28 Jun 2010

::: PeNyAkiT 'M' SuDah MaRiiiiiii...... :::

Penyakit 'M' Mama sudah mari....
- MIM . ALIF . LAM . SIM -
Nak kata BZ, idak le pulak..
tapi tak tau la..
Sakit kepala memikirkan macam2..
Tambah dgn tak sedap badan nye lagi, huhu...!

Bila time2 camni, satu keje pun tak bleh nak dibuat..
Nak jalan2 ke blog kengkawan pun apetah lagi..
Ni sume gara2 'M' ni la...
Adus....!

Tak suka betul!
Sebabnya kalu 'M' ni melanda diri,
Byk cerita Mama ketinggalan nnt
Hemmmm......
:(
Harap2 la, ubat 'R' tu cepat2 dtg
Lega sket Mama

Untuk arini, mungkin 1 entry ni aje la kot, huhu!!!!
Tapi just nak kongsi picture Zakwan ni ha..
(Mesti ade selit citer pasal Zakwan, ;P)
Perasan tak?
Sama je gaya Zakwan ni, hehe...
Sedangkan masa amik gambar ni,
Bukan pada hari yg sama ;P
Hikhikhik....



Ada sebab Zakwan gaya gini.... :P
Kalu suruh bergambar lepas bershopping,
selalunya memang camni...
1 tu sbb baru beli topi Mickey Mouse nye,
1 lagi tu sbb baru beli baju bola..
=D

26 Jun 2010

~ Alhamdulillah... Rezeki Zakwan =) ~

Rezki Zakwan :)
Kali ni menang sipi2, hehe...
Tu la namanya rezeki
Alhamdulillah, sgt2 bersyukur ^_^


~ Thanks kpd kak izan, sbb anjurkan contest yg sgt best!

~ Thanks kpd juri2 yg sudi pilih gmbr kami 1 famili
hingga berjaya ke peringkat Finalist Top 9 (Vacation)

~ Thanks jugak pada Uncle Zaim
atas susah payah beliau dok kat celah2 pokok2 teh sbb nk amik gmbr kami ni, hehe...

~ Thanks jugak kt Mama Zharfan & Fieza,
Sbb, kalu tak kerana mereka, sure nama Mama Zakwan takde dlm list pemenang punye, hehe... (Congrats jugak utk kalian! :P)





Pada yg menang >> LIST PEMENANG <<
Tahniah!
Pada yg tak menang,
Anda bukan pengalah..hehe :P

24 Jun 2010

::: MoDeL KoLaM ReNaNg... :) :::

Ni sambungan drp citer smlm (Merempit ke Playground)
Lepas balik main kt playground,
Papa letak kolam ni kt luar umah
(sblm ni kt dlm umah, hehe)

Zakwan ape lagi,
kemain la seronoknye! Hehe...
Mmg nmpk la gumbira nye si Zakwan ni
Dapat main2 air

Tgk kn aje la gmbr2 kt bawah ni ha..
Diaper yg die pakai tu pun dah berkilo2 beratnya
Sebabkan air kolam tu, haha!!

Tu la, takpenah2 mandi kolam renang la katakan.... ;p





Renungan menggoda ni, haha!

Bleh pulak nak mengiring2... ;)

Gmbr ni paling tak hengat skali!!
Siap telentang tgk awan, haha!!!
Zakwan , Zakwan....

23 Jun 2010

::: Vroom, Vroom...Merempit ke Playground!! =D :::

Ni citer ari Ahad aritu..
Memang takde ke mana2..
Tu syarat Papa,
Kalu Sabtu nk kuar gi jenjalan, biar abeskan sehari suntuk smpi ke mlm
Ahad tu kena dok umah je..

