09 April 2011

::: Blogger2 Sekalian, SILA BACA! =P :::

Hari tu Mama ada BW ke Blog Farra Dhelina
Farra kongsi benda baeeeekkk punya utk para blogger
Pe dia? Hehehehe....
Jeng, jeng, jeng....

Hohohoho.. Bukan 18SX macam kat sini ye..
Tapi amat penting buat mereka2 yang mempunyai blog
Sebab kengkadang, menda ni kite terlepas pandang ;)


1. Tak perlu byk gmbr kat main page blog ~ lembab kan loading blog
Cam Mama, rasa diminimumkan dah.. Korang camne?
Kalu masuk blog SUPERHERO MAMA ni ok tak? Ke lambat gilos?

2. Minimumkan jumlah post per page. Contoh 3 post shj.
Kalu nak letak byk, guna sistem readmore
Sekarang ni Mama letak 5 post per page. Cukup2 utk citer 1 hari. Ok kot ek?

3. Kalu nak guna menda2 alah yg berlagu tu, biar la bleh adjust sound & pause
Mama tak penah nak letak lagu2 ni.
Kalu nak dengar sengsorang baik bukak winamp ke windows media player ke..
Ni tak, para pembaca yang dengar. Kena la faham situasi pembaca.
Mana la tau kalau2 diorg kat ofis ke...

4. Kat bhgn komen tu, baik lah guna yg jenis pop-up & buangkan word verification!
Yang ni kawan2 WAJIB kena ikut..
Sebab yang komen nnt, bukan kawan2 tapi para pembaca blog kawan2..
Karang bila dpt komen ciput2, sedey plak, huhu!
Baiklah memudahkan diorg nak mengomen..
Mama dah ubah dah.. Thanks to Anje & CuteMum yg sudi tegur :)

5. Buang widget yang tak perlu dlm blog
Yang ni Mama perasan blog adik2 / student2 ramai yang suka letak
Memang la mencantikkan blog, nampak lagi happening
Tapi kalu nyusahkan pembaca baik le tak payah letak kalu menda tu tak penting
Bak kata orang Jawa, simple but nice, hehe...

6. Letak widget Follower kat atas skali
Yang ni Mama sangat2 tekankan!
Sebabnya yang memfollow tu para pembaca jugak.
So, lebih molek la rase2 nya kalau letak kat belah atas @ kat sidebar tapi belah atas.
At least tunjuk la rase hormat sket kat tetamu yang bertandang..
Biasanya yang dtg follow tu orang2 yang kite tak kenal tp diorg suke baca entry kite.
Bukannya kawan2 rapat atau sedara mara pun yg ramai follow kite tu
Sama gak macam kat umah. Kita jemput tetamu pun dr pintu depan
Kalu tetamu dr pintu belakang tu, hemmm paham2 je la..

7. Kalu nak guna shoutbox, guna la shoutmix @ seangkatan dengannya
Mama guna shoutmix je, huhu! Senang citer ;)



Apa2pun, terpulang la pada kawan2
Sebab blog tu kawan2 yang punya
Tapi dalam masa kita dok kecah2
'Ala, biar la, blog aku..Aku punya pasal la'

Kena la pikir2 kan jugak
Yang membaca,
Yang menambahkan trafik,
Yang membuatkan kawan2 bleh cashout nuffnang
Bukan ke para pembaca yang budiman jugak...
So, takde salahnya kalau kite cuba tak menyusahkan para pembaca blog kite :)


Renung2 kan dan selamat berblog!
^___^


p/s 1:
kawan2 ni link farra http://www.fdhelina.com/2011/04/tips-penting-utk-blogger.html
farra, kite share ek!

p/s 2:
perasan tak brape banyak Mama highlightkan perkataan para pembaca ;)




Looking for gifts for birthday, wedding, anniversary etc?

8 comments:

Ibu Iman berkata...

semuanya benar² belaka...follower diutamakan...psni nk tkr widget follower kt ats lah... yg lain² tuh mmg dh lama diamalkan.. :)

EiJa ZaQuaN berkata...

good info..mmg pernah gak baca beberapa tips yg camni..

eija dulu letak lagu..
skrg dh buang dh pun widget lagu tu..hehe.

ct N honey berkata...

terima kasih sbb share ni,boleh juga menambah baik kan blog sendiri

SyUhAdA berkata...

yup..
btol..

http://syuhadacatalyst.blogspot.com/2011/04/tawaran-hebat.html

mamalieyna berkata...

tip yg bagus...rasanya kebanyakan dh follow...tp tulah n3 mmg byk piccas, tp kebanyakan piccas kak eina resize dulu..^_^

renung2kan..dan selamat beramal..hee~

kayyana berkata...

kira ni utk mengelakkan dr blog kite terlalu lama loading.. btul tips2 dr mama zakwan tuh.. thanks for sharing.. tp background bleh effect tak loading die?

zura_habib berkata...

bab lagu sy setuju..sy skrg trs mute je sbb tkt habib tgh tido terkejut tiba2 kuar lagu...lagi satu yg iklan or shoutbox duk tgh2... xdpt nk baca entry...susah sbb sy pki HP mini...

eima berkata...

blog ko tak berat ..
aku pun tak suka widget bagai tuh ..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...