03 Julai 2012

Doakan Bambam Mama... :(

Sebenarnya,
Masuk hari ni dah 3 hari Baby Nayli demam
Dah pi klinik dah amik ubat
So, sekarang pantau jek kt umah
Kalu lebih 5 hari, doktor soh pi klinik semula, huhu!
Harap2nya cepat la kebah!

Baby Nayli bukan setakat demam je
(actually demam nya on n off)
Tapi ada pakej sekali dgn selsema
Pastu dengan batuk tanpa kahak
Ksian sangat2 tengok dia! ;(


Selsema yang jenis pekat likat tu
Alahai, geram jek rase!
Sebabnya Baby Nayli ni pantang btul kalu org usik hidung dia!
Nak lap sket, mula la menanges!
Kang bila nanges, lagi la bertambah2 hingusnya tu, huhu!

Tetibe semalam dapat skali plak batuk takde kahak
Dengar die batuk pun MamaZN dah rase sedih
Sobs...!
:(

Pastu kan 
Baby Nayli ni dah seminggu tak berak
Doktor cakap abnormal la bagi Baby Nayli
Ish, tu yang bertambah risau tu
Ada doktor kasik ubat 
Tengok la nanti cemane perubahannya
Normal ke tak ek?
MamaZN riso, sbb Baby Nayli dah makan solid food
So, cam pelik la pulak kalu dia tak berak
Makan selera, susu pun sama..
Hmmmmm, nape ek?

Ada tak apa2 petua yang boleh MamaZN buat?
Plz share ek!
Thanks in advance!


p/s:
Gigih memalam buta wat entry autopublish
(selama ni pun gitu gak, huhu!)
Insya-Allah, MamaZN jenguk kawan2 bile time malam2 karang ek
Siang2 ni susah la, huhu!



21 comments:

eB berkata...

kalo x berak fully bf x per nad...
hope nayli cpt sembuh yer.

eima berkata...

mmg abnormal bg baby BF ni ....klu tak berak ...

fahim dulu sama kes tp die minum FM then tukar susu novalac IT br ok ...klu kes nayli ni cuba try masuk ubat cairkan najis ...ala yg picit thru rectal tu ....

fahim penah guna gak b4 minum susu novalac tu ....

klu tak ok jugak try bw gi pakar ... incase pakar leh suggest pepe ... something like antibiotik ke .... risau gak .. sbb batuk, kahak demam takut infection ...

ADEEYA berkata...

Siannya baby,.. cepat cepat la sembuh ye baby sayang...

suhaina laui. berkata...

salam kak nad...try rendam towel dlm air+ ais pastu letak towel ats dahi n kepala....abg sy slalu buat mcm tu kat baby die....kat akif sy try buat syukur cepat turun demam...kat baby xlg sb xpnah demam lagik...

Sue-Rya Qistina berkata...

utk hilangkan selsema pekat tu, awk try steamkan vicks dalam air dan hadapkan air steam tu pada ur baby. tujuan steamer tu utk mudahkan dan mencairkan selsema yg agak degil tu. actually, dulu mase baby saya dok taska slalu kena selsema batuk ni sume. so, ade kawan suggestkan buat camtu.

utk kebahkan demam, awk letak air asam jawa di ubun2. tapi klau dh lama sgt demamnya, better bawa terus g hosp. inipun blaja dari pengalaman diri sendiri. get well soon nayli!

Bionic women berkata...

nad..cuba try macam ni,
letak air dalam baldi,then rendamkan baby nayli dari kaki sampai pinggang..air sejuk x payah campur air panas...jgn basahkan kepala..
ada doktor ajar, dia kata kekadang kahak, kerap muntah, n demam tandanya panas dalaman..kita selalu basahkan kepala kalau anak demam then takut basahkan badan. doktor kt x patut wat gitu..secara fizikalnya panas akan kuar ikut kepala..so sejukkan kaki..kalau mandi tu biar basuh dari kaki ke kepala...

maybe jugak ada makanan nayli yg dia x boleh nak hadam dengan baik, sebab tu dia berkahak dan sembelit.
cuba nad kurangkan kepekatan bubur, maksudnya lebihkan lagi air dalam bubur tu..

then Nad duk puchong kan?? cer pergi klinik Zuraidah kat puchong..dia bagus, banyak penerangan dia bagi...doctor tu dah tua dah..nad akan selesa dengan dia

mummy_ayu berkata...

ala siannya....paling risau baby kalu demam..letak vicks kat kaki Nyali nad..sebelum pakai stokin tu..org cakap elok untuk selsema.moga baby Nayli yg tomei nie cepat sembuh yer sayang...

