28 Jun 2012

How To MANAGE KIDS & In The Same Time DO HOUSEWORKS?

Aritu ada Lia mintak tolong MamaZN
Pasal tajuk entry tu
MamaZN rase serba salah tetibe
Sebabnya terasa MamaZN bukan org yg selayaknya utk diajukan soalan tu

Rasanya,
Elok kawan2 yang berkerjaya menjawab persoalan di atas
Baru la seia dan sekata =p



Tak salah kot kalu MamaZN pun nak share pandangan ek?

Tapi taktau la boleh digunapakai atau tak
Sebabnya
Bukan MamaZN yang berada dalam situasi kawan2

Andaikata ianya boleh la membantu sedikit sebanyak
MamaZN rasa lega betul
Tapi andaikata cam susah jek
Harap kawan2 sekalian dapat la share kan pendapat dan pandangan kalian
Mungkin kita sama2 dapat membantu antara kita
Ecewah! =p

::: Ni pandangan MamaZN :::

Ada yang rajin masak lepas balik keje?
Pada yang rajin memasak, apa kata siapkan bahan2 masakan pagi2 sblm pegi keje tu. 
Contoh cam kluarkan ayam/ikan dr peti ais atas dan letak kat bawah, 
sayur dah siap2 potong, 
ada jugak yang dah siap2 blend bawang merah, bawang putih utk stok 3-4 hari 
(simpan dlm bekas berasingan dan letak dlm peti ais). 
So, balik keje tu bleh la main campak2 je bahan2nya...
Takde la bazir masa untuk kupas bawang la, siang ikan la, etc.

Kalu kawan2 anta anak2 ke taska/pengasuh, balik keje tu kawan2 balik umah dulu. 
Siap2 kemas umah 
(ala kadar je, janji sedap mata memandang sbb sat lagi anak balik mmg sepah semula! =p) 
Pastu klentung klentang la kat dapur. 
Sambil2 masak, sambil2 la basuh baju takpun sambil2 angkat kain di jemuran
 Memang kena banyak buat keje yang SAMBIL-SAMBIL (maksudnya 2 in 1)
(Tapi rasanya ni sesuai andaikata taska/pengasuh anak2 dekat dgn umah)
Dah beberapa ketika main2 ngan anak2 tu, curi2 masa sket buat keje lain. 
Contoh kemas beg taska @ lipat baju
See, kaedah sambil2 digunakan. 
Sambil2 layan anak2 tu sambil2 la lipat kain dan sambil2 jugak la tgk tv, hehe... 
Kalu cam MamaZN, dah siap2 asingkan baju dlm bakul berasingan 
- baju2 nak gantung / baju anak2 / baju mak pak -
So, kerja akan jadik lagi mudah dan cepat

Kalu yang jenis amik anak trus dr tmpt keje, susu budak2 mintak tolong pengasuh siap2 kan. 
Takde la anak2 ngaruk nak susu bila sampai kat umah 
Takleh ke mintak tolong pengasuh mandikan siap2 anak tu dulu? ;)

Ni utk mereka yang dok umah 2 tingkat
Telekung & baju budak2 utk pakai seharian mmg MamaZN letak kat bawah je. 
Takde la berulang alik turun-naik, turun-naik. 
Mandi pun budak2 mandi kat blik air bawah je.

Rumah sepah balik kan lepas anak2 main?
Lepas anak2 tido, kemas la serba sedikit.. 
Ala kadar pun takpe sebab kawan2 tu bekerja.. 
Badan pun letih, nak rehat jugak.
Kalu jenis yang tak kesah umah bersepah takpela
Kalu cam MamaZN ni, pantang nampak sepah sket, haha! =p

Bab kerja2 umah 
Cam sapu2, mop2, iron baju2 keje, cabut rumput, kemas barang2 yang berhabuk 
Sume buat je waktu weekend
Sebab weekend ada hubby nak tolong buat sama2 @ tolong tgk2 kan anak2


Ni sume pun pandangan peribadi MamaZN sendrik
MamaZN tak alami apa yg kawan2 lain alami
Kalu mampu, hire la maid, hehe
Kalu tak mampu memang kene la buat suma pun sendrik
(takleh la rungut2, k! huhu!)
Cekal mmg kena, kuat semangat apatah lagi
Tapi MamaZN tau...
Kawan2 sekalian suma jenis yang hati kental dan cekal, kan?
Demi keluarga dan anak2
Mesti mampu nak buat semua kerja2 tu
Memang salute la kat kawan2 sekalian! :)

Lagi 1 MamaZN rasa, incik suami patut mainkan peranan sama
Baru lah harmoni rumah tangga, ewah..! ^_^


Jom share pendapat/komen/pandangan kawan plak!
Sharing is caring, kan? :)


Cuba baca sini jugak
&
Mungkin ada komen2 yg diberikan tu dpt jadikkan panduan jugak utk kawan2




p/s:
entry auto-publish
tgh sebuk2 join keje2 rewang kat kampung
gundah gulana hatiku ini  =(
esok la citer, huhu!

