05 Januari 2012

KRONOLOGI Kelahiran NAYLI AZ ZAHRAA (Nasib Baik Tak Bersalin Dalam Kereta!!)

Cewah2..!
Cam kes polis plak nak berkronologi2 bagai, haha!

Seperti yg sume dah sedia maklum
EDD MamaZN adalah pada 23/12/2011

Masa 23hb aritu
MamaZN dah rasa sakit dah..
Asek2 tengok jam
Tengok contraction selang bape minit
Bila cam dah 5 minit selang2nya tu
MamaZN ajak la PapaZN get ready gi hospital

Sampai2 hospital tengok ramainya orang..!
Lepas daftar, nurse panggil masuk
Lepas dah check & scan
Doc cakap bukaan takde lagi
So, dia soh balik umah
Memandangkan takde katil kosong kat wad
Dan sebelum MamaZN ada 15 orang lagi yg menunggu katil!
Doc cakap, dtg hospital semula
Kalu dah btul2 sakit nak beranak @ air ketuban pecah
Kalu kuar darah sket2 tu
Takyah datang hospital lagi katanya...

24hb Disember 2011
MamaZN terperasan ada kuar darah2 sket
Tapi bila teringat yg doc ckp sblm ni
Takde la rase panik sangat
MamaZN sempat lagi ajak PapaZN gi Alamanda
Heheheheh...
Pastu petang2 sket, gi lepak kat umah Aunty Wawa
Kat Desa Pinggiran Putra
Kebetulan Atok, Nenek, Aunty Yaya & anak2 pun ada kat umah sana
Sempat la kami celebrate 2nd besday sepupu ZakwanNayli ~ Adib
Masa tu plak
Aunty Wawa tengah sebuk2 nak pindah umah
Kengkununnya sambil2 berkumpul reramai tu bleh la tolong2 kemas skali

Dalam kul 6 petang
MamaZN dah rasa perut ni lain macam jek
Terasa cam sakiiiiiiittt banget!
Tapi takmo pk2 lagi
MamaZN buat tak tau jek
Nak kasik ilang sakit, MamaZN bawak2 baring jek
Memang tak larat sgt dah masa tu

Lepas Isyak dalam kul 9 mlm
Kami balik ke BSP
Dalam perjalanan tu hanya Tuhan jek yang tau
Betapa sakitnya perut MamaZN
Rasa cam memulas2
Tapi MamaZN tetap wat biase2 jek
Sebab dalam ati
Mungkin sakit cam sblm2 ni
Takmo la gi hospital awal2
Nnt doc soh balik umah semula
Penat jek ulang alik, ulang alik

PapaZN dah sound dah
Jom je gi hospital
Takpe ulang alik ulang alik
Sebab PapaZN dok risau2
Tgk MamaZN dah menyeringai tahan sakit dah, huhu!
Tapi MamaZN tetap takmo
MamaZN cakap kite gi esok pagi jek
Taknak bersalin malam2 camtu
Ksian kat Zakwan yang dah lena tido
Apa ntah yang MamaZN pk
Macam la bleh tahan2 rasa nak bersalin tu, huhu!

Dari kul 10.00 sampai 11.00 mlm
MamaZN tak dok diam
Asek la berjalan keliling umah
Sebab teringat tips dr Eima Mama Fahim&Alisya
Kalu rasa sakit, byk2 kan berjalan lagi

Sampai 1 masa
MamaZN sangat2 tak tahan
Trus ajak PapaZN gi hospital
Masa tu rasa perut ni memulas2 sesangat dah
Rase nak buang air besar jek, huhu!
Rase sakit mmg tak terkata la!

