31 Mac 2010

Apa Kejadahnya Ni? Tak Ingat Dosa Ke?


Baru lepas baca suratkhabar online KOSMO tadi. Baca pulak kes buang janin dalam balang gula2 ni. Adui, sedih betul.. bukannya sebelum ni tak de kisah2 camni, tapi takde sape pulak yang nak amik wat pengajaran. Tu la dia, pandai buat, tapi tak berani tanggung. Sanggup buang sebab takut & malu pada mak bapak, kawan2 dan orang ramai. Tapi langsung tak takut & malu pada Allah! Astaghfirullah....

Ada pasangan yang dah lama menanti kehadiran cahaya mata walaupun dah lama kawen, tapi terpaksa bersabar banyak2 hadapi buah mulut orang. Yang depa ni senang2 dapat anak, buang merata-rata pulak, cam buang sampah. Hai, entah la... Tu la dia kalau nafsu dah kuasai diri. Tak boleh nak berfikir secara waras.
Geram betul la!
** kat Buletin Utama mlm tadi, seorang lagi dijumpai dibuang dalam sungai. Baby tu kalu ikutkan dah 35minggu dlm kandungan..sedihnye..tunggu hari je lagi :( **

30 Mac 2010

Mama di TAG...LAGI???!!! ;p

Ye, Mama di TAG utk kedua kalinya oleh Mama Rifqah :) TQ ye.. :)
Sangat banyak soalannya, huhu!

1. Umur anda ketika melahirkan anak pertama
~ 26 tahun

2. Tahun dan bulan anak yang paling kecil dilahirkan
~ Oktober 2oo8

3. Perasaan anda bila dapat mendapat tahu berita gembira (mengandung)
~ SANGAT GEMBIRA! Setelah menunggu selama setahun (lepas kahwin)

4. Siapa orang pertama yang anda beritahu
~ Adik bongsu (Aunty Wawa). Kebetulan masa tu baru balik shopping dgn dia

5. Berat badan anda semasa mengandung anak pertama
~ 75kg

6. Alahan yang anda hadapi semasa mengandung
~ Muntah2 selama 3 bulan pertama
~ Tak boleh ke dapur
~ Tak boleh dekat dgn Papa

7. Anda tahu jantina anak pertama anda?
~ Tak. Tapi instinct kuat pada baby boy

8. Komplikasi semasa mengandung
~ Tiada

9. Berat anak pertama semasa lahir
~ 3.66kg

10. Anak anda lahir awal / tepat / lambat pada due date yang doktor bagi?
~ Lambat 3 hari. Due date doktor bagi 1 Oktober 2008 (Zakwan bagi Mama makan ketupat & lemang puas2 dulu =p)

11. Cabaran yang sangat sukar utk dihadapi berkaitan dgn masalah kesihatan anak anda
~ Tiada

12. Favourite part setelah bergelar MAMA
~ Dapat menyusukan Zakwan dengan susu badan selama 1 thn 6 bulan. 6 months more... :P

13. Adakah menjadi Papa & Mama itu mudah?
~ Mudah pada yang tak pernah merasainya. Berat mata memandang, berat lagi bahu memikul. Kena banyak bersabar, bekerjasama dan bertolak ansur antara Papa & Mama

14. Apakah pesanan / nasihat anda kepada yang ingin mendapatkan anak
~ Hargai amanah Allah. Kepada yang masih menunggu, sabar, berdoa, berusaha, tawakal byk2

15. Adakah anda selalu ingat yang anda ada anak?
~ Sudah tentu, YA. Ada ke Mama yang tak ingat kat anak?

16. Apa kejutan yang sgt besar dalam menjadi seorang Mama
~ Tak sangka ada zuriat sendiri, dapat menyusukan sendiri, dapat membesarkan sendiri, paling bermakna bila ditanya : Zakwan anak siapa?...... Zakwan jawab : MAMA! :)

17. Sesuatu yang anda tak boleh lupakan setelah mendapat anak
~ Tiada

18. Berapa orang anak yang anda ada
~ Seorang : ZAKWAN AFIF NAJMI

19. Ada perancangan untuk mendapatkan anak lagi?
~ Sangat ada dan sentiasa berusaha ke arah itu :)

20. Ibu yang anda admire?
~ Ibu yang sanggup berusaha nak menyusukan anak mereka dgn susu badan walaupun mereka sibuk bekerja

Mama Di TAG lagi...

Untuk pertama kalinya, Mama telah di TAG oleh Mama Rifqah :) TQ!

