28 Oktober 2010

::: kandungan baru 7 minggu tapi....ada DARAH!! :::

Apa yg korang buat?
Patutkah ada rasa cuak+takut+risau?
Adakah ini fenomena biasa bagi ibu2 mengandung?
Atau... Adakah ini tanda2 keguguran???

Bagi org yg 1st time kena cm Mama ni
Memang WAJIB ada sume rasa itu!
Betul2 menggugat ketenangan

TOLONG MAMA!!

Kejadian berlaku petang smlm
Tgh syok2 nak wat ENTRY INI
(tu sbb simple semacam jek entry tu, huhu!)
Tetibe ada rasa lain mcm..
Mama check kat bilik air

Ada darah!!!!!
Tak banyak.. Tompok2
Mama dah kalut giler2 ya amat dah!
Apa Mama nak buat ni????

Dan lebih sadis nya..
Line Celcom bengong pulak dan-dan tu!
Mama takleh nak sms @ call Papa
Sedih giler dah ni..

Nasib baik boleh berpikir lagi..
Mama teringat email & FB
Mama PM kawan Mama ~ mr loped
Mintak tolong call kan Papa
Mama anta email kat Aunty Wawa
Mintak tolong bgtau masalah Mama

Berkat bantuan diorg,
Papa dapat jugak balik umah..
Bab2 camni Mama nak Papa ada jugak
Tak berani + tak kuat Mama nak hadapi sorg2
Dengan Zakwan demam+batuk

Papa ajak gi klinik
Doktor sendri tak sure
Aiyo, yo!!!!
Yg doktor bleh buat,
Adalah dgn mengarang surat suruh refer kat hospital!
Doktor kata biar duduk kat wad
Kalu teruk lagi, mungkin keguguran
Dan kandungan akan 'dicuci'

Biar betik!!!
Mama dah lemah kepala lutut dah
Dah nanges2 kt Papa dah
Papa cakap kita try pegi klinik homopati pulak

Bila pegi klinik homopati,
Doktor cakap, takde apa2..
Mungkin sbb sblm ni ada buat kerja2 berat
Doktor homopati cakap lagi
Doktor klinik mmg gitu..
Apa2 sume nak refer kat hospital
Walaupun takde apa2 pun sbnrnya
Bagi cuak kat pesakit je tau, huhu!

Ye, Mama dah penah 'terkena'
Dah citer KAT SINI dengan KAT SINI

Kalau kawan2 cemane?
Apa yg Mama kena buat skrg ni?
Ikut ckp doktor homopati....
Atau doktor klinik biasa tu?
Please... Tolong Mama!

20 comments:

@e_da berkata...

saya penah alamai keguguran 2 kali.. sebaiknya nad terus jumpa pakar hospital.. mcm sy dulu amik di pusrawi.. pakar private... sebab 2 kali sy gugur sebab ada bleeding di awal kandungan just pegi klinik biasa je.. tp sudahnya saya silap... doc klinik kata takde apa tunggu lg 2 minggu dtg balik.. tp resultnya saya dah terlambat janin sy tak membesar... kali yg ke 3 (mika) ada bleeding gak masa tu 5 minggu terus g pakar.. dia pantau bg ubat hormon sampai 4 bulan.. dan alhamdulillah mika la anak itu....


so nad kalau ada bleeding elok terus jumpa pakar... jgn mcm sy 2 kali terlambat.. menyesal..kalau tak dah 3 kot anak sy,... heheh apapun take care nad

mom.4.two berkata...

aku biase dengar kwn2 aku jd camni..setahu aku itu normal kalu keluar darah skit..org kata darah yg keluar tu darah2 lebihan..kira mcm darah kotor..kecuali darah byk mcm darah period tu yg x normal..dun wori..takde ape tu..insyaAllah

deqja berkata...

Masa mengandung anak kedua saya pernah mengalami keadaan mcm tu.mula2 sikit lama kelamaan keluar darah yg byk.Masa keluar skt2 saya xkisah sgt sebab normal bg sesetgh wanita mengandg keluar tompokan darah tp bila kuar byk saya cuak.trs refer ke hospital kebetulann ms tu pagi ahad.klinik tutup.trs ke unit kecemasan.Lepas doktor scan jantung anak masih berdegup.Maknanya saya belum keguguran tapi kena jgk tahan di wad untuk pemantauan doktor takut2 saya keguguran.Lps sehari ditahan dah boleh balik.Diberi ubat kuat rahim supaya kandungan selamat.So untuk kepastian,baik refer hospital.

Faryza berkata...

salam...
masa mengandung amir anak sulong dulu. masa 7 minggu saya ada tompok2 darah juga. pergi klinik doc scan baby tgk denyutan nadi dia lemah skit. doc bagi obimin klu 2 hari tak ok kena gie jumpa ONG.doc ckp may sy penat n byk jalan sbb tu keluar darah.1 lagi doc ckp ada org mmg ada cam tu sbb embrio nk lekat pada dindung rahim. huhuuhuhuh
akak kena byk rehat...

BIONIC WOMEN berkata...

pada pandangan eily baik mama g klinik bersalin, gynae mesti lebih pakar hal ni berbanding doc biasa...
kadang2 bleeding ni perkara biasa..
kadang2 luar biasa..
macam my cousin, dia memang bleeding kalau wat kerja berat atau tersalah makan skit sebab uri kat bawah, mungkin jugak mama pun sama jer situasinya. So mama kena banyak laid on bed jer buat smntara waktu. mungkin gak ada yg salah makan kot...

better wat follow up check up..kalau xder papaer berehat jer..jgn over takut or risau..it will effect ur baby performance..

semoga semuanya selamat dan dipermudahkan Allah

Nisa' Azman berkata...

