30 Julai 2010

Kenapa tak update?

~ tak larat.. puasa tanpa bersahur, huhu! kena layan kerenah zakwan ni lagi...
~ broadband lembab yang mengalah kan kura-kura
~ blogspot cam ada problem... tak leh nak upload gmbr
(kena mewarna-warnikan entry, huhu!)

28 Julai 2010

::: i - CiTy SiTu SaNa SiNi =) :::

Tajuk entry kemain lagi, hikhikhik..
Berangan jek lebih kunun2 tajuk single lagu terbaru, hehehe :P

Actually, saja nak kabo
Yang kami pun dah sampai ke I-City, hehe! :)
Cantek kemain..
Sempat la jugak bisik kat Papa,
Berapa byk la gamaknya bil letrik utk tanah sepelaung
Yang penuh dgn lampu kaler2 ni =p

Not bad..!
Boleh la kalu nak amik2 gambo

Tapi ada gak la yg cam kureng sket, hehe...
~ dulu rasenya takde pun kena bayar parking fee, skrg dah kena.. - ok la kot, kalu idak sume nak parking celah ketiak..nak dekat2 jek. Sure jem!
~ tmpt parking punye la jauh.. nak kena menapak yg bertapak2, huhu!
~ dah penat jalan jauh2, takde pulak org yg jual2 air dekat2 situ - tak tau la kalu Mama tak perasan
~ bingit telinga dok dgr 'pritt! pritt!..' wisel pak pengawal! - ye la, diorg kn kena jalan kan tugas.. Kalu tak tegas, mesti org wat dek je..

Kami gi kejap je,
Papa & Mama dah tak larat, haha!
(Nampak sangat usia dah bertambah, huhu!)
Apa idaknya, Zakwan wat perangai
Tak mo jalan sendrik!
Asek nak dukung jek..
Terpaksa la amik turn mendukung SuperHero sorg ni.....

Zakwan wat perangai, sket pun tak mo tgk kamera!

See...! Zakwan mula wat hal!

Dan lagi.. Ni nak tutup muka la ni, taknak amik gmbo!

Mama jek yg sengih tak abes2, hehe..


Jauh tu menapak! Balik, naik kete terus cari kedai Mamak! Hahaha! :)

::: Hor Yeah, Hor Yeah..! :) :::

Awatnya gumbira lagu tu?
Hehehehe...
Sebabnya, Mama dpt tau....
Yang Mama adalah salah sorang yg bertuah
Utk GIVEAWAY INI, hehehehe..
Alhamdulillah, syukur nikmat..... :)

Puan Penganjur sangat lah bermurah hati
Memberi hadiah tambahan utk penyertaan pertama
Ha.... Mama la tu, hikhikhikhik! =)

Terima kasih yg tak terhingga ya Puan Penganjur.. =D
Sebab tambah hadiah misteri tu.. :P
Tahniah jugak pada pemenang2 yg dpt hadiah photoshoot tu..

Boleh KLIK SINI utk keputusan penuh GA tu
Apa la gamaknya hadiah yg Mama dpt, hehe...
;)

p/s : teringin bebeno la nak berphotoshoot, hehe... ;)

::: Pok Pek Zakwan - Part 2 :::

Kekekeke....
Seronok pulak nak kongsi perkataan2 boombastic ciptaan Zakwan :)
Hai, Zakwan.. Zakwan..! :D

' ma,ma,ma.. ' ~ Rama-Rama (sampai 3 kali tu, huhu ;p)
' hessi.. ' ~ Messi (pemain bola Argentina tu, ;p)
' nn..nyak ' ~ Minyak
' bear ' ~ Bear (teddy bear kesayangan Zakwan)
' syu-syu ' ~ Susu
' syu-ma ' ~ Susu Mama (suka2 hati dia jek nak short form kat ayat! ;P)
' ayar ' ~ Air (hehe..pure anak perak ni : ayor! :)
' ha..pu ' ~ Lampu

Adeyh, ni je kot..
Nanti, kalu tetibe Mama teringat, Mama update, hehe..
Sampai ketemu lagi, dong! ;)

27 Julai 2010

::: Pok Pek Zakwan :::

Cam tajuk rancangan bual bicara jek, haha!
Arini sangat bz, tak bleh nak update 2-3 entry cam selalu, huhu..sedih :(

Takpe la, arini satu ni dulu yek..
Saje nak citer pasal SuperHero Mama sorang ni, (bile la nk + lagi, hehe.. ;p)

Zakwan sekarang ni kalu dok bersembang, kemain lagi!
Macam bertih jagung, hehe..
Pok Pek, Pok Pek..!

