17 Julai 2012

Alahai, Kenapa Ni Zakwan..? =[

Nak citer pasal Zakwan bleh tak?

Sejak 2 menjak ni kan
Taktau la nape Zakwan ni suka wat perangai lain macam sket tau
Sebelum ni tak penah plak dia buat camtu

Hati dan perasaan dia mudah sangat tersentuh
(memang dalam hati ada taman, mamat ni)

MamaZN kasik contoh la ek, senang sket

Zakwan : Mama, nak tgk Ice Age!
Mama : Ok, nanti kite tengok.. Arini tak boleh, Papa kan work
 Dahhhhh, menjejeh air mata!
Nanges2, jerit2, hentak2 kaki...
 Dan part yang paling sedih
Dia dah pandai pukul2 MamaZN plak
Uwaaa...!!!!

Kengkadang tu, isu kecik jek
Tapi bila Zakwan dah tunjuk rasa tak puas hati dia tu
MamaZN pun jadik panas la jugak

Kengkadang tu MamaZN biarkan jek
Biar dia buat apa dia nak sampai dia puas
Pastu nanti dia senyap sendrik (jarang sangat berlaku)
Tapi kengkadang tu MamaZN pun naik 'hangin' sama!
Memang 'kena' la anak bujang tu!

 Zakwan ni sekarang
Apa yang MamaZN nampak
Sume2 permintaan dia, makpak nya kena tunaikan
Kalu tak ditunaikan, camtu la jadiknya!
Adoiiii...! Tak menyabo pun ye jugak!


Tapi tu la kan...
Walaupun dia wat perangai cemane2 skali pun
MamaZN sayanggggggg sangat kat Zakwan, isk, isk =[
Lagi la bertambah2 sayang nya bila dah buat perangai tu
Dia pujuk kita balik...

Dia dah pukul2 kita, pastu dia pujuk,
Mama, Mama sakit kat mana, meh saya sapu minyak...

Dia nampak kita marah kat dia 
(tak tegur/bercakap/tak layan dia)
Dia datang sendrik kat kita
Dia cakap, Mama, cium sini 
(sambil tunjuk pipi dia - maknanya suruh kita cium dia)
 Takkan la MamaZN nak kata taknak plak kan?
Memang harus la MamaZN terus peluk dia sambil nanges! =]
Uwaaaaa, sedihnya! =(
Tapi tu la...
Kalu dilayankan sangat, dia naik lemak
Kalu tak dilayan, camni la jadiknya
Hai, fenin... fenin la saya!

Perhatian : 
Ni bukan merungut, huhu! Nak mintak pandangan dan komen jek

p/s:
Ni baru sorang
Kang anak dara tu dah beso cemane la pulak nanti, huhu!


15 comments:

MaMa CyDa berkata...

Owhhh .. Adli Zakwan akak pun sama Nad. Takleh ditegur sket, mulalah merajuk. Nyoroklah kat memana smbl nangis. Dah macam perangai bdk pmpn plak. Adiknya elok jek. Makin bertambah cengeng plak abg long dia nih. Adiknya elok jek plak. Patut adik yg cengeng sbb nak dpt adik lagik. Nih terbalik pulak huhuhuh

lieyalatif berkata...

Hihihi zakwan mintak perhatian tu.... Tp mmg betul pun kang dgn kite2 naik angin kan.....

Bb nayli tgk peel abg die pun mesti pelik hihihi ngangade semacam abg aku nih...

Anje a.k.a Mama_Balqis berkata...

anak sebenarnya tak leh dimajakan sangat, tapi cam balqis papanya suka manja kan, tapi kalo dengan mamanya mmg tak dapat la, kita tak suka layan sangat ape yang dia nak, semua kena tunaikan,kita suka di berusaha sendiri nanti dah besaq tau order je...mmg kadang2 budak2 ni ngamuk sampai satu tahap kita pun leh naik angin sama, tapi kita tak suka pukul, cuma suka kurung 1 minit dalam bilik tido, sbb balqis dok dalam bilik mmg dia takut, so lepas tu dia beria2 la cakap "sorry mama, I'm sorry mama..Aqish minta ampun"...cam cita batu belah batu bertangkup plak, tapi anak plak yang masuk batu belah, pastu sure dia tak wat lagik, sbb dah serik kan, tapi kalo jenis budak yang tak takut kena kurung dalam bilik susah la sikit...kita jarang pukul2 slalu gua psiko je...sbb nak bagi dia ingat & kenang ape akibatnya kalo wat perangai "baik" tu...(sorry terpanjag komen plak)

wan nurul hezrina berkata...

