10 Julai 2012

BERGEDIL Yang Tidak Degil Lagi...

Dalam 2 minggu ni
Mesti ada 1 hari MamaZN buat bergedil
Almaklum dah terror.. (hak tui! =P)
Hehehehe...
Takde la, abaikan ayat2 riak itu

Sebenarnya
Sebelum2 ni ada je MamaZN merajinkan diri buat bergedil ni
Tapi sedey... =(
Sebab tak menjadik!
Masuk jek dalam kuali trus relai
Sedey sbb tak jadik ye jugak
Sedey sbb membazir 1 hal lagi, huhu!

Rasanya, adala dalam setahun gak MamaZN dah tak buat bergedil ni
Minggu lepas terasa cam nak buat
Siap survey2 resipi balik semula - nak recall semula
Haha!
Hasilnya...?
Alhamdulillah........




MamaZN buat sempoi jek ni
Kentang goreng dulu 
(potong kecik2 dulu spy cepat sket masaknye, hihi)
Lenyek2 kan dengan daging kisar
Campurkan garam+lada hitam+lada sulah
Pastu kepal2 
Rahsia tak kasik pecah
Time gaul2kan sume bahan tu, campurkan dgn kuning telur

Masa nak goreng celup2 dgn putih telur dulu
Baru masukkan dalam kuali
Baru la hasilnya membanggakan diri sendrik haha!

Ke kengkawan memang dah expert dah buat bergedil ni?
Heheheh
MamaZN jek la yang ketinggalan zaman
^____~

16 comments:

mama tisya berkata...

tk pernah buat tp suka mkn...hehehe

Ardini Humaira berkata...

dni campur dengan ayam yang diracik2 kadang2 dni blend hehe

noorzie berkata...

ermm...best nye, lama gak x wt...tgk cra nye lbh krg sma je, cume sy x pkai dgg kisar lbh suka pkai dgg burger ramly tu sbb dh siap ada perasa...bhn len yg sy ltk daun bwg daun sup...yummmyyyy :)

eima berkata...

aku tak reti pun .. br tau kena letak kuning telor TQ tips tu

eima berkata...

aku tak reti pun .. br tau kena letak kuning telor TQ tips tu

lia berkata...

mcm senang jer nad...

ehhh kentang tu kan, kita kne potong kecik2 baru goreng ek? he3 maap la kot soklan x bijak tp mmg x tau hu3....

eB berkata...

eB mmg expert... tapi tang makan la. ha3

Nana berkata...

xpenah buat nad..
tunggu kita jadik suri rumah nanti ada masa banyak kat dapor
masa tu nak buat seme bdegil ayam, bdegil daging hahaa

Gieyana berkata...

xoernah buat n x pernah terasa nk mkn..cfm nad buat sedap nie..:-)

Zue AnnaLeeya berkata...

dah lama tak buat...
dah lupa jgk nak buat... huhu
kene carik balik buku resepi... hahaha

Wanieys berkata...

boleh cuba ni...wani xpenah pun buat lagi hihihi

Bionic women berkata...

kita suka makan tapi x rajin sangat nak buat, kalau buat soto baru buat..hehehe

Lily@MamaZaraZareef berkata...

tererlah tu buat begedil..kita tk pernah wat sendiri...kalau kat kampung tolong mak tu adalah..heheheh

Outbound di malang berkata...

salam gan ...
menghadiahkan Pujian kepada orang di sekitar adalah awal investasi Kebahagiaan Anda...
di tunggu kunjungan balik.nya gan !

Masya berkata...

suke makan.. tapi agak kemalasan kalau soh buat sendiri.. tak tahu lah kenapa haihhh.....

Lia Mad berkata...

salam..
selama ni baca senyap2 je,, skrg terasa nk komen..
kita kalau buat bergedil, kentang tu kita rebus skali dgn ayam. pastu ayam siat kecil2 n kentang lenyek.. sihat sikit kot than goreng sebab nnt kena goreng lagi kan hehe.. just sharing..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...