Zakwan faham apa yang orang cakap
Suruh amik itu, amik ini, jangan itu, jangan ini..
Tapi yang susahnya, kite pulak kena paham bahasa dia

Ni ada beberapa perkataan yang Mama dapat tangkap maksud Zakwan
Yang bestnya, ada sesetengah perkataan yang Zakwan cipta tu
takde kena mengena dgn perkataan asalnya, haha! =)

'n..ne' ~ bunga
'tut-tu' ~ motor
'ba..' ~ bas (huruf s tak smpi, haha!)
'z..zhi' ~ lori
'bua' ~ buai
'nyum-nyum' ~ makan
'shi' ~ bendera
(lawak kan? =P)
'shiva' ~ Mc Donalds @ KFC
(ni pun sama, lawak gile..mana dpt tah perkataan tu, huhu!)
'pin-pin' ~ upin ipin
'he..bat' ~ mickey mouse
'ho-hok' ~ boleh jadi pokok @ keropok
(tgk keadaan masa die tgh sembang ;p)
'ai..shi' ~ ais krim

Kadang2 Papa pun tak tau apa yg Zakwan nak..
Mama pulak kena explain kt Papa, huhu ;)

*** berguna entry ni, biar Zakwan tau bile beso nnt, hehe ***

26 Julai 2010

::: Nyum, Nyum (2) @ ResToRaN AnDamAn, SekSyeN 26, ShAh aLaM :::

Makan time! :)
Makan lagi, hehe...
Kali ni nak meraikan seseorang jugak =P
Makan2 1 famili sempena nk celebrate besday Atok Zakwan & Adib :)

Aunty Yaya yg pilih tmpt makan
Kami makan kt Restoran Andaman, Seksyen 26 Shah Alam
Rupanya Aunty Yaya pun tak penah makan kat sini
Dia main petik je, haha!! =)

Baby Adib! :)

Papa kerut, tak tau nk nk makan apa...

Aunty Yaya sebuk belek menu, Baba Yeop rilek, baru balik keje, Zakwan main kipas Adib!

Makan time! :) RM85 utk 8 org..ok la kot kn? =p

Tp rasenya pasni xleh gi lagi la restoran ni.
Balik je umah trus sume flat...
Tido tak hengat dooonia!
Ada letak 'seswatu' ke hapa? Adeyh....

::: SeLinGaN LuNcH BrEAk : SeLamAt MenJamU SeLeRa PeRut & MaTa :) :::

Selamat Menjamu Selera Mata! :)






::: Nyum, Nyum (1) @ Flamming Steamboat, Sunway :::

Hari ni Mama nak citer pasal makan jek, hehe...
Sempena meraikan kepulangan kawan baik Mama, Aunty Berry dr Arab Saudi,
Kami 1 geng pakat nak kumpul ramai2
Wat makan2

Kami bg peluang pada yg diraikan utk pilih tmpt makan
so, Aunty Berry pilih nak makan steamboat
Kat Restoran Flamming Steamboat, Bandar Sunway

Mama tak pernah la makan2 kat sini
Ni kira 1 st time la wat kami 1 famili
1 kepala RM22
Pilih la apa2 yg nak dimakan
Macam2 disediakan
Time makan dari pukul 5.45 ptg smpi 7.45 mlm

Mama tak berapa makan sangat
Sebab excited nak jumpa kawan2, hehe...

We are happy famili, yeay!

Aksi manja Zakwan :)

Candid oleh Aunty Ida =p

With Aunty Fizzone ~ 1 of my best fren! :)

Kami ~ Member2 Seratas :)

Lepas makan ~ acara wajib ~ amik gambo! :)

p/s :

sgt bersyukur dikurniakan kawan2 yg sgt best cam diorg! :) kami dah berkawan dekat 12 tahun! (SPM99 : SM Sains Raja Tun Azlan Shah, Taiping)

23 Julai 2010

::: PeNaNgaN iKeA, AtoK & NeNek RisO dUiT PeNceN :::

Isnin baru ni,
Mama & Zakwan temankan Atok & Nenek gi shopping kt Ikea

Atok dah lama sgt nak bershopping kat sana
Cuma tak berkesempatan je..
Kebetulan weekend aritu Atok & Nenek dtg,
Kebetulan jugak Ikea tgh sale,
Memang cantek sgt la time nye tu! :)

Dari kt umah lagi
Atok dah ckp,
Atok nak cari tmpt simpan barang jek
Nak kemas semula bilik Atok