Siapakah Anda Di Rumah?
Seorang isteri dan seorang mama :)

Siapakah Anda Di Samping Rakan?
Seorang rakan, teman, sahabat yang sudi di kala tawa gembira & menangis sedih

5 Benda Yang Anda Idamkan Tapi Belum Tercapai
1. Kereta baru
2. Langsaikan hutang
3. Happy family dalam ertikata yang sebenar
4. Percutian bersama Papa & Zakwan
5. Kehidupan yang lebih baik

Siapakah Nama Pasangan Anda?
Noor Zaini Bin Salleh

Ceritakan 5 Perkara Yang Anda Paling Suka Tentang Pasangan Anda
1. Sanggup berkorban apa shj
2. Sangat memahami
3. Penyabar
4. Penyabar
5. Penyabar

Bila Tarikh Couple?
16 FEBRUARI 2000

Kenangan Pahit Anda Bersama Rakan Anda?
Takde..Kalau ada pun taknak ingat langsung!

Lagu Tema Cinta Anda
Tercipta Untukku - UNGU

Apa Perubahan Yang Anda Ingin Lihat Pada Pasangan Anda
1. Lebih tegas - supaya takde org yg berani2 n senang2 nak 'pijak kepala'
2. Lebih bersifat mengambil berat
3. Suka mengambil tahu walaupun perkara yg kecil2 (tak byk, sikit pun jadik la...)

Tag 10 Rakan Lain
10 peserta terawal Sleeping Cutie Contest
(Boleh..? Hehe.. =P)

25 Mac 2010

Diberi AWARD :)


Mama dapat AWARD!! :)

Sangat suka hati, hehe.. Award ni Puan Nurul Azham & Kak Noorul Loislane yang bagi. Aunty Zaza pun bagi jugak, huhu.. Mama sangat tak tahu! Apa2 pun, sangat2 berterima kasih pada kalian dan sangat2 menghargainya.. Muah2x!! ;p
Baru 1st time dapat ni, sekali dapat 2 sekaligus da.. =D
Mama nak men'jamak qasar' kan award ni la ye, hehe.. Boleh? Boleh la kot na.. ;p

Nak dapat pun ada syarat2 nya jugak tau.. :p

1- Thank & link the person that gave you the award
2- Pass the award onto 15 bloggers you've recently discovered & think are fantastic
3- Contact said blogs & let them know they've won the award
4- State 7 things about yourself
  • Surirumah sepenuh masa
  • Ada 2 blogshop (Zakwan & Kawan2 Punya & MZ Collections)
  • Nampak garang, tp hati baik ;p
  • Pemalu (shy2 miow2..hehe)
  • Masih me'susubadan'kan Zakwan :)
  • Sgt suka shopping kat IKEA!
  • Sgt suka Nando's

Ok, sekarang tibalah masanya utk memberikan award ini kepada 15 kawan2 blogger yang lain. Dan blogger2 bertuah tersebut adalah............ MAMA/IBU/MOMMY/BONDA KEPADA ANAK2 INI :-D

Nur Alya Maisarah-Muhammad Iman-Afi Arrayyan-Khairin Zahin

Asyraf Rayyan Shah-Adam Khalish-Puteri Irdina Sofea-Hafizah

Muhammad Danish Mikhail-Nik Muhammad Darwish-Ruhil Imaan

Azry Hariz-Muhammad Hami Danish-Hana Humaira-A'uf Mikail

v('',)v

24 Mac 2010

Cuti2 Malaysia - Kuantan :)

Weekend lepas, Mama n family gi bercuti ke Kuantan. Actually, Atok nak ajak kami 1 family gi melawat abang angkat Atok iaitu Atok Wahid kt Sungai Isap, Kuantan. Lama tak jumpa. Sambil2 tu boleh la bawak anak+menantu+cucu bagi kenal2 =p Lagipun lama sangat2 dah kami tak berkumpul dan bercuti sama2 camni.. (selain waktu raya). Tapi kesian kat Zakwan, sakit2,batuk2 pun terpaksa follow jugak.. Sangat byk ragam!


