07 Ogos 2012

Anak HILANG Time Shopping

Sebenarnya entry ni kluar semalam
Tapi bleh plak dia dok dendiam kat draft
Entry ni plak yg kluar dulu, huhu!

1st of all
Nak tumpang wish tahniah kat DLCW
Sebab beliau tetap jadik wira rakyat Malaysia
Dengar citer, BR tetap kasik eskrem free esok =p

Time hujung minggu baru2 ni
Dengan time hujung minggu akan datang ni
Mesti ramai yang sebuk2 nak shopping2 raya
Nak melengkapkan apa yang belum lengkap
Walaupun dah shopping awal-awal-awal sebelum puasa macam MamaZN
Tetap jugak nak 'meramaikan' keadaan
Konon2nya nak merasa 'kemeriahan' shopping2 raya ;)


2 beradek yg hepi dpt kua jenjalan Sabtu lepas


Dan disebabkan nak merasa 'kemeriahan' itu la
Kadang2 kita terlepas pandang terhadap keselamatan anak2
Sebab tengah 'asyik' membuat pilihan
Tapi tak kurang jugak...
Kita punya la jaga anak2, pegang anak2
Dah banyak kali pesan - jgn pegi mana2, ikut je makbapak
Tapi kejadian camni still jugak berlaku
Tu tak dapat nak dieelakkan la
Sebab benda dah nak terjadi
 Tapi tapi tapi 
Mintak dijauhkan la!
TAKUT!
Nak-nak pulak sekarang ni macam2 kes dah terjadi




Sebelum kluar umah pagi Sabtu aritu
Jiran tegur PapaZN
'Jaga anak baik2 - takut hilang'
Rupa2nya jiran dah mengalami saat2 ketakutan itu!
Almaklum
Kat tempat ramai orang
Anak2 pulak dah pandai nak explore sana sini (sebaya Zakwan)
 Alhamdulillah, dapat jumpa balik anaknya itu
Lepas 'jaga' hantar ke kaunter maklumat
Ya, Allah... Syukur!
Bila dah jadi kejadian camni
Mood nak shopping2 pun hilang sekelip mata



Kadang2 tu
Tempat2 sesak camtu la 'org2 tak bertanggungjawab' ambil kesempatan
Kita taktau
Tapi mungkin jugak berlaku
Apa yang penting, kena la lebih berwaspada dan berhati2!

Ada 1 weekend jek lagi utk kluar shopping2
Weekend lagi 1 dah berhari raya :)
Shopping, shopping jugak
Anak2 tetap kena pantau setiap masa
Hati2 tau time shopping2!


Kawan2 penah alami kejadian tak diingini camni? - Anak Hilang
Kecik2 dulu Aunty Yaya penah hilang kat shopping complex
Seriau rasanya!

14 comments:

Adlin✿Kyra♥Kyreen Moms✿ berkata...

pernah jadi kat carefour .. pandang belakang si kyra xde puas pekik rupanya dia kat section toys ..mmg hanggin ..skang pi soping suh dia pegang baju mama dia je .. kyreen asben yg jaga hehehe esok sorang lagi kuar xtau cam mana gaya pulak ..

mummy_ayu berkata...

betul tu..jumaat lepas masa Ayu gie sogo pun..ada buadak perempuan.nangis jerit2 cari mak dia..sian...
Ayu kalu gie shopping..memang extra careful ngan Ian ..Iris ok lagi..nak duduk dlm trolley or pegang tangan,... Ian tu..tak takut, lari sana..lari sini..terjerit2 gak la Ayu..ye la..sekarang nie kan.mcm2 dengar.

Ayu dah abis shopping dah, nak buat kuih raya plak.. :-)

lieyalatif berkata...

amboi2...merah ang ang due beradik nie....comey2 hihihhi...

betul tu nad, kdg2 kite dok sibuk soping sampai terlupe anak masing2...kadang2 budak2 ni pun sendiri lasak kesane kemari....lieya ni ari tu kat alamanda ade gak la dengar 2 announcement anak ilang....seriau betul dengar....

syawalsimpsons berkata...

alhamdulillah tak penah lagi jadi...mmmm..walaupun tempat sesak macam ada sale mcm J card tu kan...sanggup ku dokong itu budak tecik yang sanag2 la aktif asik nak berlarik2 sajo....mmmmm....mengamok jugak si syawal tu bila keinginan tak di penuhi..tapi sue selaloo ckp N pesan kat telinga dier..."pegi ngan ibu balik ngan ibu, jgn pegi ngan ibu, blk ngan org lain...tak syg ibu n abah ka...kalo syg kena duduk diam2..ibu sanggup dukung kamoo..adik paham keadaan ni..takpe...pelok ibu duduk diam2"

alhamdulillah so far ok la...tapi ngan akob cakap gitu mmg tak jalan la itu syawal..mmmmm

Imaan09 berkata...

zaman dulu xpe nad..hilang 2-3 jam pun peluang cerah nk jumpa balik selamat.. zaman skang, ilang 2-3 minit je ntah ke mana2 dah orang larikan.. eeee, takooot..mintak dijauhkan

Ismi Iman berkata...

aik??kak awa penah hilang ke kak nad?lwknyer...hehehe
tapi skunk xhilang kan bila g shopping?hehehe

Ardini Humaira berkata...

serius bahaya kan.. dni kalau adik dni yang darjah 4 lesap dari pandangan kejap pun dah panik huhu

eima berkata...

bahye kan ....
tu pasal aku slalu je ....sumbat tgn fahim dlm poket jeans aku ... hahaha

asal die cabut aku marah sambil ckp klu hilang org jahat amik abg .. nanti abg kena mintak sedekah kat tepi jalan ... kaki tangan kena potong ... hehehe

kejam kan mak kan .... bg anak takut gitu

Sue-Rya Qistina berkata...

mmg bahaya pun. aritu saya n hubby ade show kt subang parade. tetiba ade announcement psl kehilangan anak. klau bole parents, jgn la leka klau shopping tu. anak2 mmg x reti dok diam. tp kena sentiasa kawal pergerakan diorg. setakat ni alhamdulillah, saya mmg soh kakak dok dlm troli je klau shopping memane. bahaya!

Falsya berkata...

nasib baik jmp..anak buah pun penah ilang kat mall..ayah ingat kat mama, mama ingat kat ayah..sekali anak kat kaunter..hehehe..

ALoNa CintamaniszLite berkata...

Aduilah...ada lg yg tak g beli ni. Orang ramai...akak mcm tak reti nk memilih dh. Nyesal lak tak gi membeli awal2 dulu. Kekonon nk join ler org ramai shopping sambil dgr lagu raya kat dlm pasaraya tu...hehe

lia berkata...

kat luar, mmg pegang mamat AMsyar tu x lepas, biar la org kata x kasi anak berdikari, asalkan hati x jatoh biler tgk dia x de

kayyana berkata...

uihhh.. seram jugak kan.. nak nak kalau anak yang jenis suke explore sana sini.. kite sibuk dok memilih.. sbb tu yana lebih suke shopping online or g sensorang je.. tak pun amek cuti time anak g school.. hehehe

MamaYatie berkata...

pernah sekali...mysara hilang kat k4 subang..huhu..mama macam nak fingsan rasa, dia senang lenang jalan2 kat luar food court..huk3x..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...