Sy xtau la coz xde experience camnie before..
But maybe utk pastikn the safety of ur kandungan, better mama gi hospital yg ade klinik ibu tue..or doktor pakar O&G, coz diorg lg expert kn?

Hezesuze berkata...

better uols pergi hospital wah medical check up...

kat sini ada 2 kes yang sering terjadi bila preggy jek ada kuar darah

1) akan berlaku keguguran
2) kandungan selamat

weols kata sebab berdasarkan pengalaman2 kwn2 weols dan juga pengalaman sendiri...

mummy_ayu berkata...

kalu sikit jer...mungkin tak de apa apa..
but kena gie refer doktor gak..
Ayu dulu masa preganantkan Ian...
pernah gak kuar darah sikit ..
mcm tanda nak dtg period tu..
gie kinik..
doktor kasi ubat kuatkan rahim..
makan untuk 3, 4 hari..
than dtg check balik..
alhamdulillah tak de apa..
and doktor ada gak pesan..banyakkan rehat..
so..harap tak de apa yer...
take care!!

SharHanah® berkata...

Sy pun jadi mcm tu.. tapi bleeding pada usia kandungan 6 minggu. Itu skali jerlah.. takde pa pe, pas masuk 12 minggu, lagi lah cuak, bleeding kaler coklat plak dak. Berlarutan selama 4 hari, terus ke hospital. Doc scan, jantung bby masih berdegup, ada gerak²...pintu rahim tak terbukak. So, takde la problemnya. Asik MC jer la sbb doc kata bykkan berehat jer. Alhamdulillah, selepas tu, dah takde dah prob mcm tu.. skrg ni dah 5 bulan preggy.

:~:Budak Degil :~: berkata...

dak degil doakan kandungan mama selamat n takde pape yg membahayekan ye..

(dak degil belom kawin,tak pregnant lagi,so takde pengalaman..hehe..)

may allah bless u mama!!..

Aiyu Esa berkata...

alahai,tak tau nak komen apa sbb tak pernah jadi.1st time pegnant ukail dulu pun mmg langsung tak der masalah.kita doakan awak cepat2 sihat.tc....sabo banyak2...

Cyda Acme berkata...

salam nad,
kita pon pernah kena camnih gak ms preknen anak first. time tuh br 6mggu. g klinik swasta dia terus buat surat swuh refer GH. Smpi kat GH dokter scan tgk denyut jantung bb ok jek. tp dia bg mc 5hari (best sungguh hu3) swuh dok rehat kat umah jgn buat keje berat2 + jgn bersama ngan suami dalam ms 4bln. dalam 2mggu lagik dia swuh refer balik ke klinik kesihatan yg berdekatan. tp kalo dlm tempoh 5hr tuh makin byk kuar dia swuh dtg terus kat ER. dia nasihatkan obat asid folic tuh kena mkn jgn miss walau sehari pon.
so dlm tempoh 5hari mc tuh mmg still kuar lagik tompok2 darah tp lepas hari ke 7 camtuh tetiba dah hilang. then lepas 2mggu dtg check balik kat klinik dokter scan tgk kandungan dia kata ok jek. takde apa2 prob.
seblom kita tau kita preknen, mmg kita byk buat keje2 berat. so maybe sbb tuh. ehmmm maybe betul jugak kata dokter homopati tuh tp apa2 pon better g jugaklah spital.
yg penting jgn terlalu stress.
take care yek ... harap2 semuanya selamat ... Insya-Allah

muffins Jue berkata...

eeii..takut lak Jue dgr..mintak jauh la benda2 cmni..harap2 kandungan Jue ni slmt dan xde masalah..amin..

adda berkata...

kena kurangkan stress n buat keje berat ni. cuba pegi gne lain n try 2nd opinion.. hopefully takde apa2 berlaku

munna berkata...

adik ipar munna.. baru2 ni keguguran je...

kandungan 8 minggu ... mula2 keluar darah sekit je.. dia tak cuak sgt ... taoi esoknya perut dia sakit dah darah keluar banyak mcm darah period .. check doc kata keguguran

[-suziey-] berkata...

ish seriau gk ni..better pegi je pakar..better precautious..just get prepared mentally ...doa byk2..insyaAllah..smga nothing bad happen..

ieda berkata...

salam..
paling penting ialah kena buat scan.setakat doktor ni kata tak ok...doktor tu kata ok mmg takleh pakai.bleeding basically adalah tanda2 ancaman keguguran (threatened abortion).sesetengah kandungan akan survive & ada juga yg tak berjaya.benda ni hanya boleh tahu kalau kita buat scan sama ada ikut atas atau ikut bawah (TV scan).so janganlah lengah2.
anyway.. akak doakan semuanya selamat.

aisyahumaira berkata...

assalammualaikum....

saya belum ada pengalaman miscarriage ni...tapi saya teringat pesanan makcik saya,kalau ade bleeding cepat pergi jumpa doktor pakar/klinik pakar gynae....insya allah boleh selamatkan kandungan sebelum apa2 terjadi...saya doakan mudahan mama & baby selamat.... :)

eima berkata...

tgh sedey ..sabo ek nad....

Tanpa Nama berkata...

dulu saya pun mcm tu gak tapi berita tu menyedihkan doktor mengesahkan saya mengandung luar rahim...first time plak tu...memang xtaw nak buat ape la..just ngis je



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...