** Mama & Baby Adib.. Zakwan sgt jeles ;p **
** Papa & Zakwan **
** 1 Happy Family :) **


** Baby Adib **

Kami bertolak pagi, naik kete Aunty Lala n Aunty Wawa. Perjalanan yang terasa sangat lama walaupun sekejap, haha! Sebabnya pemandangan sekeliling yg sangat boring, huhu! Sampai Kuantan, terus gi rumah Atok Wahid. Dekat 4-5 kali Atok Wahid kol Atok sbb riso nape tak sampai2 lagi ;p hehe.. Kami semua bermalam 1 malam kat homestay Atok Wahid. Sangat2 la selesa.. :)


** Aunty Lala / Aunty Wawa / Papa / Zakwan - takde keje,haha! Zakwan jadi mangsa! **


Rehat2 kejap, pastu kami keluar nak gi Teluk Chempedak. 1st time ni Mama pegi ni, hehe.. Sampai kat sana, hujan rintik2.. Pastu tersangat la ramainya manusia. Takleh nak jalan2 sangat sebab kesian kat Zakwan n Baby Adib kena berjalan dalam hujan, huhu!



Dah jalan2 kejap, kami teruskan perjalanan utk cari makan malam. Aunty Wawa suggest gi Restoran Santai. Mana aunty Wawa perasan ntah.. Tapi tempat dia not bad la.. Cantek & servis pun bagus. Sedap? Biasa2 je, hehe.. Lepas makan, kami jalan2 round bandar. Masa ni sume orang dah letih dah.. Tak larat nak jalan2 lagi, sume pakat nak balik rumah.






Esoknya, pagi2 kami ke rumah Atok Wahid semula. Asalnya nak pulangkan kunci rumah, tapi Atok Wahid n wife dah siapkan breakfast. Apa lagi.. memang langkah kanan la, hehe :)


Lepas breakfast, Atok ajak jalan2 bandar lagi.. Atok ckp jalan2 waktu malam tak nampak apa2.. Tu yang Atok ajak jalan siang nye pulak. Dah jalan2 tu, kami singgah kat East Coast Mall. Sangat besar dan sangat best! :) (part shopping sapa yg tak suke, hehe) Dapat la Zakwan sandal baru. Kat Kuantan pulak Zakwan dapat. Punya la cari kat KL, takde.. :P



Sebelum balik, Nenek nak singgah beli keropok lekor. Mama pun join sekali jugak beli. Pas dah membeli belah keropok lekor ni, kami teruskan perjalanan balik KL. Memang byk kereta. Yela, cuti sekolah pun dah nak abis time tu. Ada yang nak anta anak balik asrama, ada yang baru amik anak dari kampung (gamaknya la.. ;p) Tu yang byk kereta tu kot.

Apa2pun, Alhamdulillah, kami selamat sampai rumah semula dah..
Sangat letih! Tapi....BEST! =D

20 Mac 2010

2nd Cuti2 Malaysia! =)

Salam..

Mama baru lepas menterjah blog2 yg join contest Mama ni. Alhamdulillah, sehari 20 org yang join. Terima kasih byk yang sgt2 tak terhingga! :) Ada 21 hari lagi ni menjelang tarikh tutup. Mak aih, terasa lama la pulak, haha! Gmbr2 baby tgh tido tu sgt2 la menenangkan hati.. Cemana la encik juri nak pilihnya nnt? Kalau Mama pun pening, apa lagi la encik juri yang tak bertauliah tu..hehe ;p



2-3 hari ni, Mama tak dpt la nak teruskan aktiviti menjenguk blog2 peserta (kalau la ada lagi ;p) Sebabnya, Mama n family nak gi Cuti2 Malaysia!! Yeay..! Kali ke-2 utk Bulan 3 ni, hehe

Kali ni pegi dgn 1 family Mama. Atok, Nenek, Mama, Papa, Zakwan, Aunty Lala, Baba Yeop, Baby Adib n Aunty Wawa. Gi Kuantan je.. Tapi sgt bermakna sebab ni kali pertama kami semua berkumpul utk pegi bercuti :)

Semoga dipermudahkan perjalanan dan perancangan kami.. Aminn..



Da.... Happy Weekend! =)

17 Mac 2010

Hadiah Aunty Zaza Dah Sampai, Yeay! =D

Cite dah lama, tapi baru la ni nak update, huhu! Terlupa la.. Sangat2 tak ingat nak update cite ni. Jumaat lepas, Zakwan dah terima hadiah 1st prize utk contest yang Aunty Zaza anjurkan. Pit,pit.. Pit,pit posmen panggil Mama. Pelik jugak, rasa2 cam takde beli barang. Tgk alamat pengirim.. Oo, Aunty Zaza rupanya.. :)
Thanks ek Aunty Zaza.. Zakwan suka sangat2. Papa ada belikan jugak mainan ni, tapi pen nye dah hilang. Yang Aunty Zaza bagi ni pulak pen nya dah siap di ikat. So, susah sket la nak ilang, hehe.. Weekend lepas balik kampung pun siap bawak sekali. Sebab Zakwan dah dok pegang je memanjang.

