plan nak bawa anak2 pi sana hujung tahun ni.Mujur ada adik ipar yg selalu ke sana so bolehlah tanya2 dia.

Myra Jay berkata...

Pengalaman mematangkan kita...

Bahaya kan, memang dalam gambar kemain lagi menggoda, bila smpai sana realitinya hampeh...

Sue-Rya Qistina berkata...

hmmmmm..betul tu sis. apepun, kita kena survey dulu. kita kena tgk dulu keadaanya cemane wpun ade yg ckp ok. kena google ape yg patut. klau setakat berdua xpe lg kan. ni ber4 anak beranak. kesian je korg. huhuhu

Diksu berkata...

Awal tahun saya ke langkawi pulak..

eima berkata...

hmmm ....tu la ..nk ckp cme ne ... homestay la tu kan .. aku br pk2 nk buat homestay kat kg halaman ku tu .... tp dlm kg la....

next tiem kite book hotel ek ....
aku klu balik sana cr hotel jugak ...

mekchu berkata...

nama penuh hotel tu... sila nyatakan.. selalu taw buat org kempunan dgn gambar2 yg indah kat website dia kan..

Karisma Izzah berkata...

oh my... hamper2 tu.... tapi alhamadulillah selamat sampai rumah...

memang klu tgk dalam website semuanya indah...tapi bila sampai sana, tak puas hati itu ini. Baik dengar komen kawan2 yang dah gi...tu yang betul...

mama_umar_maryam berkata...

aduhai..mmg sekali tu jelah bermalam kt situkan..kitorg pon klu next time nk g LKW carikla tmpt lain,hehehe

Imaan09 berkata...

alaa..klu tinggal flight, sambung shopping lagi..hahaha

ALoNa CintamaniszLite berkata...

akak kat pantai chenang ni penah nginap kat Nadia's Inn tu...(mcm nama Nad sket, kan..hehe). Tepi jalan sangat tp kalo nk ke pantai kena melintas.
Kalo kat area pantai tengah tu..akak penah nginap kat The Lanai...mmg tepi pantai betoi.
Kalo kat Kuah...byk tempat dh akak penah nginap. Homestay pulak..baru sebuah..jalan nk ke Idaman Suri.

Apartment...2 buah dh penah dok bermalam..Century ngan satu lagi yg akak ckp berhantu tu, hehe..

Tp takde ler pulak pengalaman akak seteruk yg dialami oleh Nad ni...sampai takde air bagai..aduii. Sewa mahal jgk tu.RM130 bukan time cuti sekolah pun.

Lain kali kalo nad gi langkawi tujuan nk bershopping...elok ler nginap kat pekan kuah tu betoi2, hehe..jimat masa perjalanan ulang alik, ngee

Zura@Iwan berkata...

wahhh..dasat tu pgalaman Nad , ni mmg memerlukan kesabaran....huhu

akak kalau book hotel, akak mmg akan call dulu..sevey betui2..tanya dia punya fasilities cm mn, area mana...mmg tnya abis2 lah...kalau kt lgkawi, nk duk chalet tepi pntai ni kena cari yg betui2 . baik duk hotel kan Nad...

biasa la Nad pestime nek fligt kan....nex time nek flight mmg kena smpi awal sejam k..

#adeii...byknya n3 nad t'tiggl...pelan2 bc ni...haha..

Anje a.k.a Mummy_Balqis berkata...

perh, mmg banyak pengalaman k, tapi tak pe leh jadikan pengajaran untuk masa akan datng, bab lewat ke airport tu mmg paling mencemaskan..Alhamdulillah semuanya ok je...

Lily@MamaZaraZareef berkata...

kite slalu booking bilik thru online. Tp nsb x pernah lg kena kejadian mcm ni. 3 kali takde air memang sgt kronik la..huhuhu

Sweetmama@EiJa ZaQuaNZiQrY berkata...

Betul tu pengalaman yang mendewasakan kita..

mmg cemas kalau tertinggal flight, dpt bayangkan perasaan Nad time ni..

Fuuhhhh la la ..... berkata...

nak tanya le kalo dpt gitau apa nama tempat nad menginap kat cenang tu? bln 9 nih nk ke LGK baru plan nk sty kat area cenang.... hehehhe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...