25 Oktober 2012

KUIH KERIA Yang Tak Menjadi =[

Masa PapaZN beli ubi kayu nak buat ubi rebus
MamaZN mintak PapaZN belikan ubi keledek skali
Hajat di hati nak buat kuih keria
Konon2 nak la buat sendrik
Kalu dah pandai buat, takyah beli la dah pasni, hehe
Dan yang paling penting nya...
Ramai yang cakap kuih ni paling senang nak buat
Lagi la bersemangat, haha!

Rasa2 macam dah ikut step by step dah
Tapi rase2 macam tak jadi jugak, huhu!
Sedih nye nengoknye... =(

Rupa la yang tak jadi tu... Rasa sedap je, hehe

Part gula tu tak bape cantek
Dia jadik berkilat je
Nape ek?
Gula tak cukup likat lagi ke?
Tak jadi pun gula yang ketul2 tu...
Takpe la, pasni bleh try lagi
Baru 1st time buat, hehe
Lama2 pandai la kot kan..

p/s: Kalu rajin buat lagi la pasni, haha!


5 comments:

umialya berkata...

air gula tu kena likat lg & berbuih, baru masuk kuih

Sue-Rya Qistina berkata...

maybe gula tu x cukup likat tu. terlebih air rasanye. hehehe. xpe, next time bole cuba lg :)

ALoNa CintamaniszLite berkata...

Akak mmg tak penah buat pun kuih keria ni. Bkn tak makan tp mmg tak penah buat pun, hehe..

Rupa tak menjadi masalah kalo rasa sedap. Tambah2 kalo nk makan sendiri aje...hehe..

Mamamya berkata...

nad.. dulu akak pun x terror bab sira gula ni sampai fobia nak buat kuih keria pastu akak try lg beberapa kali n akhirnya berjaya.. :) akak bagi tips yer.. masak gula n air sampai betul2 likat (b'buih) tunggu 2-3 minit pastu masukkan kuih keria n padam api.terus gaul jer kuih tu tanpa henti nnti gula akan mengeras sendiri (makes sure matikan api tau!)

Zura@Iwan berkata...

sedap kuih keria ni..taruk gula..hehe...

akak x penah buat..haha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...