01 Mac 2012

Baby Nayli Tersedak Susu? Muak Susu? Muntah Susu?

Jangan panik, jangan panik!
Sumenya masih under control setakat ini
Insya-Allah...

abg zack snap pic ni :)



Actually, MamaZN nak tanya kat kengkawan
Tersedak susu, muak susu @ muntah susu
Adalah menda yang sama ke?


MamaZN nak citer pasal Baby Nayli
Lepas nyusukan Baby Nayli
Kebiasaanya anak dara MamaZN ni mesti muntah susu
Kadang2
Lepas menyusu, kena tepuk belakang Baby Nayli lamaaaaaaaa sikit
Sebab Baby Nayli 'burp' lambat!
Kadang2 tu pulak
Belum sempat nak tepuk belakang Baby Nayli
Dia dah muntah dah
Kadang2 di masa2 yg lain...
Dah tepuk2 belakang Baby Nayli
Baby Nayli pun dah 'burp'
Tetibe dalam 5-10minit dia akan muntah balik
Kadang2 sket, kadang2 giler banyak!
Macam air tumpah tu!!
Riso MamaZN dibuatnya
Ingatkan minum susu botol je ada masalah
Rupa2nya minum susu badan pun kena sama hati2 jugak!

Ini ada sikit info MamaZN google
Dapat dari blog http://idakamilia.com
Dan sumbernya daripada Harian Metro

Sebab-sebab bayi tersedak susu

1. Apabila seorang bayi tertidur semasa sedang menghisap botol susu, susu itu akan terus mengalir membuatkan bayi tersedak dan susu akan terus masuk ke saluran pernafasan dan paru-paru mereka.

2. Lubang puting botol yang terlalu besar, menyebabkan susu akan terus mengalir tanpa henti ketika bayi tertidur.

3. Tabiat ibu bapa meletakkan bantal atau kain untuk menyokong botol susu dan meninggalkan bayi keseorangan.

4. Kedudukan bayi semasa minum susu yang salah.

Cara yang betul memberi minum susu kepada bayi

1. Ketika menyusu tidak kira susu botol atau susu badan, pastikan kedudukan kepala bayi lebih tinggi daripada dada dan perutnya. Botol susu pula mesti dipegang dalam kedudukan tidak lebih 45 hingga 60 darjah supaya air susu tidak tersekat pada tekak dan menyebabkan bayi lemas.

2. Pastikan juga lubang puting botol tidak terlalu besar bagi mengelakkan angin masuk ke dalam perut bayi.

3. Sekiranya menyusu badan, pastikan kawasan puting masuk sepenuhnya ke dalam mulut bayi.

4. Elakkan memberi susu dengan meletakkan bayi di atas lantai, sebaiknya pangku bayi seperti mana teknik menyusu badan.

5. Selepas menyusu, sendawakan bayi untuk mengeluarkan angin dan mengelak bayi muntah ketika tidur.

Cara rawatan jikalau bayi tersedak susu

1. Tiarapkan bayi kemudian tepuk belakang badan beberapa kali sehingga cecair atau bahan makanan yang menyekat saluran pernafasannya keluar.

2. Keluarkan sebarang bendasing di dalam mulut bayi.

3. Duduk dalam keadaan menghadap kehadapan.

4. Tekan bahagian dada dengan menggunakan hujung genggaman tangan secara perlahan.

5. Selain itu, tekan di bahagian perut bayi ketika bayi dibaringkan.

6. Kemudian tekan dan picit bahagian dada beberapa kali menggunakan kedua-dua ibu jari sehingga bayi dapat bernafas semula.


p/s:
Ada jugak kes bayi mati tersedak susu ibu semasa tidur
Riso btul dibuatnya
Kena lebih berjaga2, berhati2, berwaspada lagi pasni!




