27 Mac 2012

Housewife Pun S.T.R.E.S.S?!!

Stress!
Sampai tahap dah nanges dah pun!
Huhu!
;(

Sape kata domestic engineer a.k.a housewife
Cam MamaZN ni hepi sokmo ari2?
Bleh layan anak, bleh layan FB, bleh layan blog
Takde maknanya, huhu!
Bukan org yang bekerjaya jek bleh stress
MamaZN pun stress jugak, uwaaa!

Tak penah sebelum2 ni
MamaZN mengalami keadaan cam semalam
Adoi, giler sedih!

Taktau kenapa
Baby Nayli bleh menanges bagai nak rak
Takmo di susukan
Takmo dibaringkan
Nak berdukung jek
Nak diayun jek
Kengkadang susu pun disuakan sambil berdiri tu
Kalu diletakkan kat tilam
Dan bagi susu
Memang 'enjin' nya akan berbunyik semula!

Zakwan pulak
Dah dibagi breakfast
Dah dibagi tgk muvi Cars
Dan-dan tu pulak
Dia mintak makan lagi!
Bila dikata nanti, nanti
Lagi dipukul2 kita pulak
Lagi dijerit2 kan kita, huhu!
Sedih!

Bila Baby Nayli dah penat menanges
Dan tertido
Zakwan pulak bising jerit2
Sampaikan Baby Nayli terjaga semula
Dan MamaZN pun dukung lagi, ayun lagi, dodoi lagi

Boleh dikatakan dalam sejam jugak
MamaZN dok berdiri melayan Baby Nayli!

Dengan keadaan Baby Nayli yg asek meragam
Dengan keadaan Zakwan yang takleh sabar kejap
MamaZN jadik tak keruan!
Ini nak dilayan
Itu tak terlayan
Dengan baju dah basuh tapi tak tersidai
Ikan dah dikluarkan dari peti ais tapi tak termasak
Penyapu dah dipegang tapi tak tersapu

Sudahnya MamaZN call PapaZN mintak bantuan

Tetibe terasa cam
Dah susahkan PapaZN
Ksian!
Sori Papa!


p/s:
Semalam PapaZN bawak budak2 pi jumpa ustaz Darus-syifa' kat Bangi
Harap2 hari ni ada perubahan

20 comments:

Salina@IbuAqil berkata...

Memang kan nad..
Jd stress kan?!
Akak dpt bygkan..
Tringat masa akak dlm pantangkan Aqil..
Dia kena sawan tangis tp masa tu kami x tau dia tu sawan tangis..
Bygkan Aqil blh melalak bagai nak rak dlm masa 2 jam x berenti..
Uishhhhhh masa tu akak rasa mcm nak latri keluar umah nak duduk tgh2 jln besar..
Punyalah stress..
Mcm nad lg kena kuat sbb ada 2 nk dilayan..
Sabar ye nad..
Dh besar nnt deme tu akan senangkan nad..
Insya'allah!!

kemma berkata...

itu yang akk alami..stress mse mula2 ade ank rapat time kakak n adik setahun 1.mse tu stress sgt...but skung da bleh handle..bila time ammar n ameer pon lahir rapat cam kakak n adam..pengalaman yg mengajar...pas ni konpem nad akan lebih expert menangani ank2 serentak..chayook fullyhw..hehe

mummY daniSha berkata...

danisha masa kecik2 pun mcm tu..nangess je....siang dan malam..ada 1 hari satu malam x tido...esok mama keje pulak tu..memang mencabar huhu...bawak gi ustaz...ustaz kata ada gangguan...berubat..alhamdulillah ok..kalau x mau mama dia ikot nanges hehe

cik Jue Aka Ibu Farisyah berkata...

waaaaaa...kalau jue pun stress mcm nie..harap2 dua2 ok...pasni..mama ZN jangan stress lagi ye...

mama rifQy berkata...

sabo ye nad! biase la budak2 kuat meragam..si abang lak mgkin nak attention dari kite kan? ye la dh ade adik..

