31 Mac 2011

::: Gambar GELAP?? Ada Solusinya..... ;) :::

Nak tanya ni...
Korang pernah tak amik gambar
Tapi gambar nampak gelap?

Korang buat apa dengan gambar 'gelap' tu?
Delete @ simpan je dalam koleksi?

Jangan buang!
Ada cara penyelesaiannya
Mama dapat tau ni pun daripada Naa MamaIqy
Thanks Naa sbb sudi share menda ni :)

Cuba tengok gambar Mama ni ~
Cantek kan?
(walaupun tau orang2 dalam tu, idak le cantek mana, haha!)

Pastu,
Cuba bandingkan dengan gambar bawah ni ~
Gelap gulita!
Walaupun amik gambar ni di siang hari
Tapi sebab bawah pokok, jadik le gelap...

Cemane caranya?
Caranya guna
Adobe Photoshop Lightroom

Mula2, kena la download dulu ye kawan2
(pada sesiapa yg belum ada la..)
Mama googling je ~ free download adobe photoshop lightroom
Dah download, bleh la meneruskan aktiviti kawan2
Untuk mencerahkan gambar2 yang gelap, hehe


1 ~ Import gambar dulu dr simpanan kawan2

2 ~ Pastu gi kat develop atas tu, then usik2 je menda yang Mama bulatkan tu
Ikut la cerah mana yang kawan2 nak...
Mama guna tu je.. function2 lain Mama tak usik pun, hehe
Tak reti!

3 ~ Jangan lupa save kan! :)

Memang ketara perubahannya ;)

So, apa lagi kawan2....
Selamat Mencuba! :)

Ini link entry drp Naa Mama Iqy
http://miszmaliana.blogspot.com/2010/10/mahu-gambar-yang-chanteq.html


Atau...
Kawan2 ada cara2 lain...?
Meh la kongsi sesama...
Sharing is Caring ^_^v



Looking for gifts for birthday, wedding, anniversary etc?

23 comments:

MRS. K berkata...

pakai photoscape pon boleh yang...

ctnurkhijah berkata...

thanks..share ilmu ni.
nnt kena download ni, la ni line tenet slow...

♥ Mrs.Eady ♥ berkata...

waaa...terima kasih bnyk!!!!!
memang ku perlukan benda ni tapi tak tau nak buat mcm mane dgn gmbr gelap ku itu....

Miza Yusof berkata...

Thanks mama sebab share :)

zahidah dihaz berkata...

selalu jugak gambar jadi gelap....bila dah gelap, mulalah gatal tangan pergi delete...

thank for sharing....


New Entry: PIKOM PC Fair 2011

mummy_ayu berkata...

wah..sgt good info..
tq for sharing..

hafeez.halim berkata...

bagus2.. smbil2 edit gamba wawan leh tlg aku edit2 gamba.. hehe

Nad @ MamaZakwan berkata...

@MRS. K

cemane ek? tak reti! :P

Nad @ MamaZakwan berkata...

@ctnurkhijah

welkam! sharing is caring :)
ape saya tau, saya kongsi,
kalu ade cara lain, kongsi2 kan jugak ek! :)

Nad @ MamaZakwan berkata...

@♥ Mrs.Eady ♥

welkam!pasni bleh la gamabr gelap diupload kan ye..hehehe
sayang kalu tak dikongsikan ;)

Nad @ MamaZakwan berkata...

@Miza Yusof

welkam! sharing is caring :)
ape saya tau, saya kongsi,
kalu ade cara lain, kongsi2 kan jugak ek! :)

Nad @ MamaZakwan berkata...

@zahidah dihaz

pasni takmo delete lagi ok! :)

Nad @ MamaZakwan berkata...

@mummy_ayu

welkam! sharing is caring :)
ape saya tau, saya kongsi,
kalu ade cara lain, kongsi2 kan jugak ek! :)

Nad @ MamaZakwan berkata...

@hafeez.halim

bayarannya gi mana pak?
hahahahaha!!! =p

hafeez.halim berkata...

boleh dirunding bayarang tue.. hehe
Tp kne kasik ujian dulula.. boleh?

amiey lee berkata...

wahhh bagus22..banyak gambar kta yang gelap...kalau kulit dah gelap blh kasi cerah tak nad..hahahahahahahhaha :p

Mama Zharfan berkata...

tq for sharing..pic maintain sharp tak? sbb kalau guna picnik/photoscape, pic jd tak sharp bila kita edit2 utk cerahkan pic ni

MrS. F!zA berkata...

hikhik..kita pon bt gitu jgk..guna software canon sdri..LR n photoshop pon ada..

Nad @ MamaZakwan berkata...

@hafeez.halim

mau diinterview dulu la ye?
heheheh...
;)

Nad @ MamaZakwan berkata...

@amiey lee

boleh sesangat, haha!
tp dlm gmbr je la..kalu kat luar takleh la, hehe

Nad @ MamaZakwan berkata...

@Mama Zharfan

MZ, still same..takde plak pecah

Nad @ MamaZakwan berkata...

@MrS. F!zA

fiza sure la lagi terror ;)

Bionic women berkata...

tq share..kita banyak buang gambar berharga yg gelap..xtau nak buat camner..x pandai nak edit

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...