Jom cuci-cuci mata kat sini :
http://papamamazakwan.blogspot.com

Let go murah2 je...
Mana tau kalau2 ada yang berkenan di hati
^_~

12 comments:

eima berkata...

nad ...alisha dulu gitu gak waktu fully bf ... sampai umur dekat 3 bulan gak la die muntah2 ...
baby ni kadang tu dah kenyang, perut dah penuh pun still dok nyot2 ...tu pasal bila perut penuh sgt mudah muntah balik ...cam kite jugak mkn tak hengat dunia bila dah penuh sgt kite pun rasa nk muntah tp kite boleh tahan sbb kite org besar ... baby kan masih belum pandai lagi kawal2.

tp baby menyusu botol cam fahim dulu kite ikut sukatan abih sebotol kite cabut.. tak de le terlebih susu penyebab muntah ....

faktor² lain tersedak susu tu kes demam selsema batuk tu cite lain la ....

MrS. F!zA berkata...

sejak byk kes kematian baby tersedak susu mmg jd igauan je..lps nikena praktik betul2 ni time menyusu..dlu mmg kita nyusu smbil baring je..huhu..

syawalsimpsons berkata...

mmg great info ni...mmmm....riso pulak kan...

~diAhOntHeblOg~ berkata...

oohh bahaya gak eh..cmtu bile baby isap je..kena tepuk die suh bangun la..minum kenyang2 br tido eh..hehe..penyeksaan pulak jd nye..hahahah adoi..da ade anak br reti kot nanti nk uruskan...

Nadiah Sidek berkata...

mungkin reflux agaknya. macam shakir dulu. 3-4 bulan baru hilang. saya ada tulis entrinya di sini: http://ummsyuhada.blogspot.com/2011/04/shakir-ke-emergency-room.html

Nadiah Sidek berkata...

mungkin reflux agaknya. macam shakir dulu. 3-4 bulan baru hilang reflux tu. saya ada tulis entrinya di sini: http://ummsyuhada.blogspot.com/2011/04/shakir-ke-emergency-room.html

kayyana berkata...

kak nad, dulu yana pun fully bf rayyan sampai umur die stahun setengah.. masa baby dulu mmg die selalu muntah susu.. sbb die terlampau kenyang.. kata doktor, takde masalah kecuali kalau die muntah dan taknak menyusu... itu mungkin ada masalah..kalau kak nad riso bleh je g check nayli tu.. nakkan kepastian. mmg kite sentiasa risau kan. tp doa la selalu semoga takde pape akan berlaku..

amiey lee berkata...

betull setuju ngan eima..nad sarah and ashraf pun gitu..minum susu terlebih nyonyot..tu yg kuar balik

mamalieyna berkata...

terlebih kenyang kot nayli rasanya..
Hakeem jarang2, cepat blurp..sesekali je susah nak blurp..mama dia kasi baring je, tak larat nk tunggu..seb baik takde la tersedak2 ke pastu..hee~

hakeem pernah gk muntah, mmg tau sbb terlebih minum..hee~

hakeem not fully BF dah..hu~

apapun thanks for the info nad~

Bionic women berkata...

apa yg kita tau, kurangkan menyusu sambil baring..n pastikan baby tu betul2 lapar baru bagi susu.
kekadang dia bukan nangis nak susu tapi kita bagi gak susu..
pastu pas baby susu.
jgn bagi baby isap puting saja nnti angin masuk dulu, sebab tu kena penuhkan mulut sampai ke aerola tu.

Perut baby kita sebesar biji kacang jer nad...hehe

Sweetmama@EiJa ZaQuaNZiQrY berkata...

anak k.eija dua2 jenis yg suka muntah masa baby..
Ziqry yg paling kronik asal menyusu jerk muntah..
masa tu mmg risau siap refer doktor, tp doktor kata normal..alhamdullillah skrg sihat..

minta dijauhkan terjadi pd baby kita kan.
k.eija pun still susukan ziqry lagi waktu malam, susu sambil baring, pastu baby tido dgn kita2 sekali tertido..heheh

Kate Ginting berkata...

Anak saya pun Selalu muntah lepas Menyusu susu badan. Kadang-kadang kalau tidur malam muntah macam-macam air tumpah. Mungkin sebab saya bagi susu Cara baring ataupun terlalu kenyang.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...