03 April 2012

Promo AirAsia | Cemana Boleh Dapat Tiket Murah?

Minggu lepas
MamaZN ada up stori
Pasal dapat tiket murah masa promo Air Asia
Pastu ada la yang bertanya
Cemana boleh dapat tiket murah...?

TQ sbb awak tanya! Boleh saya share dgn kengkawan lain ;)


Sebenar2 nya
Sume bergantung kepada diri sendrik
Kalau btul2 nak sesuatu
Kene la berusaha lebih2 sket ;)

Cam tiket flight Air Asia ni
Nama pun promosi
Maknanya tiket2 dijual dengan harga yang murah berbanding biasa
Bila dah namanya murah
Ramai la yang nak
Bila ramai yang nak, kita kena la berusaha sket nak dapatkan nya
Sama gak macam beli barang kt shopping complex ^_^


Yang penting:

Register sebagai member AirAsia dulu
Bagi yang nak book utk sekumpulan orang
Siap2kan nama penuh n ic org2 tersebut
Takde la terkial2 nak bertanya / baru nak cari
Sebab, kalu lambat sket jek
Page akan jadik expired
Pastu nak masuk balik mmg payah la kan
Dan tak tentu kita akan dpt harga yg sama
Nak senang, siap2 register terus sebagai member
Jimat masa ;)

Sanggup berjaga malam
Biasanya
Tiket yang paling murah adalah pada hari pertama promosi
Masa ni memang ramai gilerrrrrr orang yg masuk web Air Asia
So, set la alarm clock pukul 3-4 pagi
Dengan harapan dapat la tiket murah ;)
Hari selepas2 nya mungkin ada murah jugak kot
Tapi certain2 masa jek la

Book pada hari biasa (weekdays)
Kalau weekend mmg ikut pada nasib jek la nak dpt murah tu
Bila dapat murah waktu weekdays ni
Bukan nya travel tu esok lusa kan?
Berkemungkinan 3-4bulan kemudian
Jadiknya dalam masa 3-4bulan tu, jangan la cuti2, simpan jek, hehe

Baggage
Andaikata nak tambah check-in baggage ni
Jangan la setiap orang pun nak jugak
Memang masak la, haha!
Kena la pandai2 adjust isi2 dalam beg nanti
Kalu naik kete takpela nak hangkut brapa byk baju pun
Ni nak naik flight utk cuti2 3H2M
Recycle la apa ygn boleh di recycle masa pi cuti2 tu ;)
Dah save ;)
Takpun tambah check-in baggage masa nak balik je
Sebab banyak memborong kan? ;)

Infant & Child
Yang ni tak pasti la bleh buat ke tak
Cuba la kengkawan try ;)
Masa promosi Air Asia
Untuk infant rate nya memang RM50 pegi dan RM50 balik
Tapi untuk child rate nya adalah sama dengan rate utk org dewasa
So,
Andaikata dalam kumpulan kawan2 tu ada infant
Letak je la under child
Dapat 1 krusi lebih dan dapat jugak save RM100
^_^

Travel Insurance
Nak murah, insurance tak yah amik
Tapi kepada yang mementingkan keselamatan dan nak amik insurans
Boleh je
Terpulang kepada hak individu ;)
Cam MamaZN tak amik, tawakkal jek dgn harapan takde apa2 terjadik, huhu!
Tu sebab harga tiket murah, hehe

Rasa2nya tu je kot
Lain2 tu kalu ada sesapa nak tambah, dipersilakan
Kita share2 la sesama ;)
Kalu ada nak bg pendapat ke, apa2 ke...
Komen jek, hehe

Setakat ni
Baru 2x MamaZN try booked tiket AirAsia ni
Pertama kali
Utk kami 1 family (4org) pegi Langkawi
Harga tiket RM38 pegi balik utk seorang
Buat mahal sebab Baby Nayli, MamaZN letak kat infant
Kena RM100, huhu!




Pastu 2nd time
Untuk SIL sekeluarga + PIL (7orang) pegi Langkawi
Harga tiket RM70 pegi balik utk seorang


Dan MamaZN sangat2 berterima kasih pada Nana
Sebab MamaZN follow apa yang Nana citer tu la
MamaZN berpeluang merasa dapat tiket murah ni
Hehehehe...
Pasni nak try book gi tmpt lain plak la =p

Ni la entry keramat drp Nana tu :)

20 comments:

eima berkata...

hebat .. aku pun tatau pasal ni sbb aku jrg naik flight ..naik keta je ... hehehe

amiey lee berkata...

cayala nad..kita pun sebab nana la..jadi berhantu plak..asal ada tiket aja nak book..kalau dulu murah ke tak main beli aja heeee

mama tisya berkata...

sure tk sbr nk p langkawi...mmg best booking time promo tp kena rajin la

Gieyana berkata...

Kak G ms g Kuching ritu bw 2 baggage yg leh bw naik skali passenger. So ✗ yah byr for luggage..cuma time balik jer check in luggage. Tp kalau nk save kena check in online baggage tue..kalau ke kaunter mmg mahal gilosss!

Zue AnnaLeeya berkata...

ewahhh... nad plak ikut jejak nana yer...
jadi duta AA... hehehe

eT berkata...

1 lg kan...org kata pakai macbook lg cepat...tp kite xder macbook...ada netbook yg lembap tu jek...huhu

Imaan09 berkata...

menarik pasal infant jadi child tu..tp bukan ke dia bleh detect dgn tarikh lahir nad??

MamaYatie berkata...

bagus tips ni...akak tak nah book lagi ni..kot ada pun utk boss yg tak pernah amik pot brapa rega..janji dia smp destinasinya..so tak tau la jugak cane nak dpt murah..huhuh

@lfidah @dim berkata...

nad,tak sangka kuar entry pasal pertanyaan saya nie..:D malu pulak..apa-apa pun tq yea..jelas sungguh penerangan daripada awak..kalau ada promosi nanti informlah saya yea..selalau tahu pun sudah terlambat...:(

Nad @ MamaZakwan berkata...

@eima

try la, mesti fahim suke :)

Nad @ MamaZakwan berkata...

@amiey lee

kan..? sbb entry nana tu la..berhantu entry tu, haha! :)

Nad @ MamaZakwan berkata...

@mama tisya

zakwan la paling tak sabar ;)
btul, btul..kene rajin :)

Nad @ MamaZakwan berkata...

@Gieyana

mahal ek?
alahai, tak pandai nak budget la kilo2 ni, hehe

Nad @ MamaZakwan berkata...

@Zue AnnaLeeya

kak zue,
saya tak pas lagi nak jadik duta, hehe

Nad @ MamaZakwan berkata...

@eT

huhu, tu la..
guna apa yg ada jek la, huhu!

Nad @ MamaZakwan berkata...

@Imaan09

tu la..
tu kite tak pasti
tak penah try
tp ada yg cadangkan camtu aritu
takut gak, haha!

Nad @ MamaZakwan berkata...

@MamaYatie

kalu bos punye takpe kak..
bos yg bayar, hehehe...
kalu sendrik punye, kena la tgk mana2 yg murah =p

Nad @ MamaZakwan berkata...

@@lfidah @dim

hikhikhik..malu plak ;)
takpe, kite suka jek nak share dgn kengkawan :)
biar sama2 dpt tiket murah :)

Wawa berkata...

thanks! pasni klu nak beli tiket, wat camni lah. hehehe, mmg sangat murah!

Tanpa Nama berkata...

salam,

macamana ni puan, saya nak beli tiket untuk infant, tapi promo dewasa lebih murah. boleh ke beli tiket children untuk infant?

terima kasih

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...