Dah seharian dok dlm umah,
Cam kesian pulak kt Zakwan..
Saje je la ajak Papa bwk Zakwan jenjalan naik moto
Pastu singgah playground kt area taman perumahan ni
Zakwan apa lagi,
Kemain la dia... :)
Seronok tgk Zakwan happy.. =D


Sblm merempit WAJIB amik gmbo ;)


Papa sembunyikan diri =P


So sweeeeeettt... ;)


Baa....chak! :)


Yeay...! :)


Papa teringin nak masuk terowong ke? =D


Papa lepaskan gian.... Hahahahahahahahah!!! =D



Ada sambungannya ni
Tapi cam takleh nak cite pjg2..
Next entry ye.. Maybe esok
Arini terpaksa bersiaran dgn 1 entry ini sahaja...
Zakwan demam... Huhu!
Jangkit ngan Papa la ni....


Semoga Mama diberikan kesihatan dan kesabaran utk menjaga 2 HERO ini

22 Jun 2010

::: SekaDar BeRkOngSi CeRiTa.... :) :::

Tadikan Mama dah citer pasal beli buku2 Zakwan tu kn?
Ha.. Ada sambungan sket ni,
Masa bayar tu, cashier tu bagi majalah MPH ~ Mutiara Minda secara percuma

Dah sampai umah,
Tak tgk langsung majalah ni, sbb Mama igt cam Dewan Siswa la..
(hehe..Mama tak berapa minat, sket!)
Tapi sbb boring sgt masa menyusukan Zakwan
Terpanggil pulak nak membaca nya..
Not bad! Lagi best ada la....! :)
Betul kata org2 Jawa ~ Don't judge a book by it's cover ;)

Ni ada 1 petikan yg Mama nak kongsi bersama
Agak menarik
Tajuk artikel nya MULUS BERBAHASA
Penulis menulis pengalamannya semasa ke Istanbul
dan mengagumi org2 Turki yg sgt berjiwa halus.
Cuba la hayati ek... ;)

Penulis :
Mengapa nama pakcik Mehmet? Sedangkan nama Rasullullah itu Muhammad? Kenapa tak letak Muhammad juga? Mehmet & Muhammad kan maksudnya sama, sebutan sahaja berbeza

Perhatikan jawapan Pakcik Mehmet ini :-

Pakcik Mehmet :
Oh, tiada apa2 rahsia. Biarlah yg mulia itu sahaja namanya Muhammad. utk kita2 umatnya ini sebut Mehmet shj. Supaya kalau ada di kalangan Mehmet ini yang mencuri telur ayam, maka yg disebut sebagai pencuri itu adalah Mehmet dan bukannya Muhammad. Nama yg baik itu terselamat daripada dinisbahkan kepada perbuatan buruk si pencuri telur ayam...

Menarik kn jwpn Pakcik Mehmet ni? :)

::: BuKu BaRu ZakWan =D :::

Ari Sabtu lepas,
Sebelum kami gi rumah Aunty Wawa,
Kami singgah Alamanda kejap (kejap la sgt, heheh...;P)

Sebenarnya dari kt umah lagi Mama dah ckp kt Papa
Nak gi Alamanda nnt,
Nak singgah MPH beli buku Zakwan

Mama suka belikan buku2 utk Zakwan
Saje nak biasakan Zakwan dgn buku2 :)

Macam Atok Zakwan buat kt Mama dulu
Tak semestinya jadi ulat buku
tp at least, dpt pupuk minat Zakwan supaya suka baca buku

Alhamdulillah, cara Mama ni membuahkan hasil :)
Zakwan mmg suka buku2.. Lagi2 yg colourful :)

Dan yg paling best, MPH tgh wat sale
byk la buku2 utk kanak2 yg murah2


Beli 3 buku Barney ni dengan harga utk 2 buah buku shj :)
Zakwan suka buku2 ni, sbb dia ingat Barney ni Dibo the Gift Dragon tu kot ;p


Yang ni pulak dpt diskaun 50% utk 1 buku..
Lepas diskaun RM15!
Cam tak caya je..dah la kulit tebal

::: BiLa ZaKwAn iN PuRpLe :) :::

Zakwan, Zakwan...
Sekarang ni pantang nampak kamera nk snap gmbr dia,
dia mula la wat aksi2 yg menggeramkan hati
Kita nak gmbr elok2, cute2 (boleh buat masuk contest =P)
Dia pulak kadang2 tutup mata la, gerak2 lari2 la, siap hai2 bye2 kt kita la..
Ey......!