MrS. F!zA berkata...

adehh..mmg stress kalo 2,2 bt perangau..kita pnh merasai dh dlu msa darwisy baby..siang mlm meragam..smpai mata mak jd mata panda..stress yg amat smpi susu badan tkmo kuar..tu sbb smpt susukn darwisy setahun je..sedih giler..akibat penat dan stress sgt production merudum trus..riso plk sok adik kuar abg bt hal balik..huwaaaa

eima berkata...

betui ... mmg tak menang tangan bila di rumah tak sama bila bekerja ....
klu kerja stress tmpt keja je ... pastu leh release ngan kawan2 ..anak2 bila ptg ngan mlm dan jugak hari mingu je ....

aku paham perasaan ko nad ... itu jg aku alami bila cuti 3 bulan ... huhuhu tension sbb sakit mata tgk ruumah sepah nk biar lg stress....

nanti cite ek perkembangan budak2 tu ye ....

sapphire berkata...

sabar kak...besar ganjarannya nanti... :)

hope semuanya ok ok sahaja...:)

peluk cium untuk baby nayli

Gieyana berkata...

Mmg stress tue..time tue ar iblis dtg menghimpit n temperature cepat jer nk naik..tp x pernah ag ar pukul anak..

Hope Nad ok..mendidik anak2 n jd fulltime hsewife tue mmg perlukan ksabaran yg tinggi...

♥cikmOt♥ berkata...

sabarlah nad...memang stress pung...nad tu baru dua...akak yang dah 3 ni...hurmm...tak mampu nak citer tau...kadang balik keje lum sempat bukak baju anak nak itu anak nak ini...ngalir gak air mata ni...stress....

MamaYatie berkata...

mmg stress! akak pun pernah merasa & masih merasa..huhu..sabar yer Nad! tarik nafas pjg2..anak2 kdg2 mmg gitu.dtg angin swing2 dia tension dibuatnya (kita pun kdg2 ada angin swing jugak huhu)..time rasa nak nanges tu cpt2 istighfar..bertenang...

tak kira bekerja ker tak, sokongan suami sngt penting kan..

Zue AnnaLeeya berkata...

beselah tuh nad...
apelagi akak yg dah anak 3 nih, dah biasa sgt2....
kdg2 mmg tensi....
sbb tuh kdg2 akak blh bertukar jadik tazan betina.. huhuhu...

sabo erk nad...
bdk2 mmg cenggitu...

eda_ej berkata...

huhuhu.. same la kite..

Imaan09 berkata...

huwaaa nad! 200% betul..itu jugak laa jadi kt saya.. Ruhil kena hantar g taska gak, and weekend klu suami jalan, kena bawak ruhil..klu x, kerjanya bergaduh je ngan ibu! mmg xsabar, xbleh tunggu, dan pukul2 ibu klu xbg/lambat..sabooo je la!

amiey lee berkata...

sabar nad sabarrrrr

kita pun gitu juga masa sarah and ashraf kecik2 dulu..tension sudahnye makan nasi kedai aja...heee
nasib hubby memahami..

pastu bila depa dua dh besar..layan la plak depa gaduh rebut mainan la rebut movie la..huhuhu tapi besttt

TeacherAzimah berkata...

salam perkenalan :-) baru balik dr gold coast morib kan? sy ada dgr tempat tu agak keras...mungkin sbb tu baby jd mcm tu tak? wallahhualam...

lia berkata...

aku mmg kagum tabik toing2 kat housewife sbb kalau cuti 2hari pon, rumah tetap tunggang langgang, masak x proper yadaaa2....

tgk mak aku ilek jer, housewife dgn anak 4 org... umah berkilat...

tp kalau kami wat hal, mmg ada nak kena rotan la kan hu3

sabar Nad....

Sweetmama@EiJa ZaQuaNZiQrY berkata...

siapa pun kita/dimana2 pun kita berada pasti ada stress.

tak dinafikan housewife ni lagi stress, lebih2 lagi keje umah mane pernah abis, ada jerk keje nak buat kan..

bertambah stress bila anak2 buat perangai..

mmg menguji kesabaran kita..

ch@ berkata...

haaa kan, luahan domestic engineer. hambek ko. kita serupa la kak Nad. itu kalo, melayan auni sambil melayan skali adli. adli ada gak kekadang nangis tak tahu punca. pastu bila dpt port baik terus je lena. tu yg tak phm tu.

amaniammar berkata...

kalu x mo minum susu
cer bg mnum air zam-zam..selawat
niat spy penyakit sgera sembuh..
mgkin dia x selesa kot..
kot kembung pewot ke per?..
lg 1..selalu tiap mlm alunkan surah al Al-Baqarah+surah ruqyah

I'Allah tiada gangguan mlm

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...