19 Januari 2011

:: Lama Takde Anak... Nak Bela Anak Angkat Tak? ::

"Bila nak dapat anak ni?"
"Korang ni merancang ke?"
"Dah gi jumpa doktor?"
"Nak tak kalau bela anak angkat?"

Apa perasaan kawan2 kalau ditanya soalan2 camni?
Nak2 yang dpt anak lambat cm Mama ni
Tu la yg Mama kena hadapi
Walaupun lambat hanya 1 Tahun!

Ya Allah, sedihnya tak terkata
Lagi sedih bila soalan2 tu dtg dr org2 yg dekat
Lagi bertambah parah sedihnya
Bila soalan2 tu ditanya oleh kawan2 @ sedara mara
Yang dah beranak pinak!

Plz la....
Takkan tak tau jodoh, ajal, maut, rezeki sume tu dah ditentukan
Allah dah tetapkan sume nya utk kita
Tapi nape masih ada yg tak paham?
At least, doakan2 la semoga cepat dapat zuriat
Bukan nya sesakkan pikiran diorg dgn soalan2 camtu!

Selama 1 tahun Mama tanggung kesedihan
Alhamdulillah,
Allah berikan rezki itu slps setahun
Alhamdulillah, mulut2 orang yg tak reti tutup dulu
Dah bertutup pun
Mama sgt2 lega..
Sangat2 gembira sbb adanya Zakwan Afif Najmi

Tapi bila Zakwan dah 2 tahun
Datang balik soalan2 camtu?
Apahal ni????
Diorg ni mmg suka 'ambil berat' @ menyibuk?
Tau la korang tu dah ada 3-4 anak
Ada tu dh 6 org!

Diorg bukan tak tau Mama baru keguguran
Tapi masih tanya soalan2 camtu?
"Kena usaha sket Nad, umur dah nak 30.."
So what?

Kalau blum rezki nya lagi, nak dipaksa2 jugak ke?
Kalau dah nak ditakdirkan Zakwan anak tunggal
Nak Mama buat cemane lagi?
Nak mengamuk? Nak gi amik anak angkat jugak?

Tolong la.. Tolong la jaga makan minum famili sendrik
Tolong la jangan nak pura2 amik berat pasal famili org lain
Tolongla faham perasaan orang...!!

Ya Allah.....
Kau tabahkan la hati hamba Mu ini....

Mama tak penah nak menidakkan rezki yg Allah bagi
Mama tak penah berenti berusaha
Ada sebab kenapa lambat dpt anak
Ada sebab kenapa gugur
Ada sebab kenapa masih takde rezki utk keje
Ada sebab sumenya tu
Insya-Allah ada hikmahnya di sebalik semua kejadian

19 comments:

bun_nee berkata...

saabr mama.. semua tu dugaan yang kena tempuhi..
mulut orang biasalah. cemuhan dan kutukan tu bnyak dari bercakap benda3 yang berfaedah..
harap2 mama boleh tempuh semua tu..

jgn fikir sangat..

Myra Jay berkata...

Betul tu Sis, kata2 orang mmg xleh ditutup.. MJ faham sgt Sis, rasa nk nanges pun ada skg nie, sbb MJ alami apa yg Sis alami dulu sblm kehadiran Zakwan..
MJ dan hubby dah setahun berumahtangga tp belom ada rezki menimang baby sendiri, sedey ngan kata2 orang sekeliling.. Hanya ketabahan diperlukan..

farra8979 berkata...

aigoo.. sedih nye... me pun dh nk masuk dua tahun kawen tp belum ade rezeki... huhuhu... yg 1st gugur...

Ummi Iman berkata...

Allah tahu ape yang terbaik untuk kita.. itu yg pasti.. Cheer up mama =)

ayunaufal berkata...

hmmm.. sedihnya... sabar ye nad.. insyaallah.. ade rezki nanti tu... cuma lbt @ cpt hnya Allah yg tentukan.. pekakkan telinga je..mlut org mmg x leh tutup...

BIONIC WOMEN berkata...

kita hadapi mnda yg sama nad...cuma masa Dhiya eily bunting pelamin, tu pun ada jugak yg berkata2..org ni xleh nak stop mulut dia..skang ni bila xdapat ag yg second semua duk kecoh tanya...
kawan baik eily dah 7thun kawin, lum ada anak..sian dia. Kekadang nangis2 tepon citer tentang org2 yg nyibuk gini..tambahan skang dia keje kat kampung.

yatie chomeyl berkata...

i faham perasaan u. sbar ye nad, Allah bersama hamba2nya yang sabar. as for org2 yang mulut xde isnurans mcm tu, lenkali u elakkan je la dr jumpa diorg or avoid making any sorts of communication with them. they are not worth it for your emotion..take care :)

Cyda Acme berkata...

sabar jeklah mamazakwan .... setiap yg berlaku ada hikmahnya ....

p/s me ada tag u join contest ...

