06 Julai 2012

PETUA Buang Kahak Pada Baby

Nak citer perkembangan Baby Nayli
Hai, bambam MamaZN sorang ni...
Memang susah hati dibuatnya bila dia sakit
Sebab Baby Nayli ni jarang sakit
Bila dah sakit camni, rasa sedih sangat2

Alhamdulillah
Berkat doa kawan2 sekalian
Baby Nayli dah beransur pulih, insya-Allah
Demam dah takde, selsema pun dah kurang
Dan paling penting, Baby Nayli dah berak pun...
Legaaaa mak ni nak..!


Tapi yang masih ada batuk2 nya tu ;(
Awal2 aritu, cam batuk kering jek bunyinya
Perit je rasa, ksian Baby Nayli
Pastu start 2-3 ari lepas mula batuk berkahak
Nak BF pun payah
Setiap kali nak BF, sure dia batuk2
Dah lega sket, baru bleh BF
Lepas BF tu batuk lagi!
Abes muntah balik susu yang baru diminum, huhu!
Sedey :(
Apa yang kami buat, kami bagi ubat batuk yg doktor kasik tu
Tapi nampak cam takde perubahan plak

Mujur la MamaZN gi melawat blog CuteMum
Pastu baru teringat popular posts CuteMum iaitu
Banyak gak petua2 yang kawan2 bagi
 Antaranya:
  •  Sedut gas utk keluarkan kahak
  • Tepuk2 belakang baby
  • Bagi minum air suam dengan banyak
  • Campurkan madu dengan air suam
  •  Sapukan vicks voparub pada dadanya
  • Galakkan baby muntah utk kluarkan kahak
  • Jumpa doktor utk dapatkan ubat batuk & ubat buang kahak
  • Jumpa doktor homopati (biasa pegi PKNS Bangi)
Okeh!!
Sebelum PapaZN ajak pi jumpa doktor kat hospital
Untuk buat sedutan guna gas 
Yang rata2 ramai kawan2 blog kata ianya menyeksakan!
Ksian kat Baby Nayli yang masih kecik tu jek, huhu!

Baik la MamaZN suggestkan pada PapaZN
Supaya kita cuba usaha pi jumpa doktor homopati dulu
Kat PKNS Bangi jek pun
Lagipun, Ustaz Hasan tu memang dah kenal kami
Harap2nya, Ustaz dapat la bantu kami nanti
Tengok la tu!
Dalam tak sehat2 nya tu, aktif jugak bergolek2
Sampai masuk bawah walker
Ha, cane nak kluar tu...?



Kawan2 ada petua buang kahak yang lain tak?


p/s:
TQ CuteMum! Entry yang berguna tu
TQ in advance pada kawan2 jugak yg sudi share petua2 lain


16 comments:

Kak Izan berkata...

Sangat stuju dgn madu tu.. bagi direct pun boleh jer.. 1 sudu kecil... insya Allah... ia boleh mencairkan kahak .. :)

Falsya berkata...

boleh simpan petua nie..ade anak nnt boleh praktikkan..hehehe..geram ngan bam bam..;p

eT berkata...

huhu...yer la kan...
ammar pon asik berkahak jek...kesian tgk...

MRS. K berkata...

amalkan makan madu pon okey

eima berkata...

sedut aka nabulizer tak seksakan bayi la .. diorg menangis sbb tak selesa je ... biasa la tu diorg kecik lg pastu tu perkara pertama die penah buat ala cam kite gak cth terdekat malam pertama ... ha gitu la kekdahnye

tak de pepe la ... klu berkahak hanya sekitar tekak tp paru2 clear tak perlu nab. budak2 mmg lambat ckit lama2 ok la tu ...alisha rajin berkahak ni ...

ape yg slalu aku buat bg susu sikit je dulu ..then buat bg baby muntah then sambung minum susu ...klu tak kejap je minum pastu muntah semua nye ...kesian sbb sampai keluar kot hidung...

klu ubat yg klinik slalu bg utk baby yg berkahak/batuk bromhexine...

mimie.. berkata...

memang kita yg susah ati klu anak jd macam ni kan..

kalau macm sy dulu, si asben lah yg jd tukang sedut kahak tu ehehe..tp ikut idung..tp itu klu dia selesema lah..
klu batuk kahak macam ni, rasanye tepuk2 blkg badan dia jela kasi keluar kahak tu..keluar sikit pun jd lah..kan..