Tgk je la gmbr kat bawah ni...
Ni masa sessi nak snap gmbr Zakwan pakai baju purple
Nak masuk contest anjuran MamaSara
Macam2 perangai Zakwan tau!



Tapi dlm byk2 aksi Zakwan,
Alhamdulillah...
Ada sesuatu yg buat Mama sgt gembira :)
Sempat jugak Mama snap gmbr Zakwan dh pandai bukak selipar sendri, hehe...
Tu satu pencapaian yang sgt menggembirakan Mama! :)

21 Jun 2010

~ Perhatian, Perhatian..! ~


Perhatian kepada pieka
(http://fullhousefiqa.blogspot.com/)
Anda menang Grand Prize Giveaway Besday PapaZakwan ni...
Dah beberapa kali dah Mama inform kat ur blog,
Tapi still Mama tak dpt ur details lagi


Andaikata la Mama tak dpt apa2 feedback
dari sis pieka dalam masa 3 hari ni,
Mama akan mintak Papa CABUT UNDI sekali lagi, tau
Untuk cari pemenang Grand Prize yang baru
dengan erti kata lain,
pieka bagi peluang kedua pada peserta2 GA yang tak menang lagi

:)


::: MiSi MeNgEjUtKaN PaPa ;) :::

Hari Kejadian : SABTU (19/06/2010)

Ini la surprise yg Mama cakapkan aritu
Walaupun tak berapa nak menjadi
Sebab tuka kpd Plan B atas sbb2 tertentu,
Alhamdulillah..Papa terkejut jugak! Hehe...
Dan yg paling penting, Papa suka =D

Walaupun buat awal 2 hari
Tapi takpe, bleh celebrate Father's Day skali dgn Baba Yeop

Cantek kn kek yg Mama order ni?
Mama order dari http://mizamizo.blogspot.com/
Berpatutan :)


~ Happy Birthday & Happy Father's Day~


Mama mntk selitkan pemain nama ZAINI & ZAKWAN di samping pemain2 Chelsea itu.. :)




Lilin HAPPY BIRTHDAY yg cepat sgt cairnye..


Besday Boy ;)


Papa & Zakwan


1 Happy Family


Happy Father's Day to Papa & Baba ~From : Adib & Zakwan


2 Happy Families :)


Aunty Wawa terselit di tengah


'family to be', InsyaAllah... :)


Papa potong kek.. Jenuh nk tggu Papa potong kek, sebab cantek sgt! ;)


Besday boy selamat makan kek

Lepas sessi potong2 n makan2 kek,
kami sume gi keluar mkn kt Bangi
Sesaje makan reramai nak celebrate Father's Day n Birthday Papa :)
Alhamdulillah.. selesai suda.. :P


p/s : plan ari Sabtu ni yg tak menjadi ~ bwk Zakwan tgk Toy Story 3... tiket sold out! :(


H.A.P.P.Y B.I.R.T.H.D.A.Y Papa! :)

::: HaPpY BiRThDaY & HaPPy FaThEr'S DaY, PaPaZaKwaN! :) :::


21 Jun ~ Happy Birthday, Papa!
Arini Papa genap 28 tahun
Papa selalu perasan muda dari Mama
Tapi start arini, kita SAMA UMUR, ok? :P

20 Jun ~ Happy Father's Day, Papa!
Untung Papa, dpt celebrate 2 in 1
Sebab Father's Day dgn besday Papa hanya selang 1 hari
&
Mama juga untung, sebab kalu nak bg hadiah, bleh dijamakkan sekali, haha!! :)