CrazyLoveContest

Nadiah Sidek berkata...

benda ni common sgt. saya pun pelik knp org suka sgt nak tanya hal2 mcm tu. mentang2 la anak diorang berderet2..suka2 hati je tanya mcm tu. saya sendiri tak berani nak tanya walaupun pada kwn2 yg rapat sbb tau benda tu sensitif. sabar byk2 ye..

mamalieyna berkata...

aduhai..mmg kecik hati..bukan kecik jer dah..terguris dan berdarah skali..kalau eina pun..huhu..apapun itulah nad kan, mulut manusia, tokleh tutup, ada2 je soklan yg bleh memedihkan telinga, melukakan hati, napa la tak bygkan if soklan tu jatuh kt diri sndiri..huhu..

apapun kita kena yakin, rezki dtgnya dari Ilahi..kan..Insyaallah..semuanya adalah yg terbaik utk kita..

sabar.......

♥♥azatiesayang ♥♥ berkata...

Salam Nadia..K.atie trpanggil nk komen kt n3 nadia nie.mmg biasa lar mulut org camtu..dulu anak k.atie kecik..depa bising ...nape anak 'kerap' sgt!..skrg bila anak2 k.atie dh besar..nape xder anak lg?..mcm xpuashati jer depa semua..tanpa fikir..rezeki semua dr ALLAH.mmg skrg k.atie xder baby lg..tp bkn xusaha..4X k.atie ggr..mmg sedih!ambik anak angkat?.HB xmo..katanya syukur dah ngan adanya sepsg cahayamata kami nie...lgpon anakbuah k.atie ramai...ada yg panggil k.atie IBU..cam anak k.atie....& K.atie layan depa pon cam anak sendiri..So,K.atie mmg bahgia dgn apa yg ALLAH kurniakn tuk K.atie...Alhamdllh.

mamaaedrean berkata...

nad, teman mungkin xleh preggy dh... dr x bagi... 2 tuh jer la anak tmn... kalo x... tmn dh sder 4 anak... si twins dolo tuh... tapi apakan dayer... teman nak anak sendiri jerk.... biar la 2 pn... syukur alhamdulillah....

ps: abaikan bunyik dengung lalat2 pengotor tuh
;p

eima berkata...

tak pe Nad tu dugaan utk ko Nad...
tp mmg tak patut ape yg diorg ckp tuh ...semua nye kerja Allah..
kite hanya mampu merancang ... sabar ok ...

insyaallah ade rezeki nanti wawan dpt ade ....

Izzatul Iman berkata...

sabar lah ye... terutama kepada farra8979.

saya juga mengalami situasi sama dengan farra...pas 6 bulan kawin baru lekat, tapi tak ade rezeki, kandunganumur 10 minggu saya gugur.

pastu tunggu dan usaha lagi dan lagi utk dapat anak...total umur perkahwinan saya nak masuk 3 tahun baru la sekrang mengandung.

untuk ambil anak angkat, niat harus betul. azam harus kuat. ambil la baby, mudah sikit. Niat tu biarla nak susukan baby tu utk jadikan mahram.Insyallah ALlah akan bantu.

maszmadi berkata...

manusia x penah puas dengan apa yang ada kan..... belum kawin, tanya bila nak kawin, blum ada anak, tanya bila nak ada anak, bila dah ada sorang, tanya bila nak tambah lagi, bila dok umah sewa, tanya bila nak beli umah.....
iskiskisk, tu sume rezeki kan...

applepink berkata...

kitorang pun dah merasa jugak pengalaman tu, Nad...memang pekakkan telinga jela..paling berkesan, suruh orang yang bertanye tu doakan kite banyak2 aje..terdiam la die nanti :)

Iefadesign berkata...

hai...ala mama baru mrasa 1 thun,fa ni da nak dkat 7 1/2 tahun xde rezki lg,da lali da,tp hati mna yg xtrusikkan...kna plak tgok ank org len comel2,nak beranak angkat de plak yg xbnarkan...ntahla...tapi smua de hikmahnya...kna tggu dan lhat je la...

Cik Jue berkata...

mama sedihkan..cik jue lagi teruk tau farisyah tahun nie dah masuk 5..macam2 org tanya..kadang sampai mcm nak menangis rasanye..perihatin sangat buat cik jue jadi tertekan..
sape taknak anak lagikan....dah takde rezeki kita nak buat mcm mana..usaha dah usaha tapi masih belum ade rezeki...takpelah mama kita hanya merancang allah jua yang menentukkan....

Mama Zharfan berkata...

mulut org kan--tak pyh pikir sgt ok, kalau stress lg susah nak lekat :) kena happy2 ceria tau :) doa byk2--ada rezeki tu :)Amiin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...