13 September 2011

:: MINUM KOPI Masa Pregnant ~ Teruk Ke Efeknya? ::


Mengandungkan Zakwan dulu
Memang nak tengok kopi pun tak bleh
Selama 9 bulan mengandung MamaZakwan tak minum kopi pun

Tapi.............
Pregnant kali ni
MamaZakwan cam takleh elak langsung drp minum kopi
MESTI NAK MINUM!
Kengkadang MamaZakwan risau gak
Takut ada efek dari segi kesihatan

Actually memang tak elok kan?
MamaZakwan ada gak terbaca pasal hal ni

http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2010&dt=0319&pub=Kosmo&sec=Pesona&pg=ps_02.htm

http://blogsyarih.com/ibu-mengandung-tidak-boleh-minum-kopi-atau-nescafe-betul-ke-nih/#axzz1XiGQwXN4


Adusss...!!!
MamaZakwan dah mula risau
Dah 6 bulan pregnant baru nak risau...!
Teruk btul...
Cemane ni?
Yang pasti pasni memang kene elak, huhu!

Kawan2,
Efeknya truk sangat ke ek kalu pregnant2 minum kopi ni?
Tolong MamaZakwan ye..

Aunty Wawa cakap, minum kopi nanti baby hitam! Huhu!




Looking for gifts for birthday, wedding, anniversary etc?

14 comments:

eB ezrin berkata...

itam eh? kalo g2 aerish n aed itam la eh? ;p

mama tisya berkata...

kopi byk kafein ..mmg tk elok bkn utk org peknen je..kita tk suka kopi tp kalo kopi mcm kt coffee beans ,starbuck tu suka plak..ngada2 kn tekak ni

Aya Ariel berkata...

kak..

dulu aya preknen..suka minum nescafe..kategori kopi lah kan..pastu rasa cam mual2..nak muntah jer manjang..tak mungkin lah alahan sebab dah 5 bulan time tuh..pastu dah sebu perut pegi lah jumpa doktor..doktor ckp sbb angin lah tu..kafien kan takleh minum kalo ade jenis yang angin nih...hihihi..paham ke tak? rasa cam berbelit pulak..

pasal baby hitam tu..rasanya tak betul lah kak..anak2 sy sume takder lah putih sgt pun tak gelap jugak..takder masalah rasanya..dah kalau mak + ayah putih melepak..begitu lah anaknye..dan kalau sebaliknya pon..mcm tuh jugak lah anaknye..hehhehe

ch@ berkata...

ahaha mana ada baby hitam. boleh minum tapi segelas je sehari. tapi kalau boleh elakla sebab nanti baby kecil. kafein tak berapa berzat untuk baby, kalau tak salah kita kafein serap zat besi, then zat besi tak sampai kat baby. zat besi ke kalsium eh? antara dua tu la. kita pun minum juga. ngeee.

eima berkata...

kafien tinggi pastu ganggu penyerapan vitamin ... tah la...
aku pun pantang jugak amik minuman berkafien ni ... risau jugak ...

mummy_ayu berkata...

Ayu dulu ada gak minum kopi masa pregnant.tapi de la sealu sgt...tak de apa2 pun...tapi ada terbaca..punca2 baby kena kuning sbb minum kopi..betul ke tak..wallahulam..

Nana berkata...

yup mmg xlelok pon
kita b4 pregnant mmg suke mnm nescafe start pregnant je stop
pastu dah branak mnm blk hehe

Mama Rayyan berkata...

mak daya dulu mase pregnt kan adik daya lagi la addict makan serbuk kopi + gula..makan macam tu jek tau..tapi xhitam pun adik daya tu yang paling putih skli tau kak hehe

alyyani berkata...

yg saya tau dari gynea, apa2 yg ber unsur kafien kalau kita makan/minum, nutrien makanan mcm tesekat dan tak sampai ke anak. lgpun sy mmg elak minum kafien time pregnant. kalau minum, pedih hulu hati. nad tak kena eh?

Axie04 berkata...

x de maknanya baby hitam, rasanya x de efek sangat kot
tapi x tau la, kot ade yang lebih berpengalaman

Sweetmama@EiJa ZaQuaNZiQrY berkata...

ermm..susah nak kata..kalau ikutkan kopi mmg x elok sbb byk kafein..tp k.eija dulu minum jg kopi..alhamdullillah xde pape..

k.eija masa preggykan zaquan..x boleh lgsung minum teh tarik, tp masa preggy kan ziqry sumenya boleh..hehehe

sue zainun berkata...

hehehe slalu dgr org ckp xelok minum kopi sbb kafein banyak..bab hitam tu xde plak dgr.kalo kicap iye..haha sb k.ipar suka mkn kicap keluar2 anak dia hitam manis sdgkn dia putih..entah btl entah x..:p

mamalieyna berkata...

looor camtu ke nad? kak eina masa awai2 ja suka sgt minum nes..tp masuk 2 bln lebih dh stop..rasa cam tak elok, dn org pun dok pesan jgn minum..taktau sejauh mana teruknya effect minum kopi or nes time peknen, kurang kesempatan nk mencri info sbb dh stop minum..hee~ hope takla serius kan..susah kalau dh jd habit nih..huu~

take care n kandungan baik2 aje ye,,kak eina lak tak bleh lgsg minum susu, camna nak cukup kalsium bb ni..hu~

Lily@MamaZaraZareef berkata...

nak tau tak, time zara dulu kite mmg addict giler ngan nescafe..setiap ari mesti pekena 1 cawan..konon tk lebih dr kandungan yg membahayakanlah..=p..time tuh tkdelah complication yg pelik2 ke ape..tp zara kuar mmg tk berapa nk putih..tp tk putih rase bukan sbb kopi tp dh mmg keturunan tk berapa nk cerah kan..hehehe..apepon, klu stakat minum yg terkawal ok lagi kot..=)..nway, time preknen zareef mmg kurang addict nes nih..kite tukar hari2 minum horlick pulak..hehehehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...