Semoga Papa panjang umur & murah rezki
Semoga diberi kesihatan & kewangan yang baik
Supaya dapat menjaga kami :)

Takde hadiah yang Mama & Zakwan dapat beri,
Melainkan kasih sayang yang tak berbelah bahagi :)
KAMI SAYANG PAPA!


p/s:
Happy Father's Day to Abah & Bapak :)
Tak lupa pd semua Papa/Abah/Ayah/Abi/Walid/Baba/Appa/Daddy
di mana jua anda berada :)

18 Jun 2010

::: ZaKwAn oH, ZaKWaN! :::

Zakwan skrg ni setelah 20 bulan usianya, makin tambah akal
Nak dimarah, takde sebab pulak Mama nak marah2 Zakwan tak tentu pasal
Semak2, sepah2 tu biasa la.. Adat la kalu ada budak kecik
(hemmmm... ;p)

Kadang2 kita tak sangka langsung yang dia bleh tiru gaya kita sbg org dewasa ni
Walaupun menda tu baru jek die tgk tak sampai seminit!
Suroh la die buat semula, mmg Zakwan bleh follow

Lagi 1 yg paling mengkagumkan.. (Mama la yg kagum)
Iklan kat tv tu baru je nak mula, baru jek intro lagunye..
Zakwan dah tau dh tu iklan apa..
Sampaikan Papa pun bleh salah teka, haha!!

Ingatan diorg sgt kuat la..
Mama sendri tak sangka..
Jangan la kita cakap yg perkataan yg bukan2
Kalu diorg ni dgr, naya jek!

Ni ada la sket pic Zakwan yg sempat Mama snap
Ni la perangai dia kalu kat umah skrg ni



Main bangku lipat.. Bila kaki dah tersepit baru tau..!


Amik bantal busuk die tu, baring2 dlm pool ni.. buat2 tido siap dengkur lagi! :P


Cuba teka...? :)
Ha, ni la gaya Zakwan bila dh siap2 nak gi jln..
Jgn tak tau, Zakwan dh pandai guna deodoran!!!


Gaya bos kecik! :)
Sbnrnye, baru lepas berebut lappy ngan Mama ni..
Zakwan sebuk nk tgk Mickey Mouse Club House!!!


Sedang berusaha nak pakai stokin sendrik! ;P


Suka sgt gerak2 kalu tau kita nk amik gmbr die..
Geram btul! :p


Ni lagi 1, kalu amik gmbr tak suka tgk kamera dah skrg..

Apa2 pun, Zakwan sorg ni la satu2 nya buah hati pengarang jantung Mama, huhu! :)

17 Jun 2010

ShowDown vs WorldCup... TIGGER N POOH yg MENANG! :P



Malam tadi Mama berebut tgk tv dgn Papa, huhu!!!!
Mama nak tgk ShowDown 2010
Papa pulak ape lagi, World Cup la..
Lagi2 la Sepanyol yang main

Tentu2 la Mama kalah punye..
Kuat betul la penangan World Cup ni..!
Mama bukan ape, kesian kat Papa je..
Malam jek berpeluang nak tgk tv
Bagi chance la kat Papa..
Sebab Mama bleh tgk ulangan nya mggu depan
Berkorban apa saja, huhu!! ;p

Tapi jangan harap la Papa nak tgk bola
Kalu Superhero kecik tu tak tdo lagi
Mama konfem2 la kalah, Papa apatah lagi...
Kalu Zakwan tak tdo lagi,
Alamatnya.................
Kami sume terpaksa layan My Friends Tigger n Pooh jugak la jawabnya
;P



p/s : masa Mama layan blog ni, rupa2 nya Papa dah berdengkur!!!! Sabo jek la.... ;)

::: NgiDam BetuL2 Ke NgiDaM NgaDe2 Ni, hehe.. ;) :::

Mama tak tau la nak kategorikan sebagai ngidam ke ngada2 nak ngidam, haha!!
Tapi mulut ni 2-3 hari ni terasa nak disejukkan dengan ABC jek.
Walaupun sebenarnya Mama bukan la peminat tegar utk makanan ni, huhu!