Sampai jek sana,
Mama & Zakwan duduk kt 1 tempat jek,
Bagi Atok & Nenek jalan2 pusing2 1 Ikea tu
Mama & Zakwan pulak dok kt tmpt budak2
Bagi Zakwan makan & Zakwan bleh main
Takde la die cepat boring

Bile dah jumpa semula,
Mak aih, 3 bijik beg kuning Ikea tu penuh, haha!!
Ingatkan beli tmpt simpan barang cam yg Atok nak jek,
Rupa2nya macam2..!! =)

Lepas dah byr,
Atok & Nenek dah mula riso..
Sebab tak sangka bil nye panjang berjela, hehe...
Ape idaknye, Total Amount : RM450!!!

Dari dlm keta, smpi la ke umah..
Dah mula riso kan duit pencen,
Siap nenek sedapkan ati,
Lepas ni takde shopping kt Ikea dah kot..
2tahun sekali jek rasenye, hehehehehe....




Tempat yg Zakwan paling suka :)


Bil yg berjela & yg peningkan kepala Atok & Nenek .. :)

Zakwan :
Ala, Nenek.. Bukan selalu shopping camni.
Lagipun kan arini Besday Atok! :)
(19/07/2010)


::: Syukran, Syukran.. Zakwan Menang Jugak! :) :::

Masih igt dgn CONTEST ni?


Mama pun ada JOIN aritu
RESULT CONTEST ni dah kuar

Alhamdulillah,
Rezeki Zakwan antara salah seorang pemenang yg diumumkan :)
Syukur sgt2..

Sebab kalu tak, Mama nak tukar gmbr last minute dah..
Siap mintak permission pihak pengajur lagi..

Tapi Papa kata, tak yah la tuka..
Dah ok dah tu..
Berkat dgr kata2 suami tercinta,
Zakwan menang buku citer! :)

TQ to Ibu Imaan sbb inform kat Mama :)
Thanks jugak pada pihak juri sbb sudi pilih gmbr Zakwan & Papa :)
Tak lupa pada pihak penganjur!
Dah tambah lagi sorang kawan Mama di kalangan bloggers ini, hehe.. =P

Ni la gmbr yg Mama pertaruhkan aritu

'Aksi Merempit ke Playground! :)'

22 Julai 2010

::: BiLa ZaKwaN BeRaKsi : TgK Tv :) :::

Mlm tadi godek2 gambar kt lappy ni
Nak cari gambar Zakwan tgh makan
Cam biasa la, nk masuk contest ;P

Tetibe terasa cam nak kongsi
Gambar2 kt bawah ni
Aksi2 Zakwan tgk tv
Mcm2 gaya :)

Zakwan, Zakwan.... :)

Ni masa umo Zakwan 6 bulan.. Kemain lagi die..

Ni pun sama...

Ni pulak bila dah beso ni, pandai landing atas sofa cam orang beso! ;)

p/s : Aunty2 jgn riso yek! Mama tak biarkan Zakwan tgk tv mcm tu, huhu..!

::: ChEf WaN iN Da HoUSe!! :) :::

Nama pun dah mmg kena sangat dah tu.. :)
Zakwan ~ Chef WAN
:D
Mama sebuk2 nak masak,
Zakwan pun sebuk2 jugak nak tolong..

Kalau Mama tak bagi tolong,
Zakwan dah pandai merajuk guling2!!
Nak tak nak, terpaksa la Mama bagi tolong jugak
Dengan pemantauan & pemerhatian, ye..
Hehe... :)

Pantang tgk Mama berbatu lesung ni, Zakwan pun nak tolong jugak!


Sampai mengangkang dah ni, hehe...

See...!!!!
Berkat pertolongan Zakwan, Papa makan bertambah2!
Thank you, my little chef! :)


21 Julai 2010

::: Alkisah SPEK ITAM :::

Nak citer aktiviti2 yang kami buat last weekend
Walaupun dah ari Rabu, tp nak citer jugak!
:)

Atok & Nenek Zakwan dtg dr Teluk Intan
So, weekend aritu mmg ber aktiviti bersama Atok & Nenek je la

Ari Sabtu,
Atok ajak gi kenduri kawen kawan Atok kt Pandamaran
Gi 2 kete..
Yaya + Baba + Adib tunggu kat Plaza Tol Kesas
Masa dalam kete,
Zakwan asek tgk Nenek je...
Rupa2 nya, sbb nampak pelik nenek pakai spek itam! :)
(Pelik ke, cantek..Zakwan? :P)

Bila dah bg Zakwan yg pakai,
Sampai kat umah pengantin
Zakwan tak nak bukak2 spek itam nenek tu..
Mama pulak yg riso.... Spek itam nenek M.A.H.A.L!! =)






Sebab Nenek pun riso,
Nenek hadiahkan spek itam baru utk Zakwan, hehe...

