17 April 2011

::: KIDAL :::

Haritu Mama ada jalan2 ke blog Mummy Danny
Mama cam terpanggil ke sana lepas Mummy Danny update entry pasal........

KIDAL :)

Ada sesape yang kidal @ lefthanded?
Seperti MamaZakwan ;)


Meh Mama nak kongsi apa yang Mama baca tu
(Mummy Danny, saya tumpang share ye)

Definisi
Kidal bermaksud individu yang lebih cenderung menggunakan tangan kiri untuk dalam melakukan berbagai tugasan. 10 peratus dari 6.7 billion populasi di dunia ini adalah manusia yang kidal (lefthanded)

Hubungan kidal dengan otak
Secara amnya kidal lebih menguasai otak di sebelah kanan.
Ini adalah kerana otak kita berfungsi secara menyongsang iaitu otak sebelah kiri menguasai bahagian tubuh badan yg. di sebelah kanan dan otak sebelah kanan pula menguasai bahagian tubuh badan yg. di sebelah kiri.
Otak sebelah kiri (cenderung menggunakan tangan kanan) menguasai kawalan pertuturan, bahasa, tulisan, lojik, matematik dan sains.
Otak sebelah kanan (cenderung menggunakan tangan kiri) menguasai kawalan muzik, seni, kreativiti, tanggapan, emosi dan kebijaksanaan.

Dengan penguasaan otak ini adalah dikatakan individu kidal lebih bijak dari segi kreativiti dan seni berbanding mereka yg. menggunakan tangan kanan. (Ya, saya setuju, haha!)

Kekurangannya orang kidal ~ lemah dalam aspek:-
* Pengurusan
* Kesihatan
* Pendidikan
* Kerjarumah/surirumah
* Pelajar

Opss, sori.. part kekurangan tu Mama tak berapa setuju ;)

Nak baca lebih lanjut, MEH KLIK SINI
Ada kelebihan dan kekurangan orang kidal
Dan kenali tokoh2 ternama antarabangsa yang kidal jugak :)

Looking for gifts for birthday, wedding, anniversary etc?

4 comments:

Bionic women berkata...

Masa sekolah dulu, memang selalu tangok kengkawan yg kidal mesti pndai melukis, tulisan cantik.
tulisan nad pun cantik sangat..hehe.

yg part kekurangan tu, kalau bukan kidal pun, tapi malas berusaha akan lemah segalanya..kan?kan?

sue zie la berkata...

klu nk tau ibu ngn abah syafiq kidal tau!!!x tau lah syafiq akn ikut jejak @ x...thank's kongsi info...

transformed housewife berkata...

bukan boleh percaya sgt pasal keterangan kekurangan & kelebihan tu sbb setiap org tak kira kidal atau tidak ada kekurangan & kelebihan masing2 kan. Mungkin sesetengah perkara tu lebih sikit dominasinya.

amiey lee berkata...

hee kidal... mak kita and adik ketiga kidal..yang pasti tulisan depa lagi cantik heee

one of my best frend ana pun kidal huhu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...