10 Februari 2011

MESTI BACA! ~ Hati-Hati Kawan2....

Mama ada dapat 1 email
Dan Mama rasa elok sangat2 kalu Mama kongsikan dgn kawan2
Supaya kita lebih berhati2
Baru jek beberapa hari lepas
Baca pasal adik MZ yang dah terkena
Ksian sgt2..!


Ni isi kandungan email yg Mama dapat

Dear Colleagues,

Yesterday I tried to login Maybank2U account and I got a strange pop-up.

I checked with maybank about it, and they said that they don’t request such info and are looking into the incident now.

If you see the pop-up, please do not key in your info.

Please refer to the picture below.




Ni pulak jawapan daripada staff Maybank

From: ernie@maybank.com.my [mailto:ernie@maybank.com.my]

On Behalf Of mgcc@maybank.com.my
Sent: 25 January 2011 14:08
To: Kok, Jacqueline Heng Phing
Subject: Re: complaint


Dear Ms Kok

Thank you for your email.

We never ask customer for the information when they click login to Maybank2u.
To this end we are liaising with our technical team for further advise.
We will reply to you upon receiving a feedback from them.

Should you require any further assistance, you are welcome to contact our Customer Service Executives at telephone number 1 300 88 66 88 or 03-7844 3696 (overseas) 24 hours a day , 7 days a week.


Best regards,
Ernie Suriaty Johari
Maybank Group Customer Care




Harap sangat2 kat kawan2..
Kalu rasa cam pelik jek masa nak ber online banking
Simpan la niat korang tu kejap..
Jangan la teruskan..
Seeloknya, tanya dulu pada kawan2 lain @ lebih baik pada Maybank sendrik

Lagi 1,
Email2 yang ada tertulis daripada Maybank2u
Check dulu btul2 email address tu
Kadang2 diorg letak je Maybank2u
Tapi address emailnya ntah apa2 ntah..
Seelok2nya ignore kan saja la..

Kalu Mama, Mama delete jek.. Wat nyemak!



Looking for gifts for birthday, wedding, anniversary etc?

13 comments:

Zue AnnaLeeya berkata...

bagus info nih... thks nad for sharing....

klu kita tak tau, mesti kita isi seme detail tuh kan??? mcm2 cara nak tipu org erk...

SyUhAdA berkata...

aah..
tu la..slalu gak dpt emel tu..
tp x lyn..
sbb dah tau tipu..
huhu~

Wansteddy Tales berkata...

taktik kotor mcm2. kerja hacker la ni :(

bun_nee berkata...

thanks..

Mama Zharfan berkata...

better safe than sorry

nurulazham berkata...

betul tu nad..
semua email2 yg konon2 dr m2u tu sume tipu jek..m2u TAKKAN bg email..kalau dia nk bg apa2 kita log in m2u, ada je message dr diorang..so, jgn terpedaya dgn email dr maybank~

N@di@ berkata...

BTUL TUH AKAK
NADIA SLLU DAPAT EMAIL DARI MYBN2U
PASTU SLLU JUGAK DAPAT CAKP DAPAT DUIT BERIBU-RIBU APALAH MOTIF DIOWANG WT MACM NIH

Sricahaya berkata...

mmg byk dapat email dari maybank ni..
ada satu tu dia kata akaun kita di lock..di suruh kita gi kat link yg dia bagi utk masukkan balik password kita..memula cam percaya la gak..pastu pk2 balik,bl masa lak akaun aku terlock..pastu terus ignore kan jerk..

transformed housewife berkata...

bukan Maybank je. Bank2 lain pun diaorg ada guna jugak. lg pelik mcm akk ni yg tak buat online banking tapi dpt mcm2 e-mail suruh confirm. Sah2 la tipu tu.

amiey lee berkata...

receive dr m2u smlm..dua kali plak tu..yg sengalnye bila masa plak kta ada m2u ni heee..agak2 la nak tipu org kan

Imaan09 berkata...

y peliknya cimb, bimb xde lak masalah ni.. klu dengar masalah cm ni, mesti maybank2u kan

[-suziey-] berkata...

aah btl..klu anything yg curious jgn la layan..xkannya bank nk minta details2 peribadi yg paling penting throuf email..jgn mudah terpedaya..

mellow berkata...

wahh takotnye . tu sebab malas nak buat online banking .

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...