13 April 2012

Nayli.. Oh, Nayli!


Masa bulan pertama kelahiran Baby Nayli
Sangat good girl
Senyap jek menurut kata, hehehe
Tido pun senang
Bising ke, senyap ke...
Memang tak terjaga la! :)
Tenang MamaZN nak berehat jugak sambil2 ber blog n fb, hehe
Kalu nak menyusu pun, MamaZN yang kene kejutkan Baby Nayli

Masuk bulan kedua
Baby Nayli nak tido kena berpangku
Means, MamaZN kena bersila
Sambil2 bersila tu
Bleh la lagi MamaZN buat kerja2 lain
Contoh cam lipat kain @ suap Abang Zack makan
Idak le nak memasak pulak, ye dak? Ahahha! =p

Masa ni
Pangku sesiapa pun takpe
Tido atas pangku PapaZN ke, Atok ke..
Baby Nayli tak kesah
Janji dia dapat tido



Tapi...................
Bila masuk je bulan ketiga
Mula la pengembaraan MamaZN yang mencabar
Dan penuh dugaan!!
Tu yang tetibe bleh ada entry stress tu!
http://zakwan-afif-najmi.blogspot.com/2012/03/housewife-pun-stress.html
&
http://zakwan-afif-najmi.blogspot.com/2012/04/jusco-pengubat-stress-haha-p.html

Kebanyakan masa yang ada
Sama ada masa berjaga @ nak tido
Mesti nak MamaZN dukung!
Takmo kat PapaZN
Takmo kat sesapa!
Lain la kalu dia btul2 dah mengantuk sesangat
Tu dia tak kira dah sesape, huhu!
Tapi dalam masa2 yang lain
Memang MamaZN jek la yang Baby Nayli nak

Sangat demand okeh!
Kalu dia nanges nak susu
Dan-dan tu kena kasik
Kalu lambat jek...
Maknanya dengar la raungan free drp Baby Nayli
Riso jek jiran2 pikir yang bukan2
Bukan kejap ye...
Sangat lama!
Walaupun dah disuakan susu!!

Dan yang paling kronik
Dan membuatkan MamaZN stress
Bila Baby Nayli ni kalu nak menyusu
Dia nak MamaZN kasik sambil berdiri dan berjalan2!!!
Aaarrggghhh...!!!!!

Letih wooooo..! Bukan main2!
Lenguh tangan sebab pangku Baby Nayli yang 7kg!
Pastu lenguh kaki pulak sebab takleh nak duduk
Baby Nayli sedar kalu MamaZN dah terduduk tu
Dia akan start 'enjin' semula

Tu blum lenguh kepala otak lagi
Bila dalam masa yang sama
Abang Zack nak mintak makan
Abang Zack nak itu, nak ini
Belum lagi masuk Abang Zack bising2 masa main!
Belum lagi pikirkan bab masak, sidai dan lipat baju!

Aduh!
Anak baru 2, tapi omelannya berbakul2!!
Mak2 yg anak ber-5, ber-6, takpun ber-10 tu
Takde kot omel2 bebanyak camni
Huhu, insaf tetibe!

Takpela...
Mama tetap sayangkan anak2 mama
Walaupun korang buat mama menyinga sentiasa
Mama cuba belajar tahan amarah
Cuba lebih banyak bersabar
Demi anak2 mama, apa aja pun mama sanggup!
Doakan mama sentiasa sehat je
Tu je mama mintak!

11 comments:

eima berkata...

nayli dera mama die ye .... huhu
dasat tu klu nyusu sambil berjalan ... jenuh tu ... slalu nye budak bf ni diorg suka kena himpit2 ngan mama die ...means sambil baring la ... si nayli ni lain plak kan ....
aku yg baca ni pun stress jugak alahai

cik Jue Aka Ibu Farisyah berkata...

itu namanya nayli dah pandai apa org cakap dah "banyak akal"....
saja nak kena mama dia.....
heheheheh pandai betul si nayli nie..

CaDLyNN berkata...

baby nayli comel!
mama sabar ye..

Zue AnnaLeeya berkata...

sabo nad....
tulah cabaran kan????
baru dua org tu nad...
sabo tau...
akak yg anak nak msuk 4 org mmg phm sesangat.... huhuhu.....

Falsya berkata...

aloh aloh baby nayli nie..geram je nengok..;)

syawalsimpsons berkata...

sian la mama dier..kikikiki..takpe la dugaan...

mama Mya berkata...

Baju baby Nayli cantik2!!! suke tengok...

saya pun mengalami situasi yg sama... kalau siang Baby Balqis tidur tak smp 15 minit dah jaga.. nak tidurkan dia punya lah siksa. Susu klu lambat sikit... nangis mcm kena dera..

hai lah anak...

Sherwiena Muzzawer berkata...

comellah bb u ni..geram je tengok..:D

wan nurul hezrina berkata...

hahaha nyaya sungguh nad...agaknya dia mmg nak manja2 kot.masa susutuh dia nak tido sambil nenen n sambil enjut2 kot..mmg dapat bayangkan keje2 umah lagi nak kene settle.mesti nak gerakjerk dia panggil.mmg stress.hikhik.

lia berkata...

time mood kita ok, x letey, mmg ley pk +ve... xmo marah2 yadaaa-yadaaa...

tp kena kita penat, mmg menyinga kan... pas2 tgk anak terkebil2, mula la rasa berdosa amat ;(

masih belajar jd ibu yg sabar...

Sweetmama@EiJa ZaQuaNZiQrY berkata...

mmg mencabar nak menjaga anak2 zaman skrg sbb diorg ni advance sgt..hehe

aduihai nayli nak menyusu sambil berdiri & berjalan..letih gak dibuatnya, tp itula kita bebel2 pun kita buat yg terbaik jgk utk anak2 kan..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...