25 April 2012

TUTORIAL | Cara2 Bershopping @ Groupon, Milkadeal @ MyDeal


1st of all,
Thanks pada nami_nikiysa
Sebab memberikan cadangan yang sangat bernas ;)
At least MamaZN dapat share sesuatu kat blog ni
Harap2 berguna pada mereka2 yang kurang tahu


Untuk pengetahuan
Deal2 kat Groupon ke, MyDeal ke, Milkadeal ke...
Sume lebih kurang sama jek proses step by step nak membelinya
Apa yang penting
Jangan lupa register dulu k!
Sebab apa2 confirmation dari pihak sana akan di emelkan kepada kita

Sebagai contoh ek

Katakan la berminat sungguh la dengan deal cuti2 cam kt bawah ni ^_^

STEP [1] : Klik Buy Now




STEP [2] : Tandakan amaun yang hendak dibeli (anak panah 1)

STEP [3] : Pilih kaedah pembayaran (anak panah 2)

STEP [4] : Klik tanda setuju terms & conditions (anak panah 3)

STEP [5] : Klik Submit Order (anak panah 4)



Pastu dah submit order
Confirmkan payment method
Sama ada nak guna credit card @ online banking
MamaZN biasa pakai Maybank2u




Nanti ada pulak kluar page details order kawan2 tu
Cam yang kat bawah ni
Pastu klik la Make Payment utk proses pembayaran




Seterusnya
Kluar la page dr Maybank2u.com
Ni bagi mereka2 yang guna Maybank2u mcm MamaZN la ek
Pastu login la cam biasa




Dah login
Check amaun yang perlu di bayar
Pastu dapatkan TAC
Selesai bayar ;)

Tunggu pulak confirmation order daripada pihak deal2 tu kat email
Takpun
Check semula order yang dah dibeli kat bahagian view order history
Pastu download n print
Then, settle la! ;)

Bleh gak ke link bawah ni
Untuk tutorial membuat pembelian @ mydeal
http://ibudamia.blogspot.com/2012/04/cara2-membuat-pembelian-pembayaran.html
Mana la tau kalu Nana menerangkan dgn lebih detail drp MamaZN
Hehe


Selamat bershopping! =p

6 comments:

Nana berkata...

hehe good entry
aritu kita ada gak wat entry mcm ni
tp kita kasi contoh mydeal
ada org minta wat entry
cara2 nak bli

syawalsimpsons berkata...

gud2,,...terbaik...

Imaan09 berkata...

nad.. y Groupon kut..boleh masuk akaun kad kredit dan maklumat save dah kt situ..masalahnya, bila nk beli, pilih je terus terbeli! xmintak apa2 no pengesahan ke apa ke kt kita.. just terpikir..klu laa ada org curi masuk akaun groupon, n beli macam2..bankrap nk membayarnya..huuu..

mama_umar_maryam berkata...

baguih noooo..suke anak murid yg tanye tu :)

nami_nikiysa berkata...

salam..thanks akak...habis la duit kite pasni...ask msk tabung milkadeal je...hihi...thanks sgt2...luv u.hee

Sweetmama@EiJa ZaQuaNZiQrY berkata...

hehehe..mmg penerangan yg sgt jelas..:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...