03 Oktober 2012

CELOTEHnya Mengalahkan Orang Tua!

 Makin Zakwan besar, makin banyak cakap nya
Makin pening kepala...
Tapi bila Zakwan takde, terasa sunyi sangat2
Jadiknya, biar la dia ada buat bising
Janji tak rase sunyi, hehe

Bila mak pak nya nak bersembang, dia pun nak sembang jugak
Belum abes cakap lagi, dia sebuk menyampuk 
Papa, jom la sembang dengan saya pulak...
Jadiknya, kena la bagi peluang dia bercakap
Tapi bila dah bagi peluang tu, bleh dia balas
Alamak, tapi saya taktau nak sembang apa! Macam mana ni..?
 Adoi! Migrain! Haha!




Aritu PapaZN nak mandikan Zakwan
Tapi Zakwan taknak sbb dia nak mandi sendrik
Tapi biasa la, kalu bagi mandi sendrik, mesti Zakwan banyak main
Bila kena tegur, Zakwan menangis
Papa cakap la,
Zakwan, takmo menangis... Boy tak boleh nanges
Zakwan balas,
Boy boleh menanges (sambil esak2)
Papa tanya pulak,
Mana boleh, boy tak boleh nanges... Bila boy boleh nanges?
Zakwan balas
Masa saya rindu Papa, saya nanges la
Terus kuat Zakwan meraung sambil peluk PapaZN!
Mana la PapaZN tak mengalir air mata jugak!
MamaZN yang dengar pun ikut sebak, huhu!




Sambil2 tengok tv, Zakwan tanya MamaZN
Mama, Mama taknak kluarkan baby lagi? 
Dalam perut Mama dah takde baby ke?
MamaZN saje layan
Zakwan nak baby lagi ke? Kan Baby Nayli ada...
Zakwan jawab,
Saya nak baby boy pulak!
Adeyh! Tanya Papa! Hahaha!!!!




Zakwan ada tengok iklan Legoland kat TV
Teruja kot dia tengok!
Setiap hari dia mintak kat PapaZN, nak pegi Legoland
Sampai satu masa dia cakap kat Papa
Papa, Papa work dah ada duit banyak ke?
Kita kumpul duit pegi Legoland ye Papa
 Papa, saya taknak beli mainan dah
Saya nak pegi Legoland
Konfem la PapaZN pun dah menyimpan niat di dalam hati
Demi anak bujang nye ini, huhu!
(MamaZN pun bleh tumpang sekaki, hihihiih)


Kalau ikutkan macam2 lagi ayat2 Zakwan
Yang tak terjangkau dek akal kami - mak pak nya ni
Banyak cakapnya, pokpekpokpekpokpek!
Memang mula2 rasa cam geram je la kat dia
Tapi bila lama2 mesti nak tergelak balik 


p/s:
Owh, esok hari kelahiran Zakwan!!


7 comments:

ieyda berkata...

Dah bijak pandai zakwan nie...
Mesti nad bz duk melayan celoteh dia kan...
xpe, demi anak2 yg kian membesar depan mata

mamaRIFQY berkata...

mmg banyak cakap jugak ye zakwan ni..rifqy yang br 2tahun lebih ni pon mmg banyak cakap!! dah besar mcm zakwan tak tau le nantiii..jenuh nak menjawabb

lieyalatif berkata...

mmg bijak cerdik nad anak bujang ko nie.....die dah boleh berpikir jauh dari had usia die....untung ko...rasenye budak2 baye die tak ramai boleh berpikir gini kan....

so sebagai reward mmg wajib hang bawak die pi legoland.....cume sana panas sikit tau nad, stendby laa fan yg kat stroller tu byk2 sikit...sian nayli kang...

♥♥azatiesayang ♥♥ berkata...

Salam Nad...gelak k.atie baca dailog zakwan ngan mama-papa dia.nampak zakwan seorg budak yg bijak!

Tp mmg seronok tau layan budak yg byk cakap ni...cam anakbuah k.atie kat ipoh.pokpekpokpek mulutnya...sampai k.atie cakap ngan dia...baby blh tolong diam tak.hikhikhik

Zura@Iwan berkata...

makin besar..makin bijak berkata2 kan....zakwan manja gk tu....hehehe...

tggu nayli plak ...lg petah pe ni..

mummy_ayu berkata...

wah..makin bijak yer sekarang..ye la.dah besar la Mama....

Wanieys a.k.a IbuQalief berkata...

zakwan yg petah becakap ni...sronok klu lyn bdk2 cakap ni tehibur jer hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...