MaMa CyDa berkata...

Kalo tak brp serius, nad cube bg ASMAKUR (produk homopati dr era edar) tp kot kahak dia dah serius sgt baik bwk g jumpe doc. takut kena infection jek. bb bwh 1thn nih takleh nak simply bg ubat-ubatan sgt ... takut ader side efek jek

lia berkata...

yg lia tau, kalau neb mmg baby akan nenges kaw2 tp biler nanges, doc ckp itu lg bagus sbb rongga2 udara dari idung, mulut smua terbuka, lg cepat gas masuk... cuma kita mak-pak la rasa belas tgk depa nanges tu...

Imaan09 berkata...

nad sejak 4-5 bulan lepas, selalu g homeo, Dr Hasan dah xpnah jumpak laa..ada pengganti bliau saje..
masuk gas yang nebulizer tu ke? tu x sakit..y sakit, klu masuk hose sedut dalam kerongkong tu.. y gas tu xsakit tp kanak2 xsuka ada menda tekup kt hidung/mulut dia..tp doctor kata lagi bagus kalau derang nanges time buat tu sebab akan sedut masuk sebnyak mungkin menda tu..

wanita abd mutalib berkata...

mamaZN,

Q dua kali masuk hospital sebab kahak dah masuk paru-paru.

mmg seksa.

sat2 nurse datang suh sedut gas nak cair kahak.

pastu besok pagi kena buat fisio.

dia tepuk punya tepuk punya tepuk.
dah habis tepuk masuk pulak getah dalam hidung dia teru ke kerongkong sebab nak buang kahak.

mmg seksa.

:(

Imaan09 berkata...

nak share.. fisioterapi..
sebelum menyusu, tiarapkan.. buh bantal kecik kt perut dia..so kepala dia akan tertonggeng sket..then tepuk belakang..kerap tp jgn kuat sgt..dalam 5minit gtu..nnt kuar banyak hingus.. budak besar nayli tu ok lg tu, klu dah besar xboleh..baru tepuk 1-2x dah merangkak ke mana ntah, hehe

Adlin✿Kyra♥Kyreen Moms✿ berkata...

kyreen pun batuk berkahar minum susu muntah sekali ngan kahak sampai terkeluar kat idung .. masih ambik ubat selsema ngan batuk .. nk pratikkan bg minum air masak mana tau kurang kahak tu

syawalsimpsons berkata...

betoi cakap eima mmg sedut tu x selesa buat budak..tp alhamdulillah klo syawal sedut...kahak yang terkumpul sampai tutup paru2 tu dah tak da bila sedut...tp ssh jugak klo sedut selaloo..nnt naik lali dorang yg kena kan....semua petua yg nad amik kat uyun tu semua tu n akob da buat...tp jumpe doc homopati tu..kat PKNS tu blm penah try lg...egat ok gak try...syawal pon selaloo demam...bulan 6 aritu...3X demam...adoi....dah tu sekarang ni batuk pulok mcm org tua...tak berenti..panjang lak tu batuknyer..

Masya berkata...

hebat² mengalahkan anak lelaki.. muke dah tergolek pun selambe jer....

wan nurul hezrina berkata...

nurul mmg sangattttt setuju dengan 3 perkara cute mum bagi2..1st bagi madu.mcm sofia n merah mmg amalan makan madu lebah setiap hari 2 kali mmg tak miss.pagi2 masa bagun sekali masa tido sekali...pastu kedua sapu vicks kat dada n belakang.jgn taruk kt idung taw..ketiga masa lepas dah makan madu bg air suam minum banyak2..kalau depa batuk2 nad bleh terus g buat air suam bg walaupun tengah mlm anak2 batuk..yang num 3 tepuk perlahan2 belakang anak2 tu..ubat batuk mmg tak jalan..

so kalau bleh amalkan mkan madu sbb madu bagus ilangkan kahak n athma kalau ada..dia panaskan badan.selalu diorg sejuk sbb tuh dia batuk2.kipas lak kalu bleh kurangkan kelajuan masa malam n pakai sti=okin n baju pjg

cik Jue Aka Ibu Farisyah berkata...

petua yang bagus nie....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...