20 Julai 2010

::: iMaM MuDa.... :::

Please Vote

IMAM MUDA (jarak) ZAKWAN

dan

Hantar ke 3-3-3-6-9-12-15-18-.....

Ni bukan Imam Muda sembarangan ni, hehe..
Imam Muda yang sorang ni
buah hati pengarang jantung Mama & Papa

Atok slalu cakap kt Zakwan
'Besar nanti, jadik hafiz je la, ye...'
Hehe, i-Allah atok.....! :)


IMAM MUDA yang rugged! =)



19 Julai 2010

Renungan Yang Bukan Sekadar utk Direnung Sahaja.....

Sama2 la kita amalkan dan sebar2 kan pada semua..... :)

Mama dapat 1 emel dari 1 of Mama's customer..
Thanks sis Amalia Hussin! :)
Walaupun, Mama tau mesti ramai yg dah tau menda ni..
Tapi tak salah rasanya kalau Mama nak bgtau jugak, hehe...

Ni la inti pati emel yg Mama dapat :-

BAB MEMBERI SALAM

Memberi salam
"assalamualaikum"
Menjawab salam
"waalaikumussalam warahmatulallah hi wabarakatuh"

Apabila berkirim salam pada orang lain, hendaklah kita berkata,
Contoh :
"Kirim salam assalamualaikum pada Azizah, ye"
dan bukannya,
"Kirim salam kat Azizah, ye"

Dan bukannya "Kirim salam maut" -
statement ini adalah berdosa, walaupun sekadar gurauan!
Lagi 1....

Janganlah kita menggantikan perkataan
"Assalamualaikum" dengan "A'kum"
dalam sms atau apa sekalipun melalui tulisan.
Jika perkataan Assalamualaikum itu panjang,
maka hendaklah kita ganti dengan perkataan "As Salam"
iaitu sama makna dengan Assalamualaikum.
Sesama lah kita memberitahu member2 yang selalu sangat guna
shortform A'kum dalam sms ataupun email.
Perkataan 'AKUM' adalah gelaran untuk orang-orang Yahudi
kpd orang2 bukan yahudi yang bermaksud 'BINATANG' dalam Bahasa Ibrani.

Ia singkatan daripada perkataan 'Avde Kokhavim U Mazzalot' yang
bermaksud 'HAMBA-HAMBA BINATANG DAN ORANG-ORANG SESAT '.
Mulai sekarang jika ada orang hantar shortform "A'kum",
kita ingatkan dia supaya
guna "As Salam" kerana salam ialah dari perkataan Assalamualaikum.
Semoga ada manfaatnya..

16 Julai 2010

~ Hadiah Lagi, Yeay!!! (Alhamdulillah...=D) ~

'Pon! Pon!
Van poslaju dah sampai umah dah..
Cam biasa, memang tgh ari waktu van poslaju dtg umah
Amik barang customer yg Mama nak pos

Tetiba,
En.Rafi (posmen poslaju) hulur bungkusan
Pelik gak Mama, mana ada beli barang pun!
Pulak tu, guna Pos Berdaftar pulak..
Tapi yg ngantor nye Poslaju
Cam pelik sket la, sbb biasanya hal2 poslaju
Orang2 kt poslaju tu la yg uruskan..
Hal2 pos biasa, pos ekspres dll tu posmen biasa yg naik motor tu jek yg ngantor

Ah, lantak la..
Apa ku kesah! (bak kata lagu kumpulan One Nation Emcees =p)
Mama tgk la nama pengirimnya,
Oh, ok... Mama dah tersenyum lebor dah, haha!
Trus Mama bagi kt Zakwan, biar Zakwan yg bukak...
Nak tau apa dia???? ;)
Hadiah dari Kak Afidah sbb menang GA nya aritu

TQ KAK FIDA ! :)
TQ Aunty! (dr Zakwan ;P)



Dengan rakusnya, haha!


Lagi...


Nampak dh sket tu.. ;p


Tarraaaa....!!!!


'Hello....'
Remote sbg henpon! :)


Ok, dah tau guna dah...


Tak nyempat2 nak pakai sluor..
Trus pi maen mainan baru =p
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...