17 Februari 2011

::: Mau Cuba ~ KEK BATIK SARAWAK :::

Setelah beberapa lama Mama teringin nak buat sendrik
Malam tadi berjaya jugak akhirnya!
Congrats untuk diri sendri, haha! :)

Mama tau kawan2 yang lain sure dah expert dah kan?
Jangan tak tau, sbnrnya Mama mmg tak reti buat
Setelah mencari2 resipi, akhirnya jadik jugak
Alhamdulillah...

Tara....!
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*


Kira jadik la jugak, ye tak? Heheeh...


Walaupun ramai yang dah tau
Mama nak kongsi gak cara2 nak membuatnya



Jajarkan ke TengahMula2, panaskan 1 buku Buttercup sampai cair

Masukkan Milo 1 peket ~ 200 gram punya (paling kecik)

Tuang 1 tin susu cair

Masukkan 1 sudu besar serbuk koko

Tuang 1 cawan gula pasir

Gaul sume2 kat atas tu sampai pekat
@ dalam 15-20minit



Pastu pecah2kan 1 peket biskut marie
dan
gaulkan hingga sebati

(Tu tangan Zakwan nak tolong jugak, huhu!)

Dah siap, tuang dalam bekas

Padat2 kan guna senduk..
Pastu masukkan dalam peti ais
Dah siap, yeay!

Tunggu sejuk & beku, bleh la potong2 dan makan
(baca Bismillah dulu sblm makan, ok? Hehehe...)

Looking for gifts for birthday, wedding, anniversary etc?

6 comments:

[-suziey-] berkata...

erkkk terasa kemanisannya..kita klu buat xletak gula..n susu pekat pn 1/2 tin jek...dulu buat try letak gula n susu mcm sukatan tu manis giler..adeiii..kt mmg bkn pemanis..hahahaa ape tu:p

BIONIC WOMEN berkata...

kita suka kek nih...sangat suka, tapi kita selalu isi nestum skit...
teringin plak nak buat..

Zaza berkata...

ZAZA SUKA KEK NI YUM YUM

elly hamzah berkata...

ni kes mama nye nak ambik gambo terperinci neh! sampai chef yg masak tu incik suami ngan zakwan ye?hehhee..apepon, nak try gak ler nanti..mekasih Nad.

fuadnis berkata...

tq mama..sbb share resepi nie..actually kite suke gak makan..tapi tak reti wat gak..hehehehe....:-)

moral of value..jgn ingat semua org tau buat...hahahaha...

Adyshariz berkata...

biasa makan jer,x penah buat pon..lepas ni kene try la pulak..macih nad tuk resepi ni..akan di colek suatu hari nanti..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...