@e_da berkata...

sama mcm mika nad.. demam sampai ketar2 last masuk uabt bontot 2 kali baru reda... nayli tak berak... cuba lecek buah prune bg kat dia.. mudah mudahan mujarab...

MaMa CyDa berkata...

Get well soon nayli. Ciannya dia ... demam nak besar lah tuh kot. Takpelah nnt eloklah tuh. Ader doc pernah gtau akak, bdk2 nih kalo demam skali pakej batuk n selsema means demam biasa. tp kalo demam jek takde batuk or selsema tuh baru kira bahaya. takut penyakit lain serang sama.

Hakikatnya, memang sgt3 risau kalo anak2 tak sehat kan??

syawalsimpsons berkata...

insyallah nayli sihat nnt..entah la sue pon tak tau nak kasi nasihat G mana...syawal pon onn off sekarang ni...ni pon semalam baru baik...

Falsya berkata...

chiannye bam bam nayli demam selsema..get well soon okayh baby!!..

Sidratul Muntaha berkata...

cer madu iran,air zam zam..
the rest
doa byk2
tpi prepare la nad
kautkan ati dan perasaan
sama mcm kes ara jugak
lst2 msuk ward.
sedih..

wan nurul hezrina berkata...

tido mlm pakaikan stokin n mcm sofia nurul kasi madu kalau tak makan ubt doc lah..kalau demam panas sangat kena makan ubt..mmg budak2 cepat kenakan.moga nayli cepat2 sembuh

Iela Fazielah berkata...

aduhai..samalah mcm imran...batuk n selsema..sian dia... harap baby nayli cepat sembuh

mamalieyna berkata...

aduhai siannya nayli..baru nak happy2 dapat makan2..hu~ nape ek, dl arif pernah jugak susah berak..penyudahnya doktor kasi ubat montot tuk cairkan najis, terus dia berak..then, doktor suggest tukar susu time tu, yelah dia bukan fully BF..

apapun kami2 doakan nayli cepat baik.. Hakeem pun batuk2 lebih dr sebulan dah, tp sesekali kahak dia keluar..ok la.. lg pulak doktor cek paru2 ok..cuma mungkin sbb musim cuaca tak bagus kan..

harap nayli cepat sembuh! kuat semangat tau~ take care both of u~

Nadiah Sidek berkata...

orang kata kalau selsema, nak cepat baik..sapu kunyit di batang hidung. insyaAllah cepat hilang selsema. saya tak pernah cuba pula cara tu.

untuk demam pula, petuanya lap badan dengan air asam jawa.

semoga nayli cepat sembuh..

mama_umar_maryam berkata...

baru tau..byk dah petua2 kwn2 bagi kt atas tu..try k nad..ataupun rujuk trus kt paed..baby berkahak2/selsema pekat ni pyh kite nk kuarkan mmg..idung die pon naik pedih kite asek lap tu yg die marah kot..cpt2 baik nayli comell

Lily@MamaZaraZareef berkata...

Siannye nayli..semoga cpt baik ye. Maybe br start solid food tu kot yg die sembelit..mkn bubur kan. Cer try menu2 lain ke mcm mane. Kot2 yg nad bg skang ni agak berat utk die digest ke. Kalau bdk2 yg minum fm, slalu sbb jenis2 susu pn leh sembelit gak

ch@ berkata...

cer kasi menu lain dulu kakNad. cian nayli tak yak ek. bg satu menu dulu, yg rasa2 neutral. mcm pear ke. tak msm sgt. buat cair2. get well soon nayli babam.

Imaan09 berkata...

tak yak nad?erm, try baringkan dia.. pastu pegang pergelangan kaki dia, buatkan kaki dia macam kayuh basikal.. kadang2 berkesan.. get well soon bam2 sayang..

Sweetmama@EiJa ZaQuaNZiQrY berkata...

Ciannye baby nayli,
seminggu x berak..bahaya tu..
k.eija xde pulak petua nak dikongsikan,
jarang anak2 k.eija alami masalah susah mmbuang, selalunya masalah cirit birit jerk..

Moga baby nayli cepat sembuh..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...