30 Ogos 2012

Korang Pernah Join BARA'AN?


Maksud sebenar tak tau la MamaZN, hehe
Sebab MamaZN ni Jawa murtad, kekkeke...! =p
Tapi kalu ikutkan PapaZN
Bara'an ni cam berkunjung dari rumah ke rumah secara beramai2
Sambil bertakbir hari raya

Umah AtokZN aritu ada gak buat
Biasanya kat umah AtokZN buat time malam raya
Ada jugak yang buat waktu lepas Subuh pagi raya 1 Syawal
Tapi AtokZN pilih malam raya
Kalu kat kampung PapaZN buat lepas solat hari raya

Malam tu ada 15 buah rumah utk dikunjungi
Rumah AtokZN rumah yang ke-5
Ada la dalam 40 org gak yang dtg
Alhamdulillah...


Zakwan yang sedia menanti tetamu :)


Tetamu dtg dalam kul 9.45mlm


Alhamdulillah, ramai :)


Dah lepas bertakbir, 
Uncle Najjib sebagai tuan umah, bagi ucapan tanda terima kasih


Takde buat makan2, sbb sume pun nak kejar masa kan
So, kami bagi goodies bag je :)


Masa utk ke rumah yang seterusnya! :)


AtokZN cakap, dalam kul 2 jugak
Nak mengabeskan bara'an ke 15 buah umah malam tu
Lepas Subuh pagi 1 Syawal plak ada lagi 2 umah



Update Terkini :
Ayu Sidratul Muntaha kata bara'an ni beraya jln kaki keliling kampong ke rumah2 ramai2 dlm satu kluarga
Kalu takbir ni dipanggil marhaban.

So, maknanya yang terjadi kat umah AtokZN aritu adalah Bara'an + Marhaban la kot ;)
Sebab beraya dari rumah ke rumah beramai2 sambil bertakbir raya ^_^

10 comments:

nami_nikiysa berkata...

k.nad...ada sesetengah orang tak tau bara'an...tapi tau bila cakap marhaban..benda yang sama je.. hee =)

Sidratul Muntaha berkata...

ye ker baraan?
setahu denn barramn ni raya ke ruamh2 ramai2 dlm satu kaurga tu jln kaki keliling kampong.
klu takbir ni panggey marhaban..
cer check blik..
ekeke

Alycia berkata...

oh takbir ramai2 tu namanya baraan yer hehe.. kat kg alycia pun ada buat.. kami buat mlm raya...

lieyalatif berkata...

kat kampugn lieya ade baraan jugak...tapi start hari ke 2, bukan baraan takbir raya, tapi baraan sambil selawat atas nabi....tu pasal raye ke 2 mak lieya kene stay umah sbb nak masak2 heheeheh

::NureeN:: berkata...

ooo ingatkan apa td..
x pernah join sbb kat cini x buat hehe

Encik Suami berkata...

bara'an nie bahasa banjar kan?sape yg banjar..awk ker suami?

Cute Mum berkata...

tak tau pasal baraan..
tapi kalau kat sini masih ada lagi datang rumah kerumah malam raya untuk takbir..

Salina@IbuAqil berkata...

Umah atok Aqil kunjungan bertakbir ni dtg mlm raya..
Memang sayu je dgr deorang bertakbir kan? ;)
Selamat Hari Merdeka!!
Happy Weekend & TC yer.. ;)

eima berkata...

kat belah kedah tak semua ni ... raya sekadar dok rumah tgu org dtg je ...

tp klu belah johor ade la .. marhaban setiap rumah sekampung...besh... ayat yg sentiasa di tunggu adalah BERATUR!!

~AiMi SyAhiRAh~ berkata...

Rumah saya pun ada juga. :) Salam Aidilfitri! Buat para blogger di luar sana!! Jom join contest ini! 3 pemenang bertuah akan mendapat duit raya EDISI TERHAD sampul wajah saya!!;) Klik http://www.aimisyahirah.com/2012/08/contest-nak-duit-raya-cik-misya.html untuk maklumat lanjut.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...