20 Januari 2011

:: Maaf Kawan2, Mama Tak Sengaja..!::

1st of all, Mama nak mintak ampun dan maaf
Sekiranya entry Mama yang ni

http://zakwan-afif-najmi.blogspot.com/2011/01/lama-takde-anak-nak-bela-anak-angkat.html
dan
http://zakwan-afif-najmi.blogspot.com/2011/01/thanks-kawan2-atas-pendapat-komen-tadi.html

Mengundang rasa kecik ati dan kesedihan pada diri kawan2 yang terasa
Mama mmg takde terniat langsung nak buat camtu
Mama buat entry tu atas pengalaman Mama sendrik
Mama mintak maaf sekiranya Mama tak memikirkan sensitiviti kawan2 yg senasib dgn Mama

Berat mata memandang berat lagi bahu yg memikul
Berbanding dgn Mama yg menunggu setahun
Ada yg lagi lama berbanding Mama rupanya
Ada 2 tahun, 3 tahun, malahan 7 tahun!
Hanya Allah saja yg tahu betapa tabahnya kalian!
Mama doakan kawan2 sekalian moga apa yg dihajati akan tercapai hendaknya...

Ada 1 komen yg sgt2 menyentuh perasaan Mama..
Seorang kawan baru di alam maya

Nampak tak yg Mama highllight tu?
"Tak payah nak sebok2 pegang anak orang, balik rumah,
kau belajar berusaha lebih siang malam buat anak sendiri"


Ya Allah..!! Ksiannya kawan Mama sorang ni!
Sedih memang la sedih...
Lagi sedih bila kalau ditegur depan2 orang ramai
MALU pun dapat..!
Sabar la byk2, wahai sahabat....
Moga kesabaran itu akan digantikan dgn nikmat yg tak berbelah bahagi


Maaf kalau sehari 2 ni entry Mama sgt emosi
Hanya di sini Mama dapat luahkannya
Hanya di sini Mama dapat berkongsi rasa
Thanks suma!

p/s : takmo sedih2 dah...huhu!+_+

~autopublish~

14 comments:

ecadwinkyasha berkata...

sungguh takde insuran ye Mama orang tue!...wah,takde I nak hormat2 orang cam tu eh..kalau tegur,baik2 lah..bagi la kata2 semangat,ne bgurau pun cam takde rupa.hahaha.I pun walaupun tak kawen gi tapi terasa.sebab ne kira isu sensitif bagi orang pompuan kan.....
btw: akak tu..TERATAK BERPENJAN KAYU...I doakan semoga Allah SWT beri rezeki kepada akak & family.Insyaallah orang yang bersabar akan dikurniakan rezeki yang tidak terhingga.cuba isytihar cara lain.my sister pun da setahun kawen,baru dapat mengandung...itu berkat doa + pegi berurut....

eh eh..banyak cakap pula yer *-*

Ain berkata...

sedihnya nad...

sampai hati makcik tu cakap macam tu.

soal rezeki, soal zuriat ni bukan kerja kita, semuanya kerja Allah. apa yang kita mampu hanya berusaha dan berdoa...

kalau dah usaha sekalipun, tapi Allah belum nak beri, kita nak buat mcm mana kan...

hopefully kawan2 yang masih berharap dan menanti kehadiran cahayamata tabah dan bersabar.

berat mata memandang berat lagi bahu yang memikul...

Teratak Berpenjan Kayu berkata...

Salam,mama =).
betul kata mama, apa apapun kita semua tak boleh sedih2...hidup kena teruskan =).Semua nya ada hikmah setiap apa yng berlaku. Perancangan ALLAH lebih cantik n indah daripada perancangan manusia..

Saya suka baca blog mama. banyak kisah yang menarik!
blog saya ayat nya sempoi n gila2 ckit,mama.sb dgn menulis blog n berkongsi info dgn kawan2, menyebabkan hati saya gembira =).

Teruskan menulis, mama. Saya pasti menjadi pembaca setia blog mama! =).

alyyani berkata...

ish sampai mcm tu sekali org bole bercakap ye. berat mata kita tgk, berat lg mata yg menanggung. apa yg berlaku semua dah ditentukan Allah. yg penting, kita jangan putus asa, dan banyakkan berdoa. moga ada sesuatu yg menggembirakan buat kawan2 yg menunggu. be strong ye semua! :)

SyUhAdA berkata...

huhu..
sedihnye..
tp blom rezeki nak wat mcm mne..

BIONIC WOMEN berkata...

Ya Allah kejam sungguh mulut manusia tuh..
kawan baik hubby dah 12thun kawin, tapi masih lum ada rezeki. dah macam2 try..pernah wat operation sampai rm12000 abis, tu blum lagi macam2 ubat pernah try, macam2 pakar pernah jumpa..tapi masih tiada rezeki.
Tapi yg peliknya both of them semua doc kata no probs.
itulah tandanya Allah belum mengizinkan..kita mane lah mampu nak lawan kuasaNYa yg Esa..
harap kawan tu bersabar

Mama Zharfan berkata...

me tumpang sedih baca komen tu..:(

Honey berkata...

Eehhh ... Lazer nyer mulut makcik tu .... Tau tak anak tu Allah bagi pinjam jer ... Bila2 masa dia leh tarik balik, kedekut sangat ngan orang ...

lily azliyana @ mama zara berkata...

huuu..kute pon ikut sedih baca komen kawan baru Nad tuh..rezeki tu Allah yg tentukan..tk paham kenapa ada manusia yg masih tak sensitif ngan psaan org lain..cubelah hormati psaan len kan..=(

tiefazatie berkata...

ya allah..sedihnya..even ifa belum kawen pun..tapi sentap juga ifa baca nie..sampai hati makcik teu ckp camtue...tue kan semua rezeki masing2..xbaik tau die ckp camtue..sedih ifa baca sis..ifa doakan mudah2an sis teratak dimurahkan rezeki dapat baby cpt2 ye..kuatkan semangat..insyaallah..pasti ada hikmah kenapa semua ini berlaku..usaha..tawakal..berdoa..insyaallah..

SYaMiLa berkata...

ayat tu mmg rasanya tk patut diucapkan kan..kesian kat kawan mama tu...bukannya dia tk usaha..tp belum ada rezeki...Allah yg lebih mengetahui...

patutnya kita sama2 doakan semoga mereka ni di kurniakan anak...bukan mengata camtu kan...

sya pun lepas setahun 3 bulan baru preggy...

ch@ berkata...

kita taktau nak komen apa, cuma anak ni rezeki Allah nak beri. Kita pun rindu nak pregnant lagi, tapiii belum ada rezeki kena usaha, sabar dan berdoa. Allah maha adil, tiada kata-kata best melainkan SABAR banyak2. =)

hani syahida berkata...

Setiap kesabaran pasti ada ganjaran..Mama saya kawen 5 tahun baru dapat saya. Saya kembar! hehe...

Ya ALya berkata...

ya setahun gak untuk tunggu kelahiran sara,macam2 di kutuk orang,tu baru setahun,kalau dah bertahun2 camana la kan....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...