tulah merah dulu memula dapat sofia pun mcm2 jugaklah perangainya=)tapi lama2 nanti dia ok.kita kena banyak bercakap ngan dia,peluk dia n main2 ngan dia.mmg kadang2 panas ati tapi2lakena banyak jerlah sabaunya

syawalsimpsons berkata...

tu nikmat kan menjadi seorang ibu, suka n duka kita lalui..mmmmm....sweet sangat bila dier pujuk balik...

mama tisya berkata...

hah ragam anak2 gtu la...kdg2 geram tp kdg2 sian....

ice age best gk utk ank2 tp best lg madagascar:)

Sidratul Muntaha berkata...

namanya meri ni nad..
dia tgh jeles dgn nayli..
takpelrah..
aqil pun mcmni jugak
so aku buat
gi sekolah aku yg dukung and anto
ckp elok2
mlm2 ajak dia borak lps tidokan ara..
klu suapkan ara mkn,aku suapkan dia jugak even dia dah pndai mkn sndiri
mmg dia tgh jeles tu
pelan2 nad

Ardini Humaira berkata...

ololoo zakwan :)

Mamamya berkata...

perkembangan anak2 mmg gitu lah nad... kat umah ni anak2 dara akak pun mcm tu,tp ragam anak2 ni b'beza dgn karektor masing2..ada yg mudah dipujuk ada yg mmg lama rajuknya tu...

anak2 tgh nak membesar ni mmg memerlukan tahap kesabaran yg sgt2 tinggi w'pun kdg2 kita pun sama2 naik hangin jugak kan....

sesekali mmg kene marah n tegur supaya dia tahu apa kesilapan k kesalahan yg dia buat....

lia berkata...

kena lembut nak tackle anak mcm Zakwan... sejibik Amsyar, mudah terasa, suka nanges...

sbnr nyer, since peknen, mungkin lia cpt penat & adakala termarah dia wat perangai, makin teruk jadinyer dia... akak lia yg tegur, katanyer lia da berubah, da x sabar dgn Amsyar & Amsyar tunjuk protes...

lps akak tegur, lia cuba tackle smula dia dgn lembut tp tegas... mcm dulu2.. Alhmdlh, kejap jer dia wat feel pelik2...

cuma hati kita kena kuat sbb selalu kena bersabar... kadang2 lia pon ada terlepas gak hu3 *sedey biler xdpt jd good-mom to him ;(*

da mcm luahan perasaan lia lak nih he3

Sue-Rya Qistina berkata...

maybe zakwan jeles la tu sbb bg perhatian lbh pd nayli. saya dah pernah lalui pengalaman mcmni. c kakak since dh ade adik, dia pun wat perangai camtu. smpi dia ckp kita x syg pd dia. sedih jugaklah mase tu. tp kami terangkan baik2 pd dia yg adik msh kecil dan perlukan perhatian yg lbh berbanding kakak yg dh pandai buat kerja sendiri. kdg2 anak2 ni kena ckp elok2 baru dia dgr ckp kita. takut nnt klau kita asyik marah dia, dia akan pendam dan membentak je. hopefully zakwan faham situasi ni :)

eT berkata...

dia nk perhatian tuh...anak2 nk membesar mmg byk kerenah...

Falsya berkata...

pandai zakwan pujuk mama..tp kesian jugak kat nad..;D

Masya berkata...

budak² mmg macam tu agaknya kan... tp zakwan ni kire oklah ade adik dah .. anak sy tu mmg takde adik lagi .. saya pun macam anje.. selalu acah² krung dalam blk .. nanti cepat²lah dia mintak maaf huhuhuhu... mmg bnyk pakai saikolongi sikit biler marah anak .. pukul² ni tak berkesan.. tkt dah besar dia pukul kt blk kan..

Sweetmama@EiJa ZaQuaNZiQrY berkata...

begitulah perasaan ibu ayah kan, seteruk mana pun anak kita, kasih syg tetap sama..kita yg melahirkan mereka lg la terasa..

sama la dgn k.eija ni nad, kalau ikutkan Zaquan cukup suka buat perangai, kadang2 saje buat kita marah, kadang2 dia amik hati kita semula..marah2 juga, kalau buat perangai mmg kena marah time tu jugak, tp lepas tu sejuk balik hati kita..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...