08 Jun 2012

Baby Nayli Dah MULA MAKAN?

Umo belum 6 bulan
Baby Nayli dah makan ke?

Kejadian terjadi masa tgk MIB 3 kat e@Curve beberapa minggu lepas
Sebelum ni, takde la pulak MamaZN perasan
Tapi time makan kat mekdi tu la
MamaZN betul2 perasan yang Baby Nayli dah tunjukkan keinginan utk MAKAN!

Sikit2 dia gigit2 menan die tu
Sikit2 dia cam nak capai2 makanan kat depan mata
Pastu karang
Die tenung jek MamaZN melantak makan burger
Pastu mula la isap2 bibir & ngences (air liur meleleh <--- bahasa Jawa)



Ni kalu citer kat Nenek ZakwanNayli ni
Mesti dia suruh kasik makan jugak
Ksian katanya...
Emmm, takpela mak
Biar la umo 6bulan nnt Baby Nayli start makan ye
Nenek ZakwanNayli tak baca pun blog ni =p
Saje nak luahkan kat sini
Kang depan2 memang tak terkata ^_^


Sedikit info yang dikopipes dr SINI
(tq Cha sbb perkenalkan blog ni)

Mengapa langkah pengenalan makanan pelengkap bermula pada umur 6 bulan ke atas?
Jika makanan pelengkap diberikan terlalu awal kepada bayi, ia boleh menyebabkan:
  • Bayi anda kurang menyusu kerana ia sudah berasa kenyang.
  • Bayi anda terdedah kepada risiko jangkitan, alahan dan cirit-birit kerana sistem penghadaman dan ginjal bayi masih belum matang dan enzim penghadaman yang terlibat belum bersedia.
  • Selepas umur 6 bulan juga ibu boleh mula memberikan air masak, tetapi dalam kuantiti yang berpatutan (~ 1-2 oz satu sesi, 1 @ 2 kali sehari) dengan syarat bayi sudah pun kenyang dengan susu @ solid food. Ini kerana dikhuatiri air masak yang banyak akan membuatkan bayi kenyang, dan seterusnya menolak susu dan bubur yang berkhasiat. Ingat ye, air masak hanya lah air, tidak punya nutrisi untuk tumbesaran bayi. Air hanya untuk mengekalkan kandungan bendalir dalam badan, dan susu ibu mengandungi 81% air. Terlalu banyak air boleh menyebabkan keracunan air (water intoxication) dan meningkatkan risiko sawan

Lagi 2 minggu jek lagi 
Baby Nayli akan diperkenalkan dgn SOLID FOOD!
Ya Allah, berdebar2 plak rasanya
Cam nak terima menantu, wakakkaaka! Terlebey suda...! =p
Moga niat murni MamaZN ni diberkati
Takmo jadik cam kat Abang Zack
Asek nestum, nestum, nestum!
Pastu sikit pun takmo makan sayur!

p/s:
Teringat time Zakwan dulu
Ada yang nak kasik Zakwan makan NASI!
Bukan bubur ye, tapi NASI
Walaupun masa tu Zakwan baru jek 4bulan
Sangat sedey!
Tu blum yang pandai2 kasik makan biskut!
Bila Zakwan tercekik, baru la kelam kelibut!
MamaZN takleh buat apa2 time tu
Sebab...................... :(
Hmmmm...
Tah la, takpe... Menda dah lepas
Lepas ni MamaZN akan lebih berhati2 lagi


8 comments:

♥cikmOt♥ berkata...

ok, mama sila masak macam2...saya nak rekues order...hahaha

♥ Elin ♥ berkata...

kemain bulat lagiiiiiiiiiiiiiiiiii

geget kang!

lia berkata...

aigooooo

harap2 kejadian masa Zakwan kecik xkan berulang pada Nayli...

amiey lee berkata...

nad .. kita nak yang terbaik tuk anak kita akn... best of luck

lieyalatif berkata...

ye betul tu sis...better tunggu 6 bulan....byk kes dah dengar sekarang ni kan....takut dibuatnyer....lagipun baby bolehtahan sampai umur 6 bulan tu tuk mkn....org2 dulu dlm pantang pun ade dah suap nestum cair...aduuuhh bile ingat2 balik takut....sbb dulu my dotter pun org suap nestum mase 4 bulan...nak sound tak boleh sebab org tua sendiri.....tapi skrang mmg berani jugak la menegakkan perkara yg betul....

nayli sabar yeak sayang...tak lame jek lagi...nanti mama buat porridge sedap2 tuk nayli yeak....

syawalsimpsons berkata...

sabar ye baby nayli...

eima berkata...

biasa la tu nad....zaman fahim dulu pun gitu ... kena redha dlm terpaksa ..kang degil org tak suka kite plak kan .... huh

lagi bambam la nayli pasni

Sweetmama@EiJa ZaQuaNZiQrY berkata...

hehe..mmg excited tau bila tiba masa anak kita dh mula nak makan..

nasib baik la anak2. k.eija ni x memilih makan, makan jerk apa yg ada w/pun mama dia mmg x sempat pun nak pelbagaikan makanan utk anak2..hehee

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...