12 November 2011

::: Kena Tag Suda... | ANAK :::

Dah lama tak kena tag
Kali ni kena tag oleh Nisa
TQ ek Nisa! :)
Sorila sebab lambat jawab tag, huhu!

Banyak tu soklan kena jawab, hehe...
Tapi takpela
MamaZakwan cuba ;)

1. How old were you when your first child was born?
26 Tahun
Kawen umo 24
Umo 25 masih mencuba & menanti, huhu!
Umo 26 baru dikurniakan rezki
Walaupun kena tunggu setahun, MamaZakwan tetap bersyukur



2. What month and year was your youngest child born?
Bakal melahirkan anak kedua pada Disember 2011 ini, i-Allah...


3. How did you feel when you first found out you were pregnant?
Teruja, gembira, terharu, beryukur sume ada, huhu!
Setahun menunggu, bila dapat tau for sure la rase yg sangat2 hepi
Terperasan bila dah sebulan setgh tak dtg period.
Trus wat test sendrik je...
Tak sabar punye pasal, huhu!


4. Who did you tell first?
Aunty Wawa, haha!! =p
Sebabnya,
Kebetulan masa tu gi jenjalan ngan Aunty Wawa & tido skali kat umah dia
Test pun tak sabar2 nak buat
Buat kat umah Aunty Wawa gak!
Teruja punya pasal, tu sebab Aunty Wawa tau dulu, haha!
;)


5. How many pounds/kg did you gain during your first pregnancy
Sebelum preknen, berat 60kg, huhu!
Tapi bila dah tiba trimester pertama tu, morning sickness yang sangat2 teruk
Berat trus turun jadik 50kg!
Lepas je masuk trimester kedua, asek nak maaaaaaaaaaaakan jek
Masa nak bersalin berat dah cecah 80kg, huhu!


6. What did you crave while you were pregnant?
Takde la ngidam yang truk2 & susah nak cari
Tapi teringin nak makan macam2 tu ade la
Alhamdulillah, sume dapat sbb senang nak cari
Preknen kali ni pun sama..
Cumanya sangat2 tak puas hati selagi tak dapat merasa
Terutamanya sate, haha!
Tak macam 1st preknen dulu, cam tak kesah kalu tak dpt


7. Did you find out the gender of your first child? Why or why not?
Teringin sesangat nak tau
Tapi doktor pun tak konfem masa scan tu
Masa scan 4 bulan, doktor cakap baby kecik lagi tak nampak sangat jantina
Bila scan 8 bulan, doktor cakap baby besar
Pastu baby dalam posisi yang tak nak menampakkan jantina
Sangat la surprise!
Tapi naluri ibu MamaZakwan ni kuat mengatakan akan dpt baby boy
Alhamdulillah, btul! Hehe...


8. Did you have any complications during your pregnancy?
Alhamdulillah takde..
Cuma morning sickness yang sangat teruk masa 1st trimester, huhu!
(Ada yang lain2, tapi takmo ingat dah..!)


9. How much did your first child weigh?
3.66 kg!


10. Was your first child early, late, or on time?
Lewat 3 hari dari jangkaan doktor
Sepatutnya 1st Syawal (1/10/2008)
Tapi Zakwan kasik mama nya raya puas2 dulu, hehe...
Zakwan lahir pada 4th Syawal (4/10/2008)


11. What is the most difficult challenge or health issue that any of your children have faced?
Alhamdulillah... Setakat ni takde apa2
Dan diharapkan akan berterusan camni...


12. What's your favorite part of being a mom?
Menguruskan sendrik makan-pakai Zakwan
Tanpa bantuan pembantu rumah @ hantar taska
(Sebab MamaZakwan ~ housewife)
Bersyukur dapat tengok sendrik perkembangan Zakwan
Dari mula lahir sampai sekarang
;)


13. Do you think it's easier to be a mom or a dad?
Tak mudah...
Walaupun MamaZakwan jaga sendrik setiap hari 24jam pun
MamaZakwan tetap akan kata tak mudah
Lagi la dengan zaman skrg ni
Tapi disebabkan anak2 ni adalah 1 amanah
Walau susah mana sekalipun kita mesti pegang amanah tu dgn penuh tanggungjawab


14. What is the best piece of advice you could give to someone who is about to have their first child?
Sentiasa dalam keadaan yang bersedia
Tak kira dari segi fizikal, mental, kewangan @ pengetahuan


15. Did you always think you'd have kids?
Ya


16. What's been the biggest surprise about motherhood?
Melihat sendrik perkembangan Zakwan depan mata sangat2 lah mengujakan!
Tiap2 hari ada je perkara2 baru yang Zakwan buat
Kengkadang tak sabar nak tunggu hari2 mendatang
Sebab nak tgk apa lagi Zakwan nak tunjuk kat mama nya ;)


17. Are there things you miss about life before kids?
Emmm, rasenya takde kot...
Sebab life sekarang dgn adanya Zakwan laaaaaagi best dr dolu2, hehe...
;)


18. How many children do you have?
Setakat ni baru ada sorang cahaya mata
Zakwan Afif Najmi Bin Noor Zaini lahir pada Oktober tahun 2008
&
Bakal melahirkan anak kedua pada Disember 2011 ini, i-Allah...


19. Do you plan to have any more children?
Insya-Allah dengan adanya izin Allah
Kalau bleh nak ada 4 org
2 lelaki, 2 perempuan
Tapi rezki sume dari Allah
MamaZakwan terima seadanya...


20. Who's the mom that you admire most?
Tidak lain dan tidak bukan mak sendrik ;)


Tamat suda 20 soklan kena jawab, huhu!
Ntah jawapannya menepati & menjawab soklan ke idak ntah, hehe
Sesape yang rajin nak buat jugak
Jangan malu jangan segan ye...
Sebab MamaZakwan dengan berbesar hatinya
Nak tag sume2 yang sudi baca entry ni
Hehe ;)


Looking for gifts for birthday, wedding, anniversary etc?

3 comments:

Sweetmama@EiJa ZaQuaNZiQrY berkata...

ala tomei..tomei..
tomeinya zakwan masa baby.. :))

*∽ IZAN ∽* berkata...

woh.. lama tak kena tag.. ada gak tag lagu ni eheheheh

anyway, komen in my blog :
Re Nad :
Ngahahahaha..!! Kantoiiiiiiiiiii!!! ekekekekekeke. Nama InsyaAllah dah standby jugakk.. sebab dah booking flight utk dia tahun hehehehehe.

Nad pun sama kaler ngan k.izan ekk..? wah wah wahhhh.. sepasang la lepas nihhh..mudah-mudahannn.. aminnnnnnn!!

sama lah kita.. EDD kita pun tak jauh beza tuhhh.. kot2 nanti tetengok bersalin kat spital sama..? camnee..? eheheheh

anyway moga di permudahkan segala urusan Nas jugak yekkk.. aminnn!!

ytekecik berkata...

kita pun nk try jawap..
mamazakwan tahniah bakal timang sorang lagi cahaya mata..
semoga semua nya dipermudahkan ye

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...