Nak tambah ngada2 nya Mama ni, bila Papa cakap Papa belikan lepas balik keje nanti.
Means bungkus bawak balik la.
Tapi Mama xnak..!
Mama nak yang dalam mangkuk punye..
Ngade kan? Haha!!
=D

Malam tadi, Papa cube la nak tolong Mama lepaskan gian ngidam ngada2 ni..
Papa ajak gi Restoran Ponchana kat Kampung Bukit Lanchong, sebelah Putra Heights tu.
Nampak luaran je pun dah tau camne rasenya..
Cam makan AIS KEPAL!!!
Dah la kaler merah jek..
Manis ya amat pulak tu!
Takde variasi kaler2 lain.
Susu cair pun takde!
Takde la rase lemak2 berkrimnye, huhu!
:(

Memang kuciwa btul la..!!
Tak tau kat mana lagi ABC yg sedap kat area2 ni.. huhu!
Any idea? ;p

p/s:
tetibe Mama teringat SESUATU!!!
Masa pregnant kan Zakwan, Mama pun ngidam menda2 sejuk cam ABC n cendol.
Adakah............?
Jeng, jeng, jeng.......
=P

16 Jun 2010

::: HiLaNg KaPLa..!! :::

Zakwan, Zakwan...
Bikin jantung Mama luruh je tetiap hari, huhu!
Ada je menda2 pelik dibuatnya
Kalu sehari takde apa2 maknanya Zakwan tak sehat la tu..
Tetiap hari jugak Mama kena mkn gula2 sakit tekak
Dequadin tu, huhu..

Contohnya cam smlm...
Mama dpt hadiah dr Nenek Zakwan
Hadiah dari Vietnam :)
Nenek Zakwan gi holiday aritu, tgglkan kami, huhu! :(
Hadiahnya ialah 2 pasang patung sebagai fridge magnet ni..
Comel jek..
Sebelum ni jgn harap la nak ada hiasan kat peti ais tu..
Sekarang dh ada mcm2! :)




Nak dijadikan cerita..
Zakwan yg sangat bertuah itu
Dengan senyap2 telah main2 dgn ini fridge magnet
Mama tak perasan langsung!
Alih2 ini lah yg terjadik....
Uwa...!!!!!!!!



Mama punye jerit,
kalah Jaclyn Victor.. Haha!!
Sabo jek la..
Elok2 ada 2 pasangan, tggl 1 pasangan..
Pasangan yang kuning, pompuan nye ilang kepala
Pasangan yg putih, lakinye pulak yg takde kepala
Tah cemane Zakwan ni bleh baling menda alah ni
Sampai dua2 takde kepala...



At last,
Tggl la pasangan yg ini
Harap2 nya Zakwan tak buat hal secara senyap2 lagi la pasni, huhu!

15 Jun 2010

::: NaK BaGi Apa KaT PaPa NiE??! :::

Fenin, Ana banyak fenin la..
Actually tak tau nak bg hadiah ape kat Papa Zakwan
Sempena besday yang ke-28, 21 Jun ni..
Any idea? :P

Apa yang terlintas di fikiran ni
Mama nak wat surprise kat Papa
(Harap2 die tak baca la blog Mama ni, hikhik.. ;p)

Nak tau apa dia?
Tggu la dis wiken..
Harap2 menjadi, hehe...
Yang pastinya,
Tkde la hadiah besar gabak
Mahal2, branded dan sewaktu dgn nya..

Just simple jek
Yang boleh di jadikan kenangan
Almaklum la..
Mama pun bukan nye kerja gaji riban2..huhu!
:)

Nanti Mama citer ek..
Wat masa sekarang ni
Tgh plan2 dgn Aunty Wawa & Aunty Yaya
Hehe.....


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...