Kul 11.30 kami bertolak dari umah
Masa dalam perjalanan MamaZN mmg TERSANGAT2 SAKIT PERUT!
Ksian PapaZN kena dgr MamaZN mengaduh sakit ya amat tu!
Taktau la brape laju PapaZN bawak kereta
Sampai hospital dalam kul 11.50
Sampai2 MamaZN tggu lagi dalam kereta
PapaZN gi masuk dlm bgtau nurse
Masa ni MamaZN pegang kuat2 jek tangan Zakwan
Nak cium bagai tak sampai
Sebab Zakwan tgh tido kt seat blkg n MamaZN dok sakit2 kat dpn
Rase cam takmo pisah mlm je, huhu!
Tapi terpaksa jugak!

Nurse datang dgn PapaZN bawak wheel chair
Trus bawak masuk dalam
Lepas je nurse check bukaan
Trus MamaZN kene sorong ke labor room
Masa tu jam dah pukul 12tgh mlm
Doc & nurse dah kumpul kat bilik bersalin MamaZN
15minit push2
Akhirnya baby girl MamaZN pun lahir...!
Alhamdulillah..
Tepat 12.15 pg 25/12/2011
Betul tekaan CikMot, baby lahir time Krismas ;)

PapaZN nak masuk utk temankan MamaZN
Zakwan dok ngan Atok, Nenek & Aunty Wawa kat luar
Tapi bila sampai kat pintu bilik
Nurse bgtau MamaZN dah selamat bersalin
PapaZN terkejut sesangat sebab tak sempat pun nak temankan
Hehe...

MamaZN kena jahit sket, huhu!
Part ni paling MamaZN tak suka!!!
Dah siap2 sume
Kul 3.30 baru dpt katil kosong kat wad!
Giler lama menunggu.. Ada la dalam sejam setgh
Tak sempat MamaZN nak jumpa Zakwan
Sedih sesangat, huhu!

Masuk wad kul 3.30 pg
Kul 6 ptg hari yang sama MamaZN dah kuar wad
Hehehe...
Suka, suka, suka!
Sebab tak kena dok kat hospital lelama ;)


Itu lah kesahnya, heheheh...

27 comments:

Lin Azlina berkata...

baby krismas...hehe...kejap jerla erk...bersalin 3lebey kul6 dah kuar...

Imaan09 berkata...

ALHAMDULILLAH Nad..bunyinya mcm senang..sakitnya TUHAN je la y tau kan..haha..bkn gtu,penantian tu y menyeksakan! ruhil dulu 10jam kt Labor room, Nad lak masuk2 15minit dah kuar.. kira senang banget tu..mudah2an sy nnt cmtu..huhuuu..

CaDLyNN berkata...

congrats on ur new baby born :)

alyyani berkata...

NAD, SENANG NYE BERSALIN! :)

MamaYatie berkata...

Ya Allah Nad, ngeri akak dengar...
masa sara hari tu kul 10 mlm akak gi spital, masa tu sakit tapi belum beriya lagi..lepak kat dlm keta kat parking spital..dah sakit benor br masuk labour room...
apaun Alhamdulillah semua nya selamat..

♥cikmOt♥ berkata...

mak aih...senang sungguh nad bersalin tau...

Sidratul Muntaha berkata...

alhamdulillah..
senang betul nak push
selamat datang ke dunia ye Nayli

bonda dadif aka akish berkata...

ahahaiiii nayli....

somel bangat neh...

=)

suhaina laui. berkata...

wah kak nad...berani betol la tahan sakit sampai mcm tu....yg best xlame sgt dlm lab roomkan....

amiey lee berkata...

huaaa dapat byagkan masa sakit dlm kete..sbb masa bersalin ashraf pun gitu..smpai sepital terus kena masuk labour room..huhuhu

semua penangan bola sepak world cup...hahaha mlm tu ada spain lawan.. kekdah nye memang peminat setia cassilas..hambek terus terberanak :p

MRS. K berkata...

yang penting semuaaaa dah selamat.. heheheh

eT berkata...

hehe...nasib sempat..tu la..punya malas nk ulang alik sanggup tahan sakit tuh...babab kang...hahaha

mummy_ayu berkata...

alhamdulillah..senang nya bersalin baby zahraa nie...and touching plak part nad pegang tanga abg zakwan tu....apa pun..semuanya dah selamat...tu yg penting..

mom.4.two berkata...

baca kronologi ko terbayang saat2 bersalinkan syafiq di hospital serdang jgk..terus rasa takut nak beranak lagi..sakit guling2 dalam kete..seram bila pikir balik..takmo takmo!!!