14 comments:

lia berkata...

baguih la tips hang nad...

owhhh fyi, lia ni x cekap masak.. jd mcm siput buat kerja kalau masak... tang kemas umah tu, InsyaAllah boleh manage...

tqvm tau nad... sayang ko *peluk kuat2*

lieyalatif berkata...

tips yg amat2 bergune ni nad....thanks for sharing....

lieya pun mcm tu laa...kene pandai2 curi mase....

Masya berkata...

Bile dah ade anak² ni memang kene bijak mengurus masa dari segi nak jaga anak dan mengemas rumah.. kalau tak pandai nnt rumah kotor dah anak² dapat penyakit pulak... dan yg penting suami mestilah bekerjasama jugakkan.. barulah harmoni...

terima kasih kongsikan bersama.. sebab sy pun ade amalkn sambil² tu juga hihihihi.... klu x macam tu asyik berkepitt jer dgn anak mmg x siaplah keje kan..

syawalsimpsons berkata...

pada sue apa yang nad cakap mmg betoi..sue pon banyak buat yang gitu semua...siap2 kan awal baru ok..senang..mmg penat lepas balik keje..tapi kena kuatkan hati jua la nak buat semua keje kat umah ni..

Kak Izan berkata...

akak nak try buat entry ni gak laa... TQ sebab cik Nad kasik idea canggih nie.. :).. tungguuuu

Sue-Rya Qistina berkata...

saya setiap kali blk kerja mmg akan masak utk suami dan anak2. anak sulung pun dh 6thn, dh blh tlg kemas2. babah dia mmg akan jaga anak2 klau saya ke dapur. pastu smbl memasak, smbl bsh pinggan, smbl basuh baju (mskkn je dlm mesin n tekan je pun kan..hehe). pastu smbl tgk tibi, smbl lipat kain baju. baju yg dh kering tu, pun sama mcm awk jugak. asing2kan. lg mudah kerja nnt. hehehe

http://suriaqistina.blogspot.com/2012/06/tanggal-270609.html

eima berkata...

aku leh gak guna ni ... bernas dah tu nad.... heeee

aku slalu nye mls..pg2 buat br nk buat ..hahahha

mama_umar_maryam berkata...

btol2..setuju..zt ni kire ok sket sbb kemas umah panggil maid part time, tu pon bkn tiap2 mgu..maknenye ada 1 mgu yg mmg patah pinggang buat sumer keje..klu zt suke buat listing what to do tuh ;)..ade ape yg gundah gulana tu nad??

mummY daniSha berkata...

ye setuju..kena sambil2...kalau sy,x suke basuh baju weken je..suke basuh sikit2..so x dela bertimbun2 baju...pastu sambil tgk TV lipat kain...bab sepah2 tu,ajar anak kemas hehee...anak sy dah bolela kemas sikit2=)

mamalieyna berkata...

herm/...setuju je idea nad tu.. ada betulnya.. k.eina praktis skrg pun mcm tu ler lebih kurang, tp pengorbanan masa lebih byk jugak la..masa tuk diri sndiri sedikit cuma..huu~

pagi siap2 masak tuk si abang, tenghari je, sms adik ipar suruh keluarkan lauk pauk, ptg balik kerja, 6.30 masuk dapur dulu.. k,eina sedikit beruntung skrg, sbb ada adik ipar kt rumah,sgt2 membantu..^_^..legaa..

Lily@MamaZaraZareef berkata...

Hmm..dulu weekdays memang masak gak esp time zareef kecik nk kena sediakan bubur die kan. Tp lately keja byk,blk bdn dah letih,anak2 plak nk cpt makan so tapau luar jela. Huhu..tgu weken papa diorang ada br masak2 kt umah. Selain tu weekdays just basuh bj n kemas umah sket2 je. Kdg kalau melekit sgt mop gak lah kan..lain2 mcm cuci toilet, bsh porch,lipat kain..memang tgu weken..:-P

ch@ berkata...

Kalau kakNad buat kerja sambil menyambil, apatah lagi yg bekerja. sama je 2x5 malah kemalasan tu lbh lagi. sbb biasanya blk kerja udah lotih.

normally, kita blk kerja kemas rumah dulu, tenggek nasi. masak lauk simple je, mls masak soh abi tapau. hiii takpun order mamak. waktu yg ada mmg khas utk layan anak2. dah seharian dorang dgn baby sitter so waktu mlm mmg dgn dorg je la.

dobi 2 kali sminggu, selasa/rabu dan ahad sahaja. CD tgk penggunaan. dkt nak 10kpg cuci. mls nak kusut2. stress.

Imaan09 berkata...

ohooo..alamat umah ku ada disitu nampaknya.. erm, memang kena multitasking!!kann..??klu x, xterkejar!

wan nurul hezrina berkata...

good sharing..bila baca semuatuh nurul bayang kan diri nurul sendiri..kuar keja jam 8 alik jam5.mmg kena sambil sambil..hikhik semua tugas ku buat kecuali cabut rumput..wakahkahkah..yang ayant last memang setuju bangat..sib encek abe nulung..basuh kain,kdg lipat kain kdg gosok baju sendiri..tulah bahagi2 tugas mudah cket

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...