13 Mac 2012

ZAKWAN AFIF NAJMI Kesayangan Mama...

Saje nak bercerita pasal anak bujang ni
Nak share dengan kengkawan sekalian

Semenjak 2 menjak selepas kedatangan Baby Nayli
Dalam famili kitorang
MamaZN nampak beberapa perubahan Zakwan
Isy, pikir2 balik cam ksian sangat2 kat Zakwan
Dah 3 tahun lebih kot kami berdua je kt umah selalunya
Tetibe ada Baby Nayli
MamaZN dapat rasakan yang Zakwan rasa diri dia cam terpinggir

MamaZN perasan bila...

[1]
Kengkadang beli online barang2 Baby Nayli
Bila van poslaju dtg
Zakwan cepat2 lari gi kat pintu sambil jerit2
Tunggu MamaZN depan pintu sampai la MamaZN masuk umah
Dengan penuh eksaited die akan tanya
Apa dia Mama? Apa dia? Kejutan utk saya ke?
Tapi bila MamaZN bukak parcel
Tengok barang tu Baby Nayli yang punya
Zakwan akan merajuk
Ala, takde kejutan utk saya ke..?
:(
Sedih... Silap MamaZN tak belikan utk Zakwan
Tapi masalahnya,
Baju, mainan, buku Zakwan dah banyak!
Tu sebab MamaZN tak belikan yang baru lagi, huhu!


[2]
MamaZN sekarang ni suka amik2 gmbr Baby Nayli
Geram tengok Baby Nayli dah pandai sembang2
Dah pandai senyum, gelak2 bila diagah
Tapi setiap kali MamaZN nak amik gmbr Baby Nayli
Zakwan yang masa tu tgh syok main mainan dia
Akan berlari baring sebelah Baby Nayli
Sebuk nak bergambar jugak
Kalu MamaZN cakap
Jap la Zakwan, Mama nak amik gmbr Baby sorang dulu...
Nanti Zakwan balas balik
Ala Mama ni... Asek amik gmbr Baby je... Saya takde pun...
Sedih saya... ;(
Alahai, cair, cair!


[3]
Kalau MamaZN & PapaZN acah2 Baby Nayli
Pastu kami tetibe ter'hepi' sbb tgk Baby Nayli senyum n gelak
Zakwan senyap2 dtg dekat2
Sama2 sengih jugak
Sedangkan masa tu dia tgh khusyuk godek2 hp PapaZN
Ala, sedih la!
MamaZN perasan sengihannya tu ada simpan seswatu yg tersirat
Ala, MamaZN dpt rasa...
Mama dia sendrik kot kan?
Naluri ibu kuat!


[4]
Zakwan sekarang ni suka buat perangai
Nak2 kalu tak tido siang
Memang malam perangai nya menjadik2
Usik sana, kaco sini, jerit sana, sepah sini
Macam2 la!
Memang slalu kena marah
PapaZN lagi la.. Garang!
MamaZN pun tak penah tengok PapaZN segarang itu sebelum ni
Tapi kalu didiamkan aje, Zakwan makin ligat!
Tu yang lagi tambah bengang jek dgn anak bujang sorang ni
Tapi sebenarnya
MamaZN tau Zakwan buat perangai sebab nakkan perhatian
Sket, sket Baby Nayli jek
Dia pun nak jugak
Tapi tu la...
Baby Nayli dah tido, masa tu la MamaZN nak buat keje2 umah
Bila Zakwan buat perangai & Baby Nayli terjaga
Masa bila plak MamaZN nak buat keje?
Tu yang Zakwan asek kene jek tu, huhu!


Kengkadang
Kalu teringat dan harap2 nya akan selalu beringat
MamaZN seboleh2nya takmo Zakwan rasa terpinggir
MamaZN pun slalu pesan & ingatkan PapaZN
Pasal menda ni

Bab yang takleh tinggal
Setiap malam kalu dua2 masih berjaga
Lepas BF kan Baby Nayli
MamaZN tidokan Zakwan
Tepuk2, usap2 kepala, peluk2
Kasik dia tido
Kasik dia rasa yang MamaZN sayang kat dia sangat2

Adeyh, sedih n nak nanges kalu igt menda2 camni
Nak kasik Zakwan paham
Zakwan pun kecik lagi
Tapi Zakwan dah pandai main dengan perasaan
Cuma dia tak bleh terima ada org lain kongsi Mama & Papa
Sedih la..!

Zakwan, Mama sayang sangat2 kt Zakwan! Huhu!


