25 Mei 2012

Tak boleh MAKAN LAKSA? Kenapa..?

Sepanjang2 MamaZN berFB
Inilah satu2 nya status yang dpt LIKE paling banyak
Ahahahahah!
Lawak, lawak..
Tu pun nak kecah! =p
Tapi serius, ini kisah benar ;)

Kira2 balik tadi dah 32org yg LIKE =p
Ekekekeekeke...

Ini kes sangat teruja
Sebabnya...
Selama 30 tahun, ini lah 1st time MamaZN masak laksa
Tanpa bantuan sesiapa 
(kecuali google utk kepastian resipi =p)
Rasa cam kurang asam keping, tambah asam keping
Rasa cam kurang pedas, tambah cili boh lagi
Maen rasa2 jek
Hasilnya........ Sangat membanggakan utk diri sendrik, hehe

Pastu kebetulan mak pak mertua datang plak
Kasik la rasa laksa hasil air tangan menantunya ini
Dan akhinya, terhasil la status FB itu, wakaka!


Pastu dapat komen dari Eima


Soalannya,
Kenapa ye takleh makan laksa?
Sangat menjadi persoalan di hati ni, huhu!
Eima, nape Ma?
Kawan2 lain bleh tolong gak tak? ;)

18 comments:

eB berkata...

ms aed br 4 bln, eB pn mkn laksa. sbb ry kan. sekali ader srg tuh tgr... u mkn laksa yer? i x brani. walopn anak dier dh 7 bln g2.. eB tanyer la np? dier kater tajam?... eB tanyer mama.. mama kater x der la.. laksa antara yg byk bhn mencuci... cumer laksa tuh angin.. wallahualam.

azura samsuddin berkata...

setau zuralah sbb zura pun dgr cmtu gak, makanan mcm mee bihun laksa etc tu mmg kena pantang sbb efek kat urat ... gitulah, soriii kalo salah info :)

MrS. F!zA berkata...

kita pon pntang laksa lbih setahun..org tua2 selalu pesan..ikut jelah.. utk badan katanya..

MamaYatie berkata...

my dear sister, laksa sejuk & angin..pantang lama sket..
akak time pregnant mmg tak leh makan langsung, nnt tak bangun kang..huhu
air tebu/kelapa = tajam

mama tisya berkata...

kalo bfeed tkleh mkn laksa

syawalsimpsons berkata...

sue pon tak boleh jawap...tu eima je boleh jawap kot..sebab sue pon tak tau..kikikiki

Imaan09 berkata...

org utara nye pantang tu, smpi setahun xbleh makan.. sejuk katanya.. ikut kajian ku y xseberapa, menda y xelok mkn adalah y dimasak 2 x.. contoh mee laksa tu, kan dah masak, masak lagi.. tapi xikut pun petua tu.. belasah dah pun,kandungan utama, ikan, berkhasiat apa..rugiii setahun xmakan!

ADEEYA berkata...

Saya pun nak tahu kenapa? Hehe

AyyaDDaD ArieyannA berkata...

Salam...

Penah jugak ade org cakap camtu kat saye lepas bersalin anak 1st dulu. Rasenye sebab dalam laksa ade bunga kantan. Mende tuh yg kene pantang kot! Err.. Ntah laa. Belasah jek! Haha...

sharifahaida berkata...

Jemput masuk... GA Happy birthday aidid :). http://aidazaki.blogspot.com

amiey lee berkata...

haah kalau kat kedah pun depa ckp gitu laksa tak leh makan..kita pun kurang pasti..kuah atau pun laksanye.. tapi kita puasa 6 bulan aja..hee tak leh tahan la ngan laksa,.... cuma laksa.. kita makan yang mak kita buat sendiri bukan yang beli n rebus tu

Masya berkata...

laksa menu kesukaan.. tp lepas pantang 100 hari pun.. mmg masih pantang makan huhuhuhu...

odah berkata...

Salam

org kt laksa ni tak elok sbb masak 2 kali, akak plak kalu bdn rasa semcm, tak sihat je, bila mkn je terus demam.

Mama Ukail berkata...

kahkahkah..bgsnya nad pantang laksa..ayu dlm pantang ukail kat adelaide dulu pun mkn jer laksa.Alhamdulillah la ok.sbb time tu kan raya.so,ada gathering mkn2 jamuan raya...dah la kat sana ssh nak mkn melainkan msk sendiri.so,bedal jer la...hehehe...

eima berkata...

soalan tuju kat aku .... pastu ade dah org tolong jawab..hehehe

aku tak pasti bg negeri lain tp bg negeri kedah laksa mmg kena pantang sekurang2nya setahun selepas bersalin sbb berkaitan ngan urat & sejuk gitu ... muda2ni tak de efeknye ....takut bila dah tua nanti ..tu je

kuahnya tak de masalah tp 'mee'nya ... klu nk mkn jugak ... jgn guna laksa segera atau yg rendam pastu rebus tu .... beli laksa beras yg org belah ganu buat laksa lemak tu ....

tp ade jugak org tua2 ckp klu dr mula tak berpantang meens anak pertama dah mkn ... tak de masalah ... boleh je mkn .. tp seeloknya pantang ..aku cuma amalkan ape yg org tua2 pesan je ... hehehe

Sweetmama@EiJa ZaQuaNZiQrY berkata...

k.eija pun tau dari kwn2 opis yg sebelah utara ni mmg kuat pantang x mkn laksa sekurang2nya setahun sbb ianya angin..

tp k.eija lepas abis pantang selamba jerk makan..huhu

nadiah malek berkata...

Laksa fav tu.. Sy bru je 3 bulan bersalin, hari nie adik masak laksa plk.. Nk mkn mcm was2 tp terliur bagai nk rak la katakan, tu yg google knp org lepas bersalin xblh mkn laksa.. Perhhh..

Tanpa Nama berkata...

Maaf mencelah.. pernah sepupu kite mkn laksa lepas pantang.. ibu dh pesan jgn makan.. bila umur dia dh 40-an.. dia mudah sakit urat.. bunga kantan mmg sejuk.. tak effect skg.. effect masa kita tua nnt.. maaf kalau saya salah bg pendapat.. ๐Ÿ˜Š๐Ÿ˜Š๐Ÿ˜Š๐Ÿ˜Š

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...