Cute Mum berkata...

uyun nasib baik rasa sakit tue lagi berapa jam nak bersalin..
keluar darah lendir masa asar.. pastue siap-siap mandi n makan dulu baru g hospital.. check bukaan 3cm..
doktor suh jalan-jalan dulu.. tapi tak tahan sangat dah..
tup tup terus masuk labour room sebab bukaan dah ok nak pecah air kutuban, tapi takder..
pukul 7.16 selamat bersalin dah..
bab jahit tue yang tak syokkan..

Zue AnnaLeeya berkata...

haishhh... klu lmbt sket jerk, mesti nayli lahir dlm kete... hehehe....

akak nanti klu dah dekat2 tarikh due tuh, nak pegi amik adik iparla dtg umah...
snang nak tgkkn 3AZ tuh klu akak sakit prot mlm2...
risau gak nak tggalkn 3 bradik tuh kan????
klu sakit siang xpelah blh mtk tlg jiran tgkkn jap...
tp klu sakit kul 2-3 pg, xkan nak susahkn jiran kan??? huhuhu

cik Jue Aka Ibu Farisyah berkata...

nasib baik tak bersalin dalam kereta..senang betul nab bersalinkan nayli..moga nayli jadi anak yang solehah

maszmadi berkata...

wah!!!!! sungguh2 tragis kronologi nieh... tapi alhamdulillah nayli n mama selamat...

eima berkata...

alhamdulillah sgt mudah....tp sakitnye 2 hari gak ek... larat ye nad tahan contraction selama 2 hari...huhu klu ima tatau la ...

Salina@IbuAqil berkata...

Selamat dtg ke dunia lil princess..
Mudah je perjalanan dia lahir kedunia..
Alhamdulillah!! ;)

eB ezrin berkata...

hospital putrajaya lah yer? alahai sampai dh raser nk berak b aru nk gi spital... eeee ngeri la.. tringat raswr skt bersalin tuh. hu3
tapi alhamdulillah & tahniah yer :)

Ely Hasrul berkata...

ya allahh nad hahahaha alhamdulillah senang gile masuk labor room terus push2 and selesai tp nk berani sungguh la dok hold dari petang hahahhaa..

syukur .. tgk nayli geram cam nk gigit! mintak2 baby saya nnti comel mcm nayli gak hehe

Queen berkata...

alhamdulillah..mudah nak bersalin....

=p

baby comeelll...
=p

mamalieyna berkata...

Ya Allah sempoinye nad ni...bleh plak tangguh2x..Alhamdulillah la selamat..yg ptg dok spital kejap je kan..

kak eina je cam nyesal awal2 tu sbb g spital awal..tp kira ok la jgk, sbb time tak larat sgt tu, kita dh kt spital..hee~

kak eina pun ada cerita sendiri..nnti ada masa nak karang...hee~

♥ aNJe a.k.a MaMa_Balqis ♥ berkata...

kita ersalin b4 this hubby tak masuk sebab dia takut darah...tak leh tengok darah banyak nanti dia plak yang pengsan...wah panjang citer nad Alhamdulillah semuanya selamat

Nigina berkata...

heheheh nasib baik tak terberanak dlm kereta... kalau tak papazakwan dan zakwan kena sambut bb dlm kereta la hehehehe... alhamdulillah semuanya selamat... :)

kayyana berkata...

alhamdulillah nad.. semuanya selamat.. brani btul MZ tahan lama2 ye.. hehehehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...