Pastu bukan tu je. Aunty Zaza bagi rantai pengunci utk laptop. Mesti utk Mama, kan Aunty Zaza? =D Tau2 je yang Mama baru dapat laptop baru :P


Apa2 pun, terima kasih banyak2 ye.. :)









16 Mac 2010

Aktiviti Hari Minggu

Minggu baru lepas ni Mama & Zakwan balik kampung, tumpang Aunty Wawa. Papa tak ikut balik, sebab Sabtu tu Papa ada annual dinner kat hotel. Dah la tak boleh bawak family, Papa kena ada kat sana dari pukul 3ptg sampai 10mlm pulak tu.. So, disebabkan tak nak tinggal berdua je Sabtu tu, kami pulak la yang tinggalkan Papa :)


Takde agenda apa2 pun balik ni..saja je..dah lama tak balik. Kebetulan Baby Adib pun balik jugak..dapat la Zakwan main2 kejap dgn Adib. Tapi bila jumpa bukan nak main sama pun. Nak berkepit dgn Atuk je kerjanya, hem...


Dalam sehari mau 7-8 kali Zakwan nak tepon Papa. Kalau bagi tgk gambar Papa, mula la nak sebak. Kesian jugak kat Zakwan tapi dalam masa yang sama rasa kagum+terharu pun ada jugak sebab kecik2 Zakwan ni dh pandai nak rasa sebak2 camni, huhu!


Lepas annual dinner tu, Papa called bagitau tak dapat grand prize utk cabutan bertuah. Tapi dapat voucher Jusco RM100!! Mama yang terlebih gembira & excited, haha!! :D

** Afif Najmi & Adib Rayyan **


** Zakwan tak nak dekat dgn Adib :P **





** Adib skrg (3 bulan) **

** Ni Zakwan masa 3 bulan (sama tak muka dorg? :P) **

10 Mac 2010




NEW UPDATE
@
MAMAZAKWAN'S COLLECTIONS


(^_^)v
Peace!






08 Mac 2010

Telah Di-TAG oleh NurulAzham's Family ;)

Mama telah di tag utk pertama kalinya.. Tahniah kepada Puan NURUL!! :)

>
>
>
>
>

-1- Adakah anda rasa HOT?
Sangat2 HOT..HOT betul tgk dah elok2 kemas rumah, zakwan gi sepah kn balik!

-2- Upload wallpaper pc/laptop anda guna sekarang

-3- Cerita pasal gambar
Baru jek tuka wallpaper ni.. Gambar masa kat Cameron Highland.
Sangat comel! Zakwan mcm alligator dalam ayor, hehe ;p

-4- Bila kali terakhir anda makan pizza?
1 Mac 2010 bersamaan hari Isnin, waktu lunch.. Papa belanja :)


-5- Lagu terakhir anda dengar?
Shi Bi Di Bang Bang oleh Idlan Raja Lawak :D


-6- Apakah yang anda buat selain menyelesaikan tag ini?
Ber FACE BOOK ing ;p


-7- Selain nama sendiri, anda dipanggil nama apa?
Ayang (Papa), Mama (Zakwan), Yong (Adik2),
Nad (Kawan2), Bik Nad (Anak2 buah belah Papa)


-8- Tag lagi 8 orang

-9- Siapakah orang no.1 kpd anda?
Org yang banyak beri komen kat blog Mama ni ;)

-10- Katakan sesuatu kepada orang no.5
Mama Fenny tak sehat ye? Moga cepat sembuh..!


-11- No.3 ada hubungan kepada siapa?
Dgn suaminya, anaknya, keluarganya... ;p


-12- Bagaimana pula dgn no.4?
Sama seperti jawapan di atas :)


-13- Pesanan kepada orang no.6
Minat giler ar kat Bro Afdlin ni, moga dapat hasilkan filem2 yg lebih ummph! :) All da best!


-14- Kata2 cinta kepada orang no.6
Kalu tak bg bleh x? Takut Papa baca la, hikhikhik ;p


-15- Adakah no.7 dan no.8 mempunyai persamaan?
Dua2 ada blog best :)

-16- Berikan 5 perkara yang anda tau tentang orang yg mentag anda
perempuan
seorang housewife
ada 3 anak yg comel
sgt sygkan familynya
salah seorang kawan baru Mama dlm dunia blogging! kekekeeke ;p

-17- Persamaan antara KAMBING dan LEMBU
4 kaki, susunya boleh diminum, ada tanduk...


-18- Perasan anda wat tag ni?
Teruja sbb 1st time, dalam masa yg sama sakit kepala!


-19- Adakah anda tau Razman itu sengal?
Maaf, xtau pulak si Razman tu sengal...ye ke?


-20- a) GAY? or b) LESS?
Tiada jawapan



(^_^)v

Peace!

01 Mac 2010

Zakwan's New Look :)

** Papa : Sedihnye, Zakwan nak potong rambut! :( **
** Zakwan : Macam mana la rupa aku nnt? alahai, risaunye.. **
** Papa : Zakwan nak potong rambut yg mcm mana?
Zakwan : Yg no. 1 la, Papa.. **

** Selamat dah rambut Zakwan, huhu! **

** Hai kawan2!!! Ini la rupa baru saya! :P **
Sedih sebenarnye nak bg Zakwan potong rambut tu..
Tapi ksian tgk die, rambut dh pjg sgt.
Pastu sekarang ni musim panas plak tu, lagi la dia rimas nnt.
Mama la ni, nak sgt rambut Zakwan pjg tutup telinga mcm org Korea! <<>




PapaMamaZakwan & Friends! :)

Ari Sabtu, Papa bawak kami jalan2 kat The Curve & Ikano. Mula2 plan nak gi KLCC tp disebabkan kesihatan Zakwan yang masih tak memberangsangkan, gi la The Curve n Ikano. Takde nak cari pape pun. Saje jalan2. Mula2 gi The Curve. Tak penah pun gi nyeberang ke sana walaupun selalu pegi Ikea, hehe. Layankan aje Zakwan nak main mainan berduit tu. Biasanya Mama bg Zakwan main 1 @ 2 mainan ni je. Tapi kali ni takpela, main la byk mana Zakwan nak main, huhu! :)


Masa jalan2 kt Ikano, terserempak pulak dgn kawan Mama+Papa masa kat SERATAS, Uncle Hafni n family. Lama giler tak jumpa, tgk2 wife Uncle Hafni dh pregnant 2 bulan dah :) Congrats, Uncle!

Elok kami dah lepas lunch kat Kluang Station, Aunty Fizzone called ajak lunch sama, haha! Lama tak hang out ngan kawan2 SERATAS, so kami pun menerima pelawaan itu, hehe. Aunty Fizzone amik kami n bawak ke One Utama pulak, sebab Uncle Zaim nak belanja makan Nandos, nyum2!! :) Almaklum, Uncle Zaim tgh berbunga riang sbb baru dpt apa yang diimpikan selama ni, hehe..=) Maka berhimpit la kami berenam dalam Vios Aunty Fizzone tu, hehe.. ;P

* Uncle Zaim & pujaan hati! :) *

* Uncle Zaim, Aunty Fizzone & Aunty Naim *

Zakwan 'diganggu'.. :(

Rasa macam dah bersawang dah blog ni walaupun baru 3-4 hari takde upload apa2. Melayan kerenah Zakwan yg kejap demam minggu lepas memang mencabar hati dan perasaan, huhu! Nak kata demam tak jugak, tp badannye panas. Walaupun panas, tapi tetap aktif!

* Tak sehat, tetap senyum masa bergambar! :) *

* Jgn sampai Papa tau Zakwan main taip2 ni..
Sebab Zakwan tak sehat je Mama layankan Zakwan main taip2 ;p *

* Hasil nukilan Zakwan Afif Najmi ;) *

Yang peliknya, kalau arini panas, esok dah kebah, karang tgk2 esoknya lagi panas balik. Pastu malam pulak kul 9.30 tido, kul 1-2pg bgn balik nanges2, merengek2 nak tgk Playhouse Disney. 2-3mlm jugak dah macam ni.. Memang Papa & Mama sgt letih, tak cukup tdo!
So, Papa xtahan, bawak Zakwan gi Darulssyifa' Bangi & Banting. Ustaz bg air suruh minum n mandi. Rupa2nya Zakwan telah 'diganggu'!! Ksian sangat tgk Zakwan yg meraung2 masa berubat aritu.. Patut la seminggu Zakwan tak ceria, rupanya Zakwan susah hati ye.. Ksian anak Mama ni.. i-Allah, nanti Zakwan sembuh ye.. Minum air Ustaz bg tu selalu tau.. Sayang Zakwan!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...