10 Disember 2010

♫♫ CROP GAMBAR CaRa MaMa ♫♫

Rentetan dr ENTRY INI ye..

** Kepada Mamalieyna & Kak Suze
Nape ek kalu guna laptop tak leh nk printscreen?
Sebab saya selama ni guna lappy, ok jek..

** Kepada Kak Masz
Saya mmg tak leh jadik cikgu la, haha!! :P
Ada hati nak mengajar, tp tak abes silibus! Hehe...

Ye kawan2, lepas buat apa2 jgn lupa Ctrl+S utk Save, kalu tak sia2 jek, hehe....

Ok, kembali kpd tajuk entry..
Mama nak tunjuk kan cemane Mama crop gambar
Caranya sama je kot kalu guna Photoshop ke pebenda lain ke..
Sebab Mama guna Paint saja.. Hehe..


(1) KLIK sprt anak panah no 1 terlebih dulu
(2) TANDAKAN bahagian yg nak di 'crop' (sprt anak panah no 2)


(3) Bila dah siap tanda cam anak panah no 2 tu, tekan jek CROP cam kt anak panah no 3


Dengan serta merta, ia akan crop kan bahagian yg kita inginkan

Jangan lupa SAVE hasil kerja anda itu! Hehe...

Sekian, selamat mencuba! :)

p/s : sekali lagi, tunjur ajar ini ditujukan khas kpd yg memerlukan..
Yang dah expert, tegur2 la Mama andaikata Mama bg ajaran sesat ek, hehe ^_^v

5 comments:

LyNn'Azlina berkata...

dulu2 sy guna paint jugak..tp sejak 2 menjak ni lebih sng guna photoscape sbb leh terus isi watermark...edit2 ker...lg bestla kot..

Sitisifir10 berkata...

huhu...dah lama amat tak guna paint..senang je kan tapi ngengada nak pakai mende2 lain yg kunun2 canggih :P

eT berkata...

hehe...jgn lupe save tau...:p

mamalieyna berkata...

ooh takde software photoshope lg la..leh download la nnti ni, byk gunanya..hehe..

oooh nad, eina dok testing lg buat kt lappy eina ni nak print screen, hampeh tak jdi2 gak..wat kt pc kt opis sblm2 ni sama step terus menjd, heran tul..hari tu mintak anje tgkkan, same la..tak leh gak, hukhuk..pasai pa ntah..

♥ Anje a.k.a Mama_Balqis ♥ berkata...

to kak ina: saya rasa ada something wrong somewhere la laptop kak ina tu sebab kat kat laptop saya mau la plak
cuba cara nad tu mana tau jadik plak

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...