Gmbr masa tunggu MamaZN bersalin


Aaaaa...!!! Sedih tgk gmbr ni!
Sedih sangat!
Airmata tak dpt dibendung lagi pas tgk gmbr ni, huhu!

13 comments:

Wanita Mutalib berkata...

alaaa...kte pn nangesss :(

mummy_ayu berkata...

touching plak Ayu baca entry nie..bukan apa sbb Ayu pernah mengalaminya..
memang rasa kesian sgt, tapi ye la..seboleh2 kita taknak beza2kan..
Ayu kalu beli apa2 untuk Iris mesti beli gak untuk Ian, walalupun murah sbb taknak Ian kecik ati or jeles...

Liza berkata...

Samalah dgn Adam.. Dia sgt manja selepas dpt adik dan kdg2 memberontak bila byk masa spend bersama adik.. Kesian kat dia...

eima berkata...

seyes aku pun hampir mengalirkan air mata ni tp tahan sbb jap lagi ade meeting...huuuwaaaaa teringat fahim

nad buat masa ni mmg kite pun kena tabah .. ini mmg yg aku lalui waktu alisha umur 2-4 bulan ... kite masih cuba suaikan diri ngan keadaan baru .. cam tu jugak anak sulung kite ...

fahim mmg slalu kena lepuk ngan aku ...ngan abah die sbb slalu wat perangai ...tp bila alisha nk masuk 5 bln aku nampak perubahan pd aku, panjang & jugak fahim ... fahim pun dah tk nakal ... aku pun dah hangin tak menentu panjang pun sama ....

nad bg masa utk diri ngan wawan untuk menyesuaikan diri .. percaya la ckit hari lagi segalanya akan berubah dengan 1 syarat ko kena bykkan bersabar & sebolehnya jgn nampak sgt dilebihkan nayli tu ... itu yg aku buat .. alhamdulillah fahim dah jarang buat aku jerit + cubit, lepuk dll la...

bila kenang aku marah2+ lepuk fahim tu ... sedih sgt ...sbb kadang tu aku terlampau ikut perasaan tak bersabar ngan karenah fahim ...mmg pas lepuk fahim aku peluk erat2 sambil mintak maaf ....

eima berkata...

1 lg slalu ckp kat wawan yg ko syg anak² ko sama rata je ... dedua kuar dr perut mama yg besar dulu ... sama je ...mama marah sbb klu baby bgn nangis mama tak leh buat kerja ... rumah bersepah .... tak besh kan klu rumah bersepah .. mmg kena luang masa paling kurang 5 minit....

Lily@MamaZaraZareef berkata...

alahaiii..sedih jugak bile baca nih..huhu..teringat kat zara..kdg2 ada jugak die buat peel jeles kat adik tuh..=((..now mmg selalu peluk2 n cium2 die jugak nk bagi die rasa kite tk pernah abaikan die..tp sesekali bile die 'buat' adik..jadik tarzan jugak mama die..=p

cik Jue Aka Ibu Farisyah berkata...

alahai kesiannya dia...

cik Jue Aka Ibu Farisyah berkata...

macam manalah farisyah lepas adik dia keluar nanti..bukan sekejap.. 6 tahun kami tumpukan perhatian kepada dia sepenuhnya...

MrS. F!zA berkata...

alamak kita pon tmpg sedih..mmg kdg2 ada bermain jgk dgn prasaan.riso tkut terabaikan si abang bila ada adik..

bonda dadif aka akish berkata...

alaaaa...sedeyhnye!!!

camne la turn kite nnti....

dadif la dadif.....

=(

ADEEYA berkata...

Sedih pulak baca entry ni. Huhu

Sweetmama@EiJa ZaQuaNZiQrY berkata...

mmg beginila bila dah ada anak dua..
k.eija pun sama pernah alaminya..
especially bila kita belikan baju untuk adik dia, mmg si abg akan terasa, dia akan tanya/minta yg dia pnye juga..kadang2 dia sndiri ckp baju yg kita belikan utk adik dia tu dia ckp"ini baju abg kan.."
mmg sedey bila kita dgr anak kita ckp mcm tu sbb msti dlm hati kita terdetik msti abg terasa .
Mmg kita kena selalu ckp kita syg dua2 anak kita pada mereka supaya si abg x terasa..

ch@ berkata...

touching la kak nad, bergenang ni air mata. skrg ni, kalau shopping ke apa ke, smua kena dua ada adli ada auni, dua2 mesti dapat. auni boleh consider sikit, janji cakap baik-baik. bila orang lain ambil, dia marah "itu koni kunya, itu